İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Paşa: "Mülteci krizinde bizim de payımız var"

Paşa: "Mülteci krizinde bizim de payımız var"

Mülteci Hakları Derneği Hukuk Danışmanı Faika Deniz Paşa, "Kıbrıslı Türk yetkililer yaptıkları açıklamalarda sorunu Avrupa sorunu olarak değerlendiriyor, ancak bizim de burada payımız var. Tanınsak da, tanınmasak da bu dünyada bir yer tutuyoruz ve bizim yapıp yapmadıklarımız önemlidir" dedi.

Yayın Tarihi: 04/09/15 07:43
okuma süresi: 3 dak.
Paşa: "Mülteci krizinde bizim de payımız var"
A- A A+
Mülteci Hakları Derneği Hukuk Danışmanı Faika Deniz Paşa, BRT'de yayınlanan 50 Dakika'ya konuştu.

'Mülteci Krizinin giderek derinleştiğine' işaret eden Paşa, kangrenleşen savaş koşullarından kaçmak isteyen kişilerin güvensiz yollara başvurmak zorunda bırakıldığını kaydetti.

Özellikle çatışma bölgelerine insani yardım koridoru açılmaması ve mayınların temizlenmemesi gibi unsurların güvensiz yolları zorunlu kıldığına dikkat çeken Paşa, bu sorunların yanı sıra uluslar arası toplumun sorumluluk üstlenmemesinin sıkıntı yarattığını kaydetti.

Paşa, Kıbrıs'taki duruma ilişkin; 'Kıbrıslı Türk yetkililer yaptıkları açıklamalarda sorunu Avrupa sorunu olarak değerlendiriyor, ancak bizim de burada payımız var. Tanınsak da, tanınmasak da bu dünyada bir yer tutuyoruz ve bizim yapıp yapmadıklarımız önemlidir' ifadelerini kullandı.

KKTC Limanları'na ulaşan mülteci ve sığınmacıların geri gönderilmesini de eleştiren Paşa, 'Uluslararası hukuka göre hiç kimsenin mülteci değerlendirmesi yapılmadan geri gönderilmeyeceği' hatırlatmasını yaptı.

Paşa; 'Uluslararası hukukun en temel kuralı geri göndermeme kuralıdır, bu kurala göre biri geldiğinde ve sığınma talep ettiğinde bu başvuruyu değerlendirmeden o insanı geri gönderemezsiniz, ikincisi ise eğer o insan düzensiz yollarla ülkenize gelirse o insanı cezalandıramazsınız' dedi.

Bu arada Mülteci Hakları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada ise 'Kıbrıs'ın kuzeyinde çalışan etkin bir sığınma mekanizması olmaması sebebiyle mülteci hakları sistematik olarak ihlal edilmektedir' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada; Meclis Hukuk Komitesi'nde bulunan 'Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası Değişikliğine' destek de istendi.

MHD açıklamasında, mülteciler için derneğin Türk Bankası Merkez Kurumsal Şube 2000055320 numaralı TL hesabına para yardımı yapılabileceği; mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması için dernekle 2284910 numaralı telefondan veya rracyprus@gmail.com e-posta adresinden iletişime geçilebileceği; mültecilerle tanışmak, hikayelerine ortak olmak ve onlara zaman ayırmak için MHD gönüllüsü olunabileceği ve mülteciler için etkin sığınma mekanizması olmadığı için hakları sistematik olarak ihlal edilen mülteciler için derneğin Fasıl 105 Yabancılar ve Muhaceret Yasası'na önerdiği ve Meclis komitesinde görüşülen değişikliklerin geçmesi için http://mhdkibris.org/ adresindeki bağlantıdan imza kampanyasına katılıp destek verilebileceği bildirildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.