İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Dağlı: "Bu haliyle sigortacılık, çözüm tehdidi altında"

Dağlı: "Bu haliyle sigortacılık, çözüm tehdidi altında"

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Rum tarafındaki parlamento seçimleri tarihi olan Mayıs ayına kadar bir çözüm bulmayı hedeflediğini hatırlatan Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Yasa ve Danışma Kurulu üyesi, Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı, sektörün içinde bulunduğu durum nedeniyle tehdit altında olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 03/09/15 10:01
okuma süresi: 7 dak.
Dağlı: "Bu haliyle sigortacılık, çözüm tehdidi altında"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Sektör uzmanı Ersan Dağlı, hükümet programında Sigortacılık Sektörüne ilişkin vadedilen Sigorta Denetim Kurulu fikrini Kıbrıs Postası için değerlendirdi ve sektör için âdeta alarm niteliği taşıyan ve siyasileri de doğrudan ilgilendiren uyarılar yaptı.

"Mayıs'a kadar Çözüm olursa en büyük zararı görecek sektörlerin başında geliyoruz" diye konuşan Dağlı, hükümet programında 36 ay içerisinde oluşturulacağı ifade edilen Sigorta Denetim Kurulu'ndan ne murad edildiğinin anlaşılmadığını, bu konuda kendilerine de danışılmadığını kaydetti.

Ersan Dağlı, "Rum tarafı ile iki toplumlu; iki bölgeli bir çözüme gidiyorsak eğer, Kıbrıs Türk Sigortacılığı bence ortadan kalkmayacak… Sigorta şirketlerimiz AB standartlarına yükselmek sureti ile varlıklarını devam ettirebileceklerdir ama şu haliyle biz çok gerilerdeyiz…5-6 ay içerisinde bazı kriterlerimizi süratle yükseltmemiz gerekir" dedi.

Kıbrıs Postası, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) koalisyon hükümeti programını tematik olarak tarayarak, ilgililerden görüş toplamaya devam ediyor…

Kuzey Kıbrıs Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Yasa ve Danışma Kurulu üyesi, Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı, hükümet programında Sigortacılık Sektörüne ilişkin vaadedilen 36 aya kadar kurulacak Sigorta Denetim Kurulu fikrini Kıbrıs Postası için değerlendirdi.

Dağlı, Kıbrıs Sorununda yakalanan ivme ile olası Çözüm'ün, sigortacılık sektörünün içinde bulunduğu şu şekli nedeniyle tehdit altında olduğunu söyledi.

Hükümet Programında vadedilen sektöre ilişkin oluşturulacak kurulun mahiyetinin anlaşılmadığını kaydeden ve yetkilileri uyaran Dağlı, ""Mayıs'a kadar Çözüm olursa en büyük zararı görecek sektörlerin başında geliyoruz" dedi.

"Denetleme Kurulu'ndan murad edilen nedir anlayamadım"

"Ben, bu sektör için büyük rüyalar gören birisiyim…" diyen Kuzey Kıbrıs Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği Yasa ve Danışma Kurulu üyesi, Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı şöyle konuştu; "Hükümet programında geçen Denetleme Kurulu kavramını açıkçası anlamış değilim. Kim, ne maksatla yazdı doğrusu onu da bilmiyorum. Bunu net olarak söyleyebilirim… Bunu yürüten bir makam vardır ki o da Para Kambiyo İnkişaf Sandığı İşleri Dairesi'dir.

Bunun programda ne murad edilerek yazıldığını anlamadım ama eğer şu murad edildis ise: Para kambiyo Dairesi birkaç konuya birden bakıyor. Örneğin kara paraya bakıyor; Petrol fiyatlarını denetlemeye bakıyor. Güney'le kıyaslıyor... Döviz bürolarına bakıyor; Bankacılık Sektöründeki bazı hususlara bakıyor. Kalkınma Bankasına bakıyor… Ve aynı zamanda da Sigorta Sektörüne bakıyor."

Türkiye'de Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanlığı'ndaki gibi mi?

"İşte bir dairenin pek çok görevinin olması; özellikle 2. Finans sektörü (niteliğinde) olan sigortacılık sektörüne bakması ve pek çok işi yapması nedeniyle ortaya çıkan yetersizlik nedeniyle şunu görmüş olabilirler: Eğer hükümet programında murad edilen tıpkı Rum tarafındaki ya da Türkiye'de Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanlığı –ki tek işi sigortaya bakmaktır- gibi sadece sigortacılık sektörü için ayrı bir birim oluşturmak ise, doğrudur ver derhal oluşturulması gerekir. Ama hükümet programında bu mudur doğrusu anlaşılmıyor. Biraz daha açık yazılabilse idi ya da murad edenler bizlerden fikir almış olsaydı daha net konuşabilirdik… Sonuç itibariyle Para Kambiyo Dairesi bizim sektöre layıkıyla bakmakta –zaman yetersizliği nedeniyle- sıkıntı yaşıyor…"

"Mayıs'a kadar Çözüm olursa en büyük zararı görecek sektörlerin başında geliyoruz"

"Biz öteden beri Cumhurbaşkanlarımızın siyasi hırslarıyla değil, müzakere ettiği şeylerin sonuçlarıyla ilgileniyoruz" ifadelerini kullanan Dağlı, Mayıs ayında neticelenmesi hedeflenen olası Çözümün, sektörün içinde bulunduğu durum nedeniyle Sigortacılığı tehdit ettiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Rum tarafındaki parlamento seçimleri tarihi olan Mayıs ayına kadar adada kalıcı bir çözüm bulmayı hedeflediklerini açıkladığını hatırlatan Dağlı, sözlerine şöyle devam etti; "Sigorta sektörü ülkemizde hak ettiği yerde değil. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ifadeleri doğrultusunda bir çözüm konuşuyoruz. (ifade edildiğine göre) Mayıs ayında neticelenmesi beklenen bir Çözüm olursa adada eğer, bundan en büyük zararı görecek olan sektörlerin başında Kıbrıs Türk Sigortacılığı gelir ki buna dikkat çekmek istiyorum. Müzakere ettiğimiz muhataplarımızla yani Rum tarafı ile iki toplumlu; iki bölgeli bir çözüme gidiyorsak eğer, Kıbrıs Türk Sigortacılığı bence ortadan kalkmayacak… Bizim sigorta şirketleri AB standartlarına yükselmek sureti ile varlıklarını devam ettirebileceklerdir ama şu haliyle biz çok gerilerdeyiz…"

"5-6 ay içerisinde bazı kriterlerimizi süratle yükseltmemiz gerekir"

"Mevki-daşlarımız, meslektaşlarımızın yaptıklarını görüyorum direk AB standartlarında bir yapı oluşturdular. Özellikle de hukuk, sermaye alt yapıları bakımından. Bunlar çok önemli… İşte bu durum bende sektörel anlamda bir tedirginlik yaratıyor ve bunu Maliye Bakanlığı'ndan da talep ediyoruz ki Mayıs ayına kadar geçecek süreyi çok iyi hızla değerlendirmemiz gerekir. 10 yıldır yapmamız gerekenleri yani, 5-6 ay içerisinde bazı kriterlerimizi süratle yükseltmemiz gerekir. Belki Bakanlar Kurulu ile belki tüzükleriyle belki yasa ile olacaktır, olmalıdır bu… Maalesef üzülüyorum ki sektör, mukayese edildiğinde çok alt seviyelerde… Son derece endişeliyim"

Hükümet programında "sigortacılık" ve 36 ay içerisinde Denetleme Kurulu

Hükümet programında sigortacılık sektörüyle ilgili şu vaatte bulunuluyor: "Sigortacılık sektörünün geliştirilmesini ve güvenli ve istikrarlı bir ortamda etkili bir biçimde çalışmasını sağlamak ve sigorta sözleşmesi yapan kişilerin hak ve menfaatlerini korumak için çalışmalar sürdürülecek ve sektörün denetimini sağlayacak Sigorta Denetim Kurulu otuz altı ay içerisinde oluşturulacaktır"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.