İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

KTSO: "TAŞEL'de uzlaşma yolu sağlanmalıdır"

KTSO: "TAŞEL'de uzlaşma yolu sağlanmalıdır"

Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nda yapılan yazılı açıklamada TAŞEL'de devam eden grevin şirket ve çalışanlarının dışında KKTC ekonomisi ve ihracatını da zarara uğrattığı ifade edildi. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 03/09/15 10:44
okuma süresi: 3 dak.
KTSO: "TAŞEL'de uzlaşma yolu sağlanmalıdır"
A- A A+

"Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak emeğin en yüce değer olduğuna inanmakla birlikte, grevin devam ettiği ve uzlaşma sağlanamayan her gün TAŞEL şirketinin ve çalışanlarının dışında KKTC ekonomisinin ve ihracatının da zarara uğradığını endişe ile izlemekteyiz.

24/08/2015 tarihinden beri devam eden grevle ilgili olarak ilgili bakanlığın açıklamaları ve şirketin statüsüne bakıldığında İnkişaf Sandığının TAŞEL'de %33 hisse sahibi olduğu ve şirketin bu kapsamda %67 gibi bir oranla özel sektöre ait olduğu görülmektedir. Bir başka ifadeyle bu firma bir kamu şirketi değil, kamu iştiraki ve şirketler yasası altında faaliyet gösteren özel bir şirkettir.

Özel bir şirket olan TAŞEL firmasının çalışanlarına ödeyeceği ücretlerin İş Yasası ve Toplu İş Sözleşmesi çerçevesinde 2004 yılından bu yana uygulandığı ifade edilmektedir. Yıllardır devam eden bu uygulamaya rağmen "Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası (47/2010) Sayılı Yasası" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği iddia edilmektedir. Yasanın adından da anlaşıldığı üzere devlette veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarda çalışanların maaşını düzenleyen bir yasanın sadece %33 hisse ile kamu iştiraki olan bir özel firmayı da kapsamaması gerekmektedir.

Bu kapsamda şirketin statüsüyle ilgili olarak yaşanmakta olan görüş ayrılığının yetkili bir hukuki merci tarafından açıklığa kavuşturuluncaya kadar TAŞEL'de yönetim ve sendika arasında uzlaşma zemininin sonuna kadar zorlanması ve bu süre zarfında grevin askıya alınmasının sağlanması gerektiği düşünülmektedir.

TAŞEL firmasının önemli oranda hissesine sahip olan TC'li firma, dünyadaki en büyük içki üreticilerinden biri olan uluslararası bir firmaya aittir. Bu firmanın ülkemizde bir yatırımı olması önemli bir husustur. Sadece 2014 yılında yaklaşık 12 milyon dolar ihracat yapan, ülkemiz ekonomisine katma değer yaratan ve istihdam sağlayan bu firmanın KKTC'deki yatırımından vazgeçmesinin bedelini sadece çalışanların değil tüm ekonomimizin ödeyeceği gözden kaçırılmamalıdır.

Bu kapsamda grev kararının tekrar gözden geçirilmesi ve ilgili bakanlığın daha aktif olarak taraflar arasında uzlaşmak için daha büyük bir çabanın göstermesinin önemine vurgu yaparız.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur"

Kıbrıs Türk Sanayi Odası

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.