İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

"BM, ilerlemenin açıklanmasını istedi" iddiası

"BM, ilerlemenin açıklanmasını istedi" iddiası

Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde bugüne kadar üzerinde uzlaşıya varılan unsurların liderler ya da müzakereciler tarafından düzenlenecek ortak bir basın açıklamasıyla duyurulmasını istediği iddia edildi.

Yayın Tarihi: 29/08/15 12:49
okuma süresi: 4 dak.
"BM, ilerlemenin açıklanmasını istedi" iddiası
A- A A+

Politis gazetesi, "Toplumun Uzlaşıya Varılan İlerlemeyi Bilmesi İçin BM Duyuru İstiyor" başlığı altında verdiği haberinde, BM'nin Kıbrıs Türk ve Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis'in son görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini iddia etti.

Gazete, BM'nin "müzakerelerde epeyi yol alındığı, önemli ilerleme kaydedildiği ve toplumun, Kıbrıs sorunu konusunda kamuoyunda gerçekleşen tartışmaları değerlendirebilmesi için hali hazırda yapılan işleri bilmesi gerektiğini" düşündüğünü yazdı.

BM'nin ayrıca bu şekilde hem çözüm dinamizmini sağlamayı, hem de liderleri, uzlaştıkları konularda bağlayıcı duruma getirmeyi düşündüğünü iddia eden gazete, BM'nin müzakerecilerin dünkü toplantısında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in salı günü yapacakları görüşmede, tarafların ilerlemeye ilişkin ortak açıklama kararı almasını talep ettiğini yazdı.

Habere göre, BM, liderlerin, müzakerecilerin ya da tarafların sözcülerinin ortak basın açıklaması düzenleyerek, kaydedilen ilerlemeyi duyurmalarını talep etti.

Seçeneklerin arasında, liderler görüşmesi sonrasında geniş çaplı bir açıklama yapılmasının da gündeme geldiğini savunan gazete, BM'nin tercinin ortak basın açıklamasından yana olduğunu ileri sürdü.

BM'nin bu talebine hem Kıbrıs Rum, hem de Kıbrıs Türk tarafının temkinli yaklaştığını belirten gazete, "Böyle bir açıklamanın, çözeceğinden fazla soruna sebep olabileceği" görüşünün ortaya konduğunu belirtti.

Gazete, her halükarda basın açıklaması mı yoksa duyuru mu yapılacağının, Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde karara bağlanacağını vurguladı.

MÜLKİYET

Gazete haberinin devamında, müzakereciler Nami ve Mavroyannis'in liderler görüşmesi öncesinde dün gerçekleştirdikleri son toplantıda, "mülkiyet komitesinin temel alacağı kriterlere ilişkin görüşmeleri tamamladıklarını" yazdı.

Siyasi karar alınmasını gerektirecek açık kalmış konuların da bulunduğunu vurgulayan gazete, bu yüzden konunun görüşülmesinin liderler düzeyine taşınacağını belirtti.

Gazete, "Federal devletin nüfus oranına ilişkin anlaşmanın resmileştirilmesi yönünde bir adım daha atıldığını ve konunun liderler görüşmesinde bağlanacağını" iddia ederek "Hristofyas-Talat döneminde uzlaşılan dörde bir oranının yeniden getirilmesi konusunda iki tarafın da olumlu yaklaştığını" öne sürdü.

Gazete, "Her dört Kıbrıslı Rum için bir Kıbrıslı Türk olacağını, bunun da, Kıbrıs Türk tarafının yasal vatandaş olarak kabul ettiğini duyurduğu 280 bin sayısını aşağı çekmesi anlamına geleceğini" ileri sürerek "Bu durumun, mülkiyet konusunda kullanıcıların alt kategorilerine ilişkin kriterleri doğrudan etkileyeceğini" savundu.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi: "Garantiler İçin Formülleri Var – Kıbrıs Türk Tarafı Nihai Çözümde Türkiye İçin Özel Bir Yer Olacak" başlıkları altında, Dışişleri Bakanı Emine Çolak'ın açıklamalarına yer verdi.

Gazete, Çolak'ın açıklamasının, müzakerelerde gündeme gelmemiş olmasına karşın güvenlik başlığındaki görüş ayrılıklarını ortaya koyduğunu da iddia etti.

Haberde ayrıca, müzakerecilerin dün yeniden görüşerek mülkiyet konusunu ele aldıkları, Pazartesi günü ise BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide'yle görüşecekleri ifade edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.