İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Özersay: "Rumların reklamını yapmayın!"

Özersay: "Rumların reklamını yapmayın!"

Eski Müzakereci Özersay'ın bir TV programında ifade ettiği 'toprak konuşulmadı' açıklamasına eski Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Özer Kanlı'dan sert eleştiri ve sunulduğu belirtilen öneri listesi dökümü gelirken Kıbrıs Postası'na değerlendiren Özersay'dan "Hiç konuşulmamış ve zaten bilinen arsız Rum toprak önerilerini kamuoyuna açıklamak, Rumların isteklerini manasızca reklamını yapmaktan ibarettir" dedi…

Yayın Tarihi: 20/08/15 09:30
okuma süresi: 9 dak.
Özersay: "Rumların reklamını yapmayın!"
A- A A+

Kanlı sosyal medya paylaşımında "Masaya Rum tarafının toprakla ilgili kriterleri geldi. Orada yer isimleri de var: Bunu alan da Kudret beydir " ifadelerini kullanırken Özersay, "Türk tarafı gerek Eroğlu gerekse de Talat döneminde sunulan Rum önerilerinin harita ve rakam boyutunu müzakere etmemiştir. Bunun yanlış olduğunu BM de söyledi" dedi.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Eski Müzakereci Kudret Özersay'ın bir TV programında ifade ettiği 'toprak konuşulmadı, şimdi de Sayın Akıncı konuşulmadı diyor' açıklamasına eski Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Özer Kanlı'dan sert eleştiri ve verilen öneri listesi dökümü gelirken Kıbrıs Postası'na değerlendiren Özersay'dan "Hiç konuşulmamış ve zaten bilinen arsız Rum toprak önerilerini açıklamak, Rumların önerilerini manasızca reklamını yapmaktan ibarettir" açıklaması geldi…

Özer Kanlı sosyal medya paylaşımında "Masaya Rum tarafının toprakla ilgili kriterleri geldi. Orada yer isimleri de var: Bunu alan da Kudret beydir" derken Özersay, "Türk tarafı gerek Eroğlu gerekse de Talat döneminde sunulan Rum önerilerinin harita ve rakam boyutunu müzakere etmemiştir. Bunun yanlış olduğunu BM de söyledi" diye konuştu.

"Akıncı da şu an bunun konuşulmadığını ifade ediyor"

Eski Müzakereci Kudret Özersay, "Rum tarafının konuşulmamış müzakere edilmemiş arsız toprak taleplerini kamuoyu ile paylaşmak Rumların reklamı olur. Üstelik Kuzeyde soru işaretleri ile birlikte endişeye neden olur ve bu hayatı dondurur. Daha önce bu öneriler konuşulmadı. Cumhurbaşkanı Akıncı da şu an bunun konuşulmadığını ifade ediyor" şeklinde konuştu.

Özer Kanlı'nın sosyal medya paylaşımı

Özer Kanlı'nın tartışılan sosyal medya paylaşımı şöyle; "Masaya Rum tarafının toprakla ilgili kriterleri geldi... Orada yer isimleri de var... Bunu alan da Kudret beydir... Ben harita masaya geldi demedim... Harita görüşüldü de demedim... Cümle/ Kelime oyunlarına gerek yoktur... Rum tarafının istemleri ortadadır... Başkasını bilmem ama kimseden vatan, millet sevgisi konusunda ders almaya ihtiyacım yoktur. Savunduklarımı çıkarlarım için savunmadığımı da herkes bilir sanırım.

Aşağıdaki belge yanlıştır, yoktur diyen var mı? Anlayana sivrisinek saz..."

Kıbrıs Rum önerisi 23 Temmuz 2014, Ref: 2014/17

Kanlı, paylaşımında "Kıbrıs Rum önerisi 23 Temmuz 2014, Ref: 2014/17" başlığı altında ise şu belgeyi referans gösterdi.

Yeniden Toprak Ayarlamaları İçin Yol Gösterici İlkeler:

  1. Geriye dönüş hakkı. Bu, mülk sahipliğine ve yeniden toprak ayarlamalarına bakılmaksızın herkese şamildir. Ancak, amaç mümkün olan en çok sayıda geriye dönen Kıbrıslı Rum'u Kıbrıs Rum idaresi altında görmektir. Geçerli varsayımımız, her zaman, 100,000 Kıbrıslı Rum'un, yani 1974'te yerlerinden olmuş Kıbrıslı Rumlar'ın yaklaşık %60'ının Kıbrıs Rum idaresi altında geriye dönmesi ve tüm diğerlerine Kıbrıs Türk Kurucu Devleti'ne dönme hakkını kullanma imkânının sağlanması olmuştur. Aynı şekilde, bütün Kıbrıslı Türkler geriye dönüş hakkını kullanabileceklerdir.
  2. Kişinin ikamet edeceği yeri seçme özgürlüğü ve ada sathında yerleşme hakkını kullanma ve birleşik Kıbrıs'ın bütün toprağında herhangi bir sınırlama olmaksızın dolaşım özgürlüğü. Oy haklarının kullanımının yöntemleri vasıtasıyla, birleşik Kıbrıs'ın iki toplumlu karakterini korumak için uygun güvenceler tesis edilecektir.
  3. Kurucu Devletlerin toprağının yüzdeliğinin, her toplumun nüfus yüzdeliğini nazarı dikkate almasının amacı, takriben %75 Kıbrıs Rum Kurucu Devleti ve %25 Kıbrıs Türk Kurucu Devleti için hedeflemesi. Kıbrıs Türk köyleri ve mülkü, mümkün olan durumlarda yeniden toprak ayarlamalarına dâhil edilmeyecektir. Yeniden toprak ayarlamasına tabi olan bölgeler dışına yeniden yerleştirilecek kişilere yardım önerilecek ve mümkün olan en yüksek ölçüde uygun alternatif iskân olanağı sağlanacaktır.
  4. Toprak ayarlamasından sonra Kıbrıs Rum idaresi altında ev ve mülklerine geri dönebilecek Kıbrıslı Rum yerinden olmuş nüfusu, 1. Paragrafta belirtildiği şekilde, yaklaşık 100,000 kişi veya yer değiştirmiş Kıbrıslı Rum toplam sayısının %60'ı olmalıdır. Bu, 1973 nüfus sayımı zemininde hesaplanmış bir göstergedir.
  5. Halen kıyı şeridinin %57,1'i işgal edilmiştir. Yeniden toprak ayarlamasının bir parçası olarak Kıbrıs Rum Kurucu Devleti'nin kıyı şeridi bütünün en az %60'ı olmalıdır. Bu, kıyı bölgelerindeki toprağın mülkiyeti, her Kurucu Devlet'in nüfus ve alanını yansıtması ve bu birincil kaynağın dağılımının daha dengeli olması için gereklidir.
  6. Toprak alanlarının geliştirilme potansiyelinin verimliliği ve işlevselliği (ulaşım ve haberleşme, her Kurucu Devlet'teki yol ağının otonom işlevselliği vs. dâhil, altyapı) toprak ayarlaması önerileriyle ilgili olarak nazarı dikkate alınması gereken kriterlerdir. Ayrıca, dönenlerin entegrasyon ve refahına yardımcı olmak maksadıyla, yeni bölgelerde, örneğin yeni iskan bölgeleri, ticari, endüstriyel ve turistik alanlarda gelişme perspektifleri tezekkür edilmelidir.
  7. Ya 1974'ten önce orada yaşayan Kıbrıs Rum nüfusunun yüksek yoğunluğu nedeniyle (yani Mağusa, Omorfo) veya Kıbrıslı Rumlar için tarihi, arkeolojik (Salamis, Vuni-Soli), kültürel veya dini önemi (St. Barnabas, Apostolos Andreas) veya özel durumları nedeniyle (Karpaz yarımadası, Maronit köyleri) Kıbrıs Rum tarafı için özel önemi olan toprakların iadesi. Tabiatıyla bu, Kıbrıs Türk idaresi altında kalacak olan herhangi başka bir toprak parçasının Kıbrıslı Rumların, özellikle söz konusu bölgelerden gelenlerin, duygusal bağları ve önemine halel getirmeyecektir.

Örnek olarak (aşağıdaki atıflar göstergedir):

  • Güzelyurt (Morfu) ve Yayla (Syrianochori) ve ilgili kıyı dâhil olmak üzere Güzelyurt'un batısına doğru uzanan yeniden ayarlama bölgesi.
  • Gazimağusa: yerlerinden olmuş sakinlerinin en az %80'inin (yaklaşık 24,000) geriye dönüşü. Kıbrıslı Rum sakinlerin çoğunluğu 1974'ten önce eski şehrin güneyindeki bölgede yaşıyordu ki bu Mağusa Belediyesi'nin toprağının yaklaşık %42,5'ini oluşturur.
  • Mağusa'nın kuzeybatı tarafı (St. Barnabas Manastırı dâhil Tuzla (Engomi), Mutluyaka (Stylloi), Mormenekşe (Limnia) ve Yeni Boğaziçi (Agios Sergios). Bu opsiyon, takriben 4,766 yerinden olmuş kişinin dönüşünü garanti altına alır. Bir engel, mevcut Lefkoşa-Mağusa yolu olabilir. Alternatif, bu dört topluluğun etrafından dolaşacak yeni bir yol parçası yapılmasını önermek olabilir.
  • Lefkoşa ve Güzelyurt arasındaki büyük Mesarya köyleri (Alayköy (Gerolakkos), Bostancı (Zodeia), Akçay (Argaki), Serhatköy (Filia), Zümrütköy (Katokopia), Akaça (Akaki)) ve Lefkoşa ve Mağusa arası () Haspolat (Mia Milia), Paşaköy (Assia), Vadili (Vatyli), Akdoğan (Lysi), Türkmenköy (Kontea)). Takriben 25,000 yerinden olmuş Rum'un geri dönüşü.
  • Lefkoşa'nın kuzeybatı tarafı ve ara bölgedeki mülklerinin yeniden canlandırılması dâhil, takriben 3,000 yerinden olmuş Rum'un geri dönüşü.
  • Değirmenlik ve üç mücavir topluluk (Minareliköy (Neo Chorio), Demirhan (Trachoni) ve Voni (Gökhan)). Bu takriben 5,530 Kıbrıslı Rum'un dönüşünü garanti altına alır.
  • Dipkarpaz (Riso Karpaso), Yeni Erenköy (Gialousa), Sipahi (Agia Trias), Derince (Vothylakas), Ziyamet (Leonarisso), Boltaşlı (Lythrangomi), Kumyalı (Koma tou Gialou), Adaçay (Melanarga), Gelincik (Vasili), Esenköy (Koilanemos), Yeşilköy (Agios Andronikos), Taşlıca (Neta) ve Apostolos Andreas Manastırı dâhil Avtepe'yi (Agios Symeon) içeren Karpaz yarımadası. Takriben 9,942 Kıbrıslı Rum'un geri dönmesi. Bu ayrıca kıyı şeridi uzunluğunu yeniden dengeleyecektir.
İlgili haber:

Özer Kanlı'dan Özersay'a cevap; "Herkes haddini bilmeli"
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.