İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Derinya'dan sonra Aplıç Kapısı'nda da kriz!

Derinya'dan sonra Aplıç Kapısı'nda da kriz!

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Aplıç Kapısı'nın açılması yönündeki irade çerçevesinde BM'nin mayın temizleme ekibinin yılsonuna kadar kalarak bölgedeki mayınları temizleyeceğini, kapının açılmasının bundan sonra gündeme geleceğini açıkladı ancak yıllardır Aplıç'ın bir an evvel açılmasını bekleyen bölge sivil toplum temsilcileri gelişmeden memnun değil…

Yayın Tarihi: 02/09/15 10:00
okuma süresi: 6 dak.
Derinya'dan sonra Aplıç Kapısı'nda da kriz!
A- A A+

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı'ya göre Cumhurbaşkanının açıklaması kapının açılmasına yönelik perde gerisi yaşanan sıkıntıların aşılmasına yönelik bir zaman kazanma hamlesi…

Hızlı, "Mayın var mı? Evet vardır… Belki mevsimle ilgili teknik şartlar gereği temizlik uzayabilir ama bence Sayın Akıncı'nın açıklamaları, perde gerisinde bizim de duyduğumuz sıkıntılar nedeniyle ve bunların aşılmasına yönelik bir zaman kazanma girişimidir" değerlendirmesini yaptı.

Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hakan Oran ise, "Demek ki yıl sonuna kadar kapıdan yana bir gelişme olmayacak! Mayın temizliği bu kadar mı zor? En evvel açılması gereken kapı belli ki en sona bırakılıyor. Bostancı Kapısı'nda da aynı sorunları yaşamıştık. Bir kapı, bu kadar mı politik bir enstrüman haline getirilir" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Yeni müzakere sürecinde geçtiğimiz aylarda bir Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak ortaya çıkan kapıların açılmasıyla ilgili bazı belirsizlikler dikkat çekiyor.

Mağusa Derinya Kapısı'nın açılmasına yönelik dillendirilen sıkıntıların ardından dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Lefke Aplıç Kapısı hakkındaki ifadeleri Lefke Aplıç kapısının açılışı hakkında kafaları karıştırdı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada Aplıç Kapısı'nın açılması yönündeki irade çerçevesinde BM'nin mayın temizleme ekibinin yılsonuna kadar kalarak bölgedeki mayınları temizleyeceğini, kapının açılmasının bundan sonra gündeme geleceğini söyledi ancak yıllardır Aplıç'ın bir an evvel açılmasını bekleyen bölge sivil toplum temsilcileri gelişmeden memnun değil…

"Aplıç açıklamaları zaman kazanmaya yönelik"

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı'ya göre Cumhurbaşkanının açıklaması, perde gerisi yaşanan sıkıntıların aşılmasına yönelik bir zaman kazanma hamlesi…

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Hızlı, "Aplıç Kapısı'nın açılması hepimizin heyecanıdır, doğru ancak kulağımıza da gelen perde gerisi bazı sıkıntıların aşılması için Cumhurbaşkanı Akıncı'nın BM'nin yılsonuna kadar kalarak bölgedeki mayınları temizleyeceği yönündeki dünkü açıklaması bazı sıkıntıları aşmak noktasında zaman kazanmaya yöneliktir" değerlendirmesini yaptı.

Hızlı, bu konuda pek çok görüşmenin yapıldığını hatırlatarak kapının her halükarda mutlaka açılacağını vurgulayarak "Aplıç'ın açılması hepimizin heyecanı ancak bazı sıkıntıları aşmak gerek… Mayın var mıdır? Evet vardır… Belki mevsim ile ilgili teknik şartlar gereği uzayabilir mayın temizleme çalışmaları ama bence perde gerisinde, bizim de duyduğumuz sıkıntılar nedeniyle ve bunların aşılmasına yönelik bir zaman kazanma girişimi Sayın Akıncı'nın açıklamaları…" diye konuştu…

Hakan Oran: "Bir kapı, bu kadar mı politik bir enstrüman haline getirilir"

Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hakan Oran ise, "Demek ki yıl sonuna kadar kapıdan yana bir gelişme olmayacak! Mayın temizliği bu kadar mı zor? En evvel açılması gereken kapı belli ki en sona bırakılıyor. Bostancı Kapısı'nda da aynı sorunları yaşamıştık. Bir kapı, bu kadar mı politik bir enstrüman haline getirilir" ifadelerini kullandı.

Akıncı: "Mayınlar temizlendikten sonra yolun açılması gündeme gelecek"

Liderleri görüşmesi sonrası Cumhurbaşkanlığı'nda Derinya kapısının açılmasıyla ilgili Kıbrıs Postası'nın sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, siyasi liderlik olarak Derinya ve Lefke-Aplıç kapılarının açılması kararını ürettiklerini, bundan sonraki süreçte ise teknik komitelerin bulunduğuna dikkat çekti.

İki tarafın bir araya geldiği ortak teknik komitede bu konuların ele alındığını, tıpkı Derinya kapısında olduğu gibi Lefke-Alıç kapısında da mevcut olan yola ek alternatif bir yol yapılması önerisi yapıldığını anlatan Cumhurbaşkanı, "Derinya'da bizim teknik komitemizin çeşitli makamlarla yürüttüğü çalışmalar sonrasında orda da bir alternatif yol önerisi geldi. Daha sonra aldığım bilgilere göre, Lefke-Aplıç'la ilgili yol önerisi geri çekildi ve şu anda mevcut yoldaki mayınların temizlenmesi gerekiyor" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinden aldığı bilgilere göre, yıl sonuna kadar bu mayınları temizlemekle görevli BM uzmanlarının adada kalacağını ve Lefke-Aplıç bölgesindeki mayınların yıl sonuna kadar temizlenme şansı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, mayınlar temizlendikten sonra yolun açılmasının gündeme geleceğini kaydetti.

GYÖ olarak gündeme gelmişti

Liderler 28 Mayıs'ta yaptıkları görüşmede Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) çerçevesinde Aplıç Kapısı'nın açılması kararını almış ve gözler yıllardır bunu bekleyen bölge halkının heyecanına çevrilmişti.

Konu ile ilgili teknik komite bir süredir çalışmalarını sürdürüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.