İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Latifoğlu: "DAÜ'de hukuksuzluk devam ediyor"

Latifoğlu: "DAÜ'de hukuksuzluk devam ediyor"

HÜR-İŞ Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde hukuksuzluğun devam ettiğini belirterek, Toplu İş Sözleşmesi'nden yararlanmak için DAÜ-BİR-SEN'e başvurmayan çalışanlara ücretler konusunda yönetsel personel tüzüğünün uygulanması gerektiğini hatırlattı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 03/09/15 10:37
okuma süresi: 4 dak.
Latifoğlu: "DAÜ'de hukuksuzluk devam ediyor"
A- A A+

"Tüm uyarılara ve yargıya taşınan yasa dışı uygulamalara rağmen Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde hukuksuzluk devam etmektedir.

Haziran ayı içerisinde yasaya ters bir şekilde toplu iş sözleşmesinden yararlanmak istemeyenler beyan versin diye duyuru yapan DAÜ İdaresi, tehdit eder gibi yararlanmak istemeyenler için izinlerde tüzük ücretlerde de eski Toplu İş Sözleşmesi uygulaması yapılacak demiştir.

Bu çift taraflı uygulamaya karşı çıkan DAÜ'de örgütlü DAÜ-PER-SEN Sendikamız ve Hür-İş Federasyonu olarak biz konuyu yargıya taşıdık.

Biz tarafların yasa ve yeni imzalayıp yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesine uymasını beklerken Ağustos 2015 sonu yasa ve sözleşmeye aykırı uygulamaların devam ettiğini gördük.

42/96 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası'nın 8. Maddesinin 2. Fıkrası "Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalandığı tarihte taraf sendikaya üye bulunmayanlar, sonradan iş yerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf sendikaya üye bulunup da ayrılanlar veya çıkarılanların Toplu İş Sözleşmesi'nden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinde taraf olan sendikaya yazılı başvuruda bulunarak dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bu hususta sendikanın onayı aranmaz" demektedir. Ayrıca yürürlükteki toplu iş sözleşmesinin 3. Maddesi de yasadaki yukarıda belirttiğimiz maddeye paralel olarak; T.İ.S Madde:3 "DAÜ-BİR-SEN'e üye olmayan yönetsel personel için Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Referandum Yasası'nın aşağıdaki 8'inci maddesi Hükümleri uygulanır; Toplu İş Sözleşmesinden DAÜ-BİR-SEN üyeleri yararlanırlar. Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalanması tarihinde DAÜ-BİR-SEN'e üye olanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin işverene bildirildiği tarihten başlayarak yararlanmaya başlarlar. Toplu İş Sözleşmesi'nin imzalandığı tarihte DAÜ-BİR-SEN'e üye bulunmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde DAÜ-BİR-SEN'e üye bulunup da ayrılanlar ve çıkarılanların Toplu İş Sözleşmesi'nden yararlanabilmeleri, DAÜ-BİR-SEN'e şahsen başvuruda bulunarak dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır." Demektedir.

Tüm yasal düzenlemeler bu şekilde olmasına rağmen DAÜ idaresi Ağustos 2015 sonu dayanışma aidatı ödeyin toplu iş sözleşmesinden yararlanma isteme talebi olmadan maaşlardan tek taraflı olarak dayanışma aidatı kesilmiştir.

Hür-İş Federasyonu olarak yasaları hiçe sayan böyle bir anlayışın ülkemizin en güzide kuruluşlarından olan Doğu Akdeniz Üniversitesi'ni ileriye götüreceğine inanmıyoruz. Bu nedenle derhal görevlerini bırakmalarını veya görevden alınmalarını talep ederiz.

Ayrıca yaratılan durumun düzeltilmesi için yasalara aykırı haksız kesilen dayanışma aidatlarının kişilere iade edilmesini ve Toplu İş Sözleşmesi'nden yararlanmak için DAÜ-BİR-SEN'e başvurmayan çalışanlara ücretler konusunda yönetsel personel tüzüğünün uygulanması gerektiğini hatırlatırız."

Yakup Ö. LATİFOĞLU

Genel Başkan

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.