İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Ticaret Odası kınandı

Ticaret Odası kınandı

Sanayi Odası, Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Restorancılar Birliği ile parmak patates üreticileri, Ticaret Odası'nın hükümetin aldığı kota kararını kaldırılmasını istemesini kınadı.

Yayın Tarihi: 31/08/15 14:11
okuma süresi: 8 dak.
Ticaret Odası kınandı
A- A A+

Sanayi Odası, Çiftçiler Birliği, Patates Üreticileri Birliği ve Restorancılar Birliği ile parmak patates üreticileri, bugün Sanayi Odası'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

ÇIRALI: "HÜKÜMETİN, ÜRETİMİ ARTIRAN VE KATMA DEĞER YARATACAK KOTA UYGULAMASINI SONUNA KADAR DESTEKLİYORUZ"

Basın toplantısında ilk sözü alan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, hükümetin, artık tükenme noktasına gelmiş üreticileri korumak için donmuş patates ve bulgur ürünlerine getirdiği kota uygulamasının kaldırılmasını talep etmenin, üreticilere yapılabilecek en büyük haksızlık olduğunu belirterek, bu yaklaşımı kınadıklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın donmuş patates ve bulgur ithalatı konusunda basına yaptığı açıklamaları "çok büyük bir talihsizlik" olarak yorumladıklarını ifade eden Çıralı, hükümetin ülkede üretimi artıran ve katma değer yaratacak bu uygulamasını sonuna kadar desteklediklerini vurguladı.

Sektörlerde yaşanacak gelişmeler ve yatırımlarla birlikte bu kararın daha da geliştirilmesi gerekeceğine inanç belirten Çıralı, "ABD, AB ve Türkiye gibi ülkelerin kendi üreticilerini korumak için uygulamakta oldukları kota, tarife ve tarife dışı engeller bulunurken, bu uygulamaların ülkemizde uygulanmasına karşı çıkmak, kabul edilebilir bir yaklaşım değildir" dedi.

Çıralı, tüm ülkelerin tarımsal ürünlerinin sanayileştirilerek, katma değerinin artırılması konusunda stratejiler geliştirerek, eşi benzeri görülmemiş destek ve korumalar sağlarken, ülkede benzeri uygulamaların yapılmaya çalışıldığında ise karşı çıkılmasının ekonominin geleceği ve sürdürülebilirliği açısından endişe verici olduğuna işaret etti.

"HANGİ ÜLKE BİZE ŞARTSIZ KAPILARINI AÇMIŞTIR?"

"Bize süslü laflarla yutturulmak istenen serbest piyasa ekonomisi hangi ülkede vardır, hangi ülke bize şartsız kapılarını açmıştır?" diye soran Çıralı, şöyle devam etti:

10 BİNE YAKIN PATATES VE TAHIL ÜRETİCİSİ

"KKTC'de on bine yakın patates üreticisi ve buğday-arpa üreticisi bulunmaktadır. Patates ve bulguru işleyen sanayicilerimiz ise sadece son aylarda 200'den fazla üretici ve çiftçiden bu ürünleri satın alarak, bu ürünleri işlemiş ve bu ürünlerin ülkemizde yarattığı katma değeri artırmıştır. Bu kapsamda hükümetin bu uygulaması bir nebze olsun dar gelirli olan çiftçilerimizin ürünlerini satabilmesini sağlamıştır. Ayrıca bulgur üreticimiz Toprak Ürünleri Kurumu'ndaki tüm sert buğdayı satın almıştır.

Geçmişte uygulanan politikalar çerçevesinde birkaç ithalatçı firma kazanırken, şimdi sanayicisinden patates ve buğday üreticisine kadar yayılan geniş bir taban, bu uygulama ile ekmek parasını çıkarmaktadır. Bu kapsamda hükümetin bu uygulamasının dar gelirli vatandaşı etkileyeceğini iddia edenler, bu üreticilerin halini neden düşünmemektedir? Bu insanların da bu ülkede üretmek hakkı ve yaşamak hakkı olduğunu neden unutmaktadır? İthalatta mı yoksa üretimde mi, hangi modelde sadece bir kaç kişinin kazanç sağladığı açıkça ortadadır."

"'ALIŞVERİŞİ GÜNEYE KAYDIRACAK' İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Uygulamanın alışverişi güneye kaydıracağı iddialarının ise gerçeği yansıtmadığına işaret eden Çıralı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın Euro kurunun 3,02 olduğu mayıs ayı içerisinde yaptığı kuzey-güney fiyat araştırması raporunda donmuş patatesin kuzeyde yüzde 15 oranında, bulgurun ise yüzde 105 oranında daha uygun olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Ülkenin lokomotifi olan turizm ve yükseköğrenim sektörlerinde yerli ürünlerin kullanımının yeterli olmadığı ve geliştirilmesi gerektiğinin herkes tarafından kabul edildiğini vurgulayan Ali Çıralı, "Özellikle devletimiz tarafından kendisine deniz kenarında ciddi araziler verilen ve teşvik belgesi alan bazı otellerin, ülkemize gelen turistlere Kıbrıs patatesinden yapılmış parmak patates tattırmamaları milli bir ayıbımızdır" diye konuştu.

"3 YILDA DONMUŞ PATATES İÇİN 6 MİLYON DOLAR"

Son 3 yılda sadece donmuş patates için ülkeden yaklaşık 6 milyon doların bugünkü kurla 17,5 milyon TL'sinin yurtdışına uçtuğunu vurgulayan Çıralı, bu paranın yarısının bile ülkedeki üreticilere kanalize edilmesinin, kırsalda kalkınma ve sürdürülebilir bir büyüme yaratmak açısından önemli bir gelir olacağını kaydetti.

Çıralı, hükümetin bulgur ve donmuş patatese getirdiği yeni uygulamanın patates ve sert buğday üretiminin artması, kırsaldaki insanların daha fazla gelir elde etmesi, gençlerin bu üretimlere yönlendirilmesi, yeni yatırımcıların bulgur ve donmuş patates üretimi yapmalarını sağlayacağının gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

"KIBRIS PATATESİNE VE SERT DURUM BUĞDAYINA SAHİP ÇIKILMASI GEREK"

Sektörlerin geliştirilmesiyle birlikte marka değeri olan Kıbrıs patatesinden yapılan donmuş parmak patatesin ve bulgurun da ihraç edilebileceğinin gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Çıralı, Kıbrıs'ın en özellikli ürünlerinden biri olan Kıbrıs patatesine ve sert durum buğdayına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Üretimden koparılan toplumun ayakta kalmasının yegane yönteminin üretimden geçtiğini belirten Çıralı, "Bu kapsamda kırsal alanlarımızda tarım üretimini artırarak kalkınma sağlarken, bu ürünleri mümkün olduğunca sanayileştirerek ülkemizde yarattığımız katma değeri artırmamız gerekmektedir" dedi.

YEŞİLADA: "PATATES İTHALİ ÇOK BÜYÜK BİR AYIP"

Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, ülkeye patates ithal edilmesinin çok büyük bir ayıp olduğunu söyleyerek, ABAD kararları öncesinde yani 1994 yılından önce yurt dışına 30 bin ton patates ihraç edildiğini hatırlattı.

Hükümetin uygulamasını desteklediklerini vurgulayan Yeşilada, yılda iki kez patates üretebilen ender ülkelerden olunduğunu, üretimin daha da geliştirilip ürünlerin satma imkanının arttırılması gerektiğini vurguladı.

Yeşilada, Ticaret Odası'nın tutumunu kınadıklarını belirterek, hükümetin bu duruşunu diğer sektörler için de uygulamasını istedi.

KELLE: "ÜRETİM SINIRLANDI"

Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle de, üretimin, serbest piyasa ekonomisi adı altında ve hükümetlerin yanlış politikaları doğrultusunda sınırlandığını savunarak, durumu eleştirdi.

Ambargolar altındaki ülkede üretimin zaten zor olduğuna dikkat çeken Kelle, üretimden yana tavır alınmaması halinde kaybetmeye mahkum olunduğunu söyledi.

Kelle, Ticaret Odası'nı üreticilerle işbirliğini geliştirmeye de çağırdı.

GÜRCAFER: "ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ"

Restorancılar Birliği Başkanı Süleyman Gürcafer ise, yerli patatesin piyasaya girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, hükümetin aldığı kararı olumlu karşıladıklarını belirtti.

Üreticinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Gürcafer, sadece patates üreticisinin değil, birçok ürün konusunda diğer üreticilerin de desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Gürcafer, piyasadaki yerli patates konusunda birçok söylemin aksine, patatesin kaliteli olduğunu, bir sıkıntı olmadığını da sözlerine ekledi.

Basın toplantısında, parmak patates üreticileri Kıbrıs Evi Direktörü Reşat Günhan ile Sibro Cips Direktörü Günel Yücener de hazır bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.