İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

MHD: "Hemen şimdi değilse #sorumluluknezaman?"

MHD: "Hemen şimdi değilse #sorumluluknezaman?"

2 hafta önce Libya açıklarında bir gemide 51 ceset bulundu. Bundan iki gün sonra Avusturyada terkedilmiş bir kamyonun içerisinden 71 ölü insan çıktı. Türkiye'de bedeni kıyıya vuran ölü çocuk fotoğrafları sosyal medyada iki gündür yüreklerimizi parçalamakta ....

Yayın Tarihi: 03/09/15 16:37
okuma süresi: 4 dak.
MHD: "Hemen şimdi değilse #sorumluluknezaman?"
A- A A+

2 hafta önce Libya açıklarında bir gemide 51 ceset bulundu. Bundan iki gün sonra Avusturyada terkedilmiş bir kamyonun içerisinden 71 ölü insan çıktı. Türkiye'de bedeni kıyıya vuran ölü çocuk fotoğrafları sosyal medyada iki gündür yüreklerimizi parçalamakta ....

Bu olanlar karşısında sormamız gereken soru neden o bedenlerin tırlarda, güvensiz taşıtlarda bulunduğudur. Bu yıl, Ağustos ayı sonu itibariyle Akdeniz'i yaklaşık 340,000 insan güvenli olmayan yollarla geçmeye çalıştı. BMMYK'ne göre Akdeniz'i bu şekilde geçmeye çalışan kişilerin büyük bir çoğunluğu savaşlardan, çatışmalardan veya zulümden kaçan kişiler. Bu sebeple de karşı karşıya olduğumuz kriz başlıca bir mülteci krizi.

Peki, neden 'diğerleri' gibi, 'biz'ler gibi bir yerden başka yere gitmek isteyen insanların 'biz'im gibi bir bilet alıp feribota, uçağa veya otobüse binip istedikleri yere gidemiyorlar? Bunu deneyenlere ne oluyor?

KKTC'ye giriş kapılarından, Girne Limanı'ndan, Ercan Havaalanı'ndan hemen hemen her gün ülkemize yasaların ön gördüğü ve güvenli olan yollardan girmeye çalışan onlarca çocuk, yetişkin, yaşlı, kadın ve erkek geri gönderiliyor. Bu durum, uluslararası hukuka göre savaştan, zulümden kaçtığı iddiasında olan hiç kimsenin başvurusunun yetkili merciler tarafında değerlendirilmeden geri gönderilemeyeceği ilkesi ihlal edilerek yapılıyor.

İlk varış ülkelerinde hayatlarını idame ettiremeyen, yasal yollarla seyahat etmelerine olanak tanınmayan bu kişilere daha güvensiz yollarla diğer yerlere seyahat etmekten başka bir yol kalmıyor.

İçerisinde bulunduğumuz günlerde yaşadığımız mülteci krizi, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük ve en kötü kriz! Hemen şimdi değilse #?sorumluluknezaman ?

Ne yapabilirsiniz ?

  • Kıbrıs'ın kuzeyinde olan mültecilere 2009'dan beri sosyal, psikolojik ve hukuki destek sağlayan ve BMMYK'nin Kıbrıs'ın kuzeyindeki uygulayıcı ortağı olan Mülteci Hakları Derneği'nin Türk Bankası Merkez Kurumsal Şube 2000055320 numaralı TL hesabına gönlünüzden ne koparsa para yardımıyla destek olabilirsiniz!

  • Kıbrıs'ın kuzeyinde olan mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için, bizimle 0392 22 84910 numaralı telefondan veya rracyprus@gmail.com e-posta adresinden iletişime geçip, madde bağışında bulunabilirsiniz!

  • Mültecilerle tanışmak, hikâyelerine ortak olmak, hem onların hayatlarında fark yaratıp hem de onlardan öğrenmenin en güzel yolu MHD gönüllüsü olmak! Mültecilere ayıracak birkaç saatiniz varsa bize ulaşabilirsiniz!

  • Kıbrıs'ın kuzeyinde çalışan etkin bir sığınma mekanizması olmaması sebebiyle mülteci hakları sistematik olarak ihlal edilmektedir. MHD'nin hazırladığı Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası'na önerdiği değişiklikleri, Meclis'te temsil edilen partilerden vekillerin önerisiyle şu an Hukuk Komitesi'nde görüşülmekte. http://mhdkibris.org/ adresindeki bağlantıdan imza kampanyasına katılıp destekleyerek Kıbrıs'ın kuzeyinde mülteci haklarının korunması için atılacak ilk adıma taraf olabilirsiniz!

Dayanışmanız Hayat Kurtarıyor!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.