İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Eide: "Kıbrıslı liderler arasında olumlu diyalog, ileriye doğru bir momentum yaratıyor"

Eide: "Kıbrıslı liderler arasında olumlu diyalog, ileriye doğru bir momentum yaratıyor"

Adada 1974'teki Barış Harekatı'ndan bu yana bölünmüş olan Kıbrıs'ta çözüm bulmak amacıyla BM gözetimindeki müzakereler çerçevesinde salı günü, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mustafa Akıncı bir araya geldiler. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıslı liderler arasında olumlu ve yapıcı diyalogun ileriye doğru bir momentum yaratmaya devam ettiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 02/09/15 07:49
okuma süresi: 3 dak.
Eide: "Kıbrıslı liderler arasında olumlu diyalog, ileriye doğru bir momentum yaratıyor"
A- A A+
Eide açıklamasında, iki liderin gidişat üzerinde görüşmeye yoğunlaştıklarını, özellikle mülkiyet ve yönetimle ilgili konuları ele aldıklarını, şimdi ve 14 Eylül'deki bir sonraki toplantı arasında çabalarını devam ettirme taahhütlerini yeniden teyit ettiler dedi.

Espen Barth Eide, liderlerin bugün ortak hedefleri olan olabildiğince hızla kapsamlı bir çözüme ulaşmak için çabalarını tazelediklerini, 27 Temmuz'daki son toplantıdan bu yana müzakereciler (Andreas Mavroyiannis ve Özdil Nami) tarafından yapılan önemli ve özlü çalışmayı gözden geçirdiklerini duyurdu. Bugünkü görüşme, yaz tatili dolayısıyla verilen bir aylık aradan sonra ilk kez Lefkoşa'da Birleşmiş Milletler Koruması Altındaki İyi Niyet Misyonu Ofisinde yapıldı.

Müzakerecilerin 11 kez toplandıklarını hatırlatan Eide, Mavroyiannis ve Nami'nin, liderlerin görmek istedikleri gelişmeye yönelik ilerleme için toplantılarının sıklığını artırdıklarını, özlü konularda görüşmelerini derinleştirdiklerini kaydetti.

Espen Barth Eide şöyle konuştu:

"Herkes için karşılıklı fayda sağlayacak bir çözüme ulaşılması üzerinde net olarak yoğunlaştılar. Gerekmesi halinde, özellikle Mülkiyet, Ekonomi ve AB konularında Uzman Çalışma Grupları üyelerinin hazır olmalarını istediler. Uzman Çalışma Grupları da müzakerecilerin yönlendirmesiyle ayrı ayrı toplandılar."

"İleri hız yaratmak için iki lider arasında olumlu ve yapıcı diyalog devam etmiştir. Bugün liderler gidişat üzerinde görüşmeye yoğunlaştılar. Özellikle mülkiyet ve yönetimle ilgili konuları ele aldılar, şimdi ve 14 Eylül'deki bir sonraki toplantı arasında çabalarını devam ettirme taahhütlerini yeniden teyit ettiler."

Eide, müzakerecilerin, bu uğraşı desteklemek için liderlerin toplantıları arasında yoğun olarak bir araya gelmeye devam edeceklerini, gelecek iki hafta hemen hemen her gün toplanacaklarını da belirtti.

Adayı federal bir çatı altında yeniden birleştirmek amacıyla Anastasiades ve Akıncı arasında BM gözetimindeki müzakereler bu yıl Mayıs ayında başlamıştı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.