İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

Yağmalanmış kilise zenginlikleri Kıbrıs'a dönüyor

Yağmalanmış kilise zenginlikleri Kıbrıs'a dönüyor

Kıbrıs Kilisesi, Münih Temyiz Mahkemesi'nin Türk sanat kaçakçısı Aydın Dikmen davasıyla ilgili 16 Mart kararından sonra Kuzey Kıbrıs'ta yağmalanan 34 kilise zenginliğinin Cuma günü Kıbrıs'a dönmesinin beklendiğini bildirdi.

Yayın Tarihi: 29/08/15 09:38
okuma süresi: 2 dak.
Yağmalanmış kilise zenginlikleri Kıbrıs'a dönüyor
A- A A+
Söz konusu kilise zenginlikleri arasında 24 Bizans kutsal emaneti ve çoğunluğu Ayos Epiktitos Kilisesi'nden Chr. Chatzipromou koleksiyonundan gelen bazı tarih önceki antikalar oluyor.

Bizans kutsal emanetleri arasında üç bema kapısı (Antiphonitis Christ Manastırı, Kantara'daki Bakire Mary Manastırı), Antiphonitis Christ Manastırı'ndan, Coma tou Yialou'daki kilise ve Sychari'deki Panagia Apsinthiotissa Manastırı'ndan duvar resimleri bulunuyor. Bunlara ek olarak Panagia Troodtissa Manastırı'ndan 17. yüzyıla ait el yazması ve 1963'teki Türk ayaklanması sırasında çalınan Kıbrıs Ermeni toplumuna ait el yazması İncil yer alıyor.

Ekim 2013'te, aynı davayla ilgili 173 eski eser adaya geri gelmişti. Çoğunluğu Rus tarzı ikonlar ve tarih öncesi antikalardan oluşan kalan 49 eski eser için bir an önce kurtarılıp adaya geri getirilmesi yönünde yasal süreç devam ediyor.

1974'teki Türk Harekatı'ndan sonra Kuzey Kıbrıs'taki 'kontrol edilemeyen' durum, Kıbrıs'ın kültürel mirasını satmayı amaçlayan yasa dışı eski eser kaçakçılığının gelişmesini teşvik etmişti. Türk ordusunun teşviki ve yardımıyla eski eser kaçakçılığı, bu işe girişenlere büyük kar sağlamış ve Kıbrıs'ın zenginlikleri, aralarında Türkiye, Rusya, İsviçre, Hollanda ve Birleşik Krallığın, ve hatta ABD, Avustralya ve Japonya'nın da bulunduğu bazı ülkelerde özel koleksiyonları süslüyor.

1974'ten bu yana Kuzey Kıbrıs'ta bulunan 500'ü aşkın kilise tahrip edilmiş, yağmalanmış, talan edilmiş ve ahırlara, ambarlara, restoranlara ve otellere dönüştürülmüştü. Kıbrıs hükümeti ve kilise bu durumu defalarca BM, Dünya Kiliseler Konseyi, diğer uluslararası ve dini kuruluşlar nezdinde protesto etmişti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.