İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Devlet yetkilileri TAŞEL konusunu görüşecek: Eylem sona erdi

Devlet yetkilileri TAŞEL konusunu görüşecek: Eylem sona erdi

DEV-İŞ'e bağlı EMEK-İŞ'in, TAŞEL'deki süresiz grevinin yeni bir boyuta taşındığı; TAŞEL emekçilerinin bugün saat 11:00'de Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapacağı ve çeşitli boyutlardaki eylemlerin süreceği bildirildi.

Yayın Tarihi: 31/08/15 12:00
okuma süresi: 8 dak.
Devlet yetkilileri TAŞEL konusunu görüşecek: Eylem sona erdi
A- A A+
Kıbrıs Postası - CANLI

Dev-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bildiğiniz üzere TAŞEL içki fabrikasında işçilerin hayat pahalılığı verilmemesi, işverenin kurumun %33 kamu iştirakli kurum olması gerçeğini kabul etmemesi ve işverenin işçilere yönelik baskıcı tavırlarından dolayı EMEK-İŞ sendikası olarak 21 Ağustos'tan beri eylemde, 24'ünden buyana ise süresiz grevdeyiz" denildi…

Bu süreç boyunca hükümet yetkilileri ile işveren tarafınca olumlu bir adım atılmadığı savunulan açıklamada, işveren tarafının ise yaptığı açıklamalarla halkı aldatmaya çalıştığı iddia edildi.

Açıklamada, EMEK-İŞ'in TAŞEL'de sadece hayat pahalılığı için değil, aynı zamanda kurumun özelleştirilmesine karşı mücadele verdiği de vurgulandı.

11:00 - TAŞEL EMEKÇİLERİNİN EYLEMİ BAŞLADI

TAŞEL emekçilerinin 8'nci gününe girdiği süresiz grevinde, bugün Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapılıyor... "Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber, ya hiçbirimiz" pankartı ile Çalışma Bakanlığı'na gelen işçiler, burada bir de basın açıklaması okuyacak...

MEHMET SEYİS DE ALANDA

DEV-İŞ eski Genel Başkanı Mehmet Seyis de işçilere destek vermek amacıyla Çalışma Bakanlığı önünde hazır bulunuyor... Sağlık sorunları nedeniyle geçtiğimiz aylarda görevinden istifa eden Mehmet Seyis, özel Solunum cihazı ve maskesiyle eylemcilere destek veriyor...

11:14: AŞAM: "%33 DEVLET İŞTİRAKI GASP EDİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR"

Emek-İş Genel Başkanı Koral Aşam, Çalışma Bakanlığı önünde açıklamalarda bulundu.

Aşam, sermayenin ve onların temsilcisinin hükümetler tarafından en akılcı ekonomik sistem olarak sunulan serbest piyasa ekonomisinin, yalnızca çalışanların, emekçilerin serbestçe sömürülebileceği bir ekonomik model olarak algılanmakta olduğunu ifade ederek, 2008 yılından bugüne, ekonomik kriz olarak nitelenen fakat gerçekte beklenen karlılığın yeterli görülmemesi durumu olarak tezahür eden piyasada, krizden çıkış noktası yalnızca emekçilerin maaşlarının düşürülmesinin, sömürünün artırılmasının ve emekçi haklarının bu vesile ile ortadan kaldırılması olarak ön görüldüğünü kaydetti.

Aşam, "bu öngörünün ikinci ayağı ise, toplum mallarının yağması yani özelleştirmelerdir." dedi...

Aşam sözlerine şöyle devam etti:

"Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) çatısı altında örgütlü EMEK-İŞ ve örgütlü olduğu iş yeri TAŞEL Ltd arasında, yasalara bağlı hayat pahalılığı ödeneği konusunda yaşanan çatışma hepinizin malumudur. Mücadelemiz her ne kadar da hayat pahalılığı ödeneği konusunda başlamış olsa da, bugün geldiği konakta mücadele özelleştirmelere karşı, yani toplum malına sahip çıkma noktasına ulaşmıştır.

TAŞEL Ltd de yasalarla sabit olan %33 devlet iştiraki, büyük ortak Mey içki sanayi yönetimince gasp edilmeye çalışılmakta ve bu anlamda iştirakli kurum hasebiyle yasalara bağlı emekçi hakları da yok sayılmaktadır. Sendikamızın verdiği mücadele çerçevesinde, bugün 8. gününe giren süresiz grevimiz yasadışı, iştirakli kurum olduğu gerçeğini belgeleyen bakanlar kurulu kararları ise hukuk dışı olarak adlandırılmakta ve açıkça hem sendikamıza hem de devlete meydan okunmaktadır."

"BAKANLIK CILIZ DA OLSA SES ÇIKARDI"

Bu meydan okuma karşısında, hükümet yetkililerinin ve ilgili Bakanlıkların sessizliklerini uzun süre koruduklarını da ifade eden Aşam, nihayet dün İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'nın, yaşanan bu kaos karşısında çekingen ve cılız dahi olsa, bir ses vererek yapılan grevin yasal, %33'lük iştirak payının ise sabit olduğu gerçeğini zabt-u rabt altına aldığını belirtti.

Aşam, Çalışma Bakanlığı'nın kendi sorumluluklarını da görmezden geldiğini belirterek, "Çalışma Bakanlığı EMEK-İş'in verdiği mücadeleyi yalnızca ücret uyuşmazlığı olarak niteleyerek, bu konuda kendisine yalnızca arabuluculuk rolü öngörmüştür." dedi.

"HÜKÜMETE DÜŞEN, GENELGEYİ YASA DOĞRULTUSUNDA UYGULAMAK"

Aşam sözlerine şöyle devam etti:

"Oysa hepimizin bildiği üzere, verilen mücadelenin ücret uyuşmazlığı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Verilen mücadele mevcut yasaların uygulanmasına yönelik bir mücadeledir. Belirtmek isterim ki, TAŞEL Ltd de bugün 8. gününe giren süresiz grev, yalnızca sendikal örgütlülüğümüzü kırmaya çalışarak, mevcut yasalara uymayı reddeden, emekçi haklarını sömürüp toplum malını gasp etme uğraşı veren büyük ortağa karşı değil, aynı zamanda %33 iştirak sahibine yani işverenin bütününe karşıdır. Bu anlamda, hükümet edenler kendilerine biçtikleri arabuluculuk rolü ile zevahiri kurtaramazlar. İlgili yasa 47/2010 kapsam maddesi fıkra 2 d bendi çok açıktır. Maliye Bakanlığının hayat pahalılığı ödenekleri konusundaki 8 no'lu genelgesi de çok açıktır. Hükümete düşen ise mevcut genelgeyi yasa doğrultusunda hem uygulamak hem de uygulatmaktır."

"MÜCADELE, GÖZÜNÜ KAR HIRSI BÜRÜMÜŞ ŞİRKET YÖNETİMİNE KARŞI"

TAŞEL emekçilerinin verdikleri mücadelenin sonuç alıncaya kadar olduğunu da kaydeden Aşam, eylemin 'sorumluluklarının farkında olmayan hükümete ve aynı zamanda gözünü kar hırsı bürümüş şirket yönetimine' karşı olduğunu belirtti.

Aşam, "umarız ki, hükümet sorumluluğu gereği mevcut duruma derhal müdahale eder ve sıkıntı ortadan kalkar. Aksi takdir de mücadelemiz yükselerek devam edecektir" diyerek TAŞEL emekçilerinin mücadelesinin emeğe saygı için olduğunu, özelleştirmelere karşı çıkmak için olduğunu, insanca yaşayabilecekleri bir ücret için olduğunu ve sendikal örgütlülüğe sahip çıkmak için olduğunu belirterek sözlerine son verdi.

SEYİS: "BU KEZ DE TAŞEL İŞÇİLERİ KAZANACAK"

Mehmet Seyis ise Bakanlık önünde yaptığı açıklamada,"işveren market de son içkisi kalana kadar diretecektir" diyerek, Taşel işçilerinin 1000 gün de direnebileceğini ve bu kez de TAŞEL işçilerinin kazanacağını kaydetti. Seyis, işçilerin yanında olduğunu bir kez daha belirterek sözlerine son verdi...

11:20 - BAKANLIK ÖNÜNDE BEKLEYİŞ DEVAM EDİYOR

TAŞEL emekçilerinin, Çalışma Bakanlığı önündeki bekleyişi devam ediyor... Emek-İş yetkililerinin birazdan Bakan Aziz Gürpınar ile görüşmesi bekleniyor...

12:09 - FELEK: "BAKANLIK SEYİRCİ KALMASIN, YASALARI UYGULASIN"

DEV-İŞ yetkilileri ile Çalışma Bakanı Gürpınar arasındaki görüşme sona erdi.

Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Hasan Başoğlu, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu'nun bugün bir araya gelmesi bekleniyor... Görüşmede sendikanın talepleri ve işverenin tutumunu değerlendirilecek.

DEV-İŞ Genel Başkan vekili Hasan Felek ise toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, bakanlığı, seyirci kalmaması yönünde uyararak, "Bakanlık, yasaları uygulasın" dedi.

Görüşmenin ardından eylem olaysız bir şekilde sona erdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.