İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tokel: "Siyasi ve ekonomik buhran Başbakanı istifa ettiriyor"

Tokel: "Siyasi ve ekonomik buhran Başbakanı istifa ettiriyor"

İletişimci Özdemir Tokel, UBP Kurultayları tarihi isimli yazı dizisi ile Kıbrıs Postası okuyucuları ile buluşuyor. Tokel bugünkü yazısında "Tarihin ilk başbakan istifası, Siyasi ve ekonomik buhran Başbakanı istifa ettiriyor"u yazdı.

Yayın Tarihi: 06/10/15 07:41
okuma süresi: 6 dak.
Tokel: "Siyasi ve ekonomik buhran Başbakanı istifa ettiriyor"
A- A A+

1978 yılının ilk yarısına gelindiğinde, Kıbrıs Türk Federe Devleti, yeni bir devlet oluşunun sıkıntılarını giderek daha çok hissetmeye başlamıştı. Siyasi bunalımın yanında, ülkede çok ciddi ekonomik sıkıntılar da yaşıyordu.

Özellikle iş dünyası hükümete ve başbakana karşı ciddi bir tavır almış, olaylar toplu kepenk kapatma eylemine kadar varmıştı. Diğer taraftan UBP içerisinde siyasi istikrar da bir türlü sağlanamıyordu.

Ortaya çıkan bu tablo ile birlikte, Nejat Konuk'un hem başbakanlık görevinden hem de Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığından istifası ile ortaya çıkan yönetim krizi, dönemin Devlet Başkanı Rauf Raif Denktaş'ın yine dönemin Meclis Başkanı Osman Örek'in hükümeti kurmakla görevlendirmesi ile aşılmaya çalışılır.

Osman Nuri Örek 18 Nisan 1978 tarihinde aldığı hükümeti kurma görevini 21 Nisan 1978 taihinde tamamlar ve yeni kabinesini açıklar. Açıklanan bu kabine aynı gün devlet başkanı tarafından onaylanır ve yeni hükümet de görevine başlamış olur.

UBP 3. Genel Başkanını seçiyor! Osman ÖREK

UBP 1. Olağanüstü Kurultayı (23 Nisan 1978)

"UBP ilk olağan kurultayından sonra şimdi de ilk olağanüstü kurultayını yapıyor ve 3. Genel Başkanını belirliyor. Nejat Konuk'tan boşalan başkanlığa, Başbakan Osman Örek getiriliyor."

Ülke bir kez daha başbakanına kavuşmuştur kavuşmasına ancak Ulusal Birlik Partisi'nin Genel başkanlık koltuğu 3 yılda üçüncü kez boşalmıştır.

Tıpkı Nejat Konuk gibi Osman Nuri Örek de önce başbakan ardından ise UBP genel başkanı olanlar kervanına katılmaya hazırdı. Bu süreçle birlikte Nejat Konuk'la başlayan süreç artık Örek'le bir gelenek haline dönecekti.

23 Nisan 1978 tarihinde gerçekleştirilen 1. Olağanüstü Kurultayla beklenildiği gibi Başbakan Osman Nuri Örek rakipsiz olarak girdiği kurultayda Ulusal Birlik Partisi'nin 3. Genel Başkanı olarak seçilir.

Ne var ki, Nejat Konuk döneminde başlayan parti içi çekişmeler ve huzursuzluklar bu döneme de sirayet edecek, daha ilk günden mecliste görülmeye başlayan nisap sorunları, ülkesel ekonomik krizler, muhalefet boykotları ve parti içi olaylar Örek'i de görevlerinden ayrılma noktasına getirecektir.

İkinci başbakan istifası...

Örek; Partide şahsıma karşı bir darbe yapılmıştır.

Örek hem başbakanlıktan, hem genel başkanlıktan hem de UBP'den istifa ediyor...

Denktaş'ın Devlet Başkanlığı'na seçilmesinin ardından UBP'de alevlenen liderlik kavgası bir türlü bitmemekte, Nejat Konuk döneminde başlayan parti içi sıkıntıların Osman Örek'le aşılacağı beklentisi de her geçen gün boşa çıkmaktaydı.

Ortaya çıkan bu sıkıntılara daha fazla dayanamayan Osman Nuri Örek 1 Aralık'ta başbakanlıktan, 4 Aralık'ta ise sadece 226 gün sürdürebildiği genel başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı... Dönemin gazetelerinde yayınlanan beyanatında, kendine adeta bir darbe girişimde bulunulduğunu iddia eden Örek, istifa gerekçesini şu kısa cümle ile özetlemiştir.

"Parti içi disiplinsizlik, uyumsuzluk ve çelişkiler..."

Örek bu açıklamasından birkaç gün sonra partiden de istifa ettiğini açıklamış, bu süreçte bağımsız kalacağını ve başka bir partiye geçmeyeceğini belirtmiştir.

Ancak Örek bir süre sonra UBP'den topluca istifa edecek 7'ler grubu ile birlikte Nejat Konuk başkanlığında kurulacak DHP'nin kurucuları arasında yer alacaktır.

1981 seçimleri öncesine DHP tarafından kamuoyuna bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Denktaş'ın en büyük rakibi olarak lanse edilen hatta bu yönde çalışmalara da başlayan Örek, seçimlere çok az bir süre kala ise siyasi bazı gerekçeler öne sürerek aday olmamıştır.

Ulusal Birlik Partisi 1. Olağanüstü Kurultayı seçimsiz bir kurultay olmasına karşın kırılmaların, ayrılıkların, dargınlıkların ve istifaların da başladığı bir süreci de beraberinde getirmiştir.

Yarın : İstifalar havada uçuşuyor. UBP 30 vekilde 22 vekile düşüyor... 7'ler grubu istifa edip DHP'yi kuruyor. Bu kez Çağatay önce Başbakan sonra UBP'nin 4. Genel Başkanı oluyor.

Bilgi Notları

UBP Kurultayları ve Genel Başkanları

UBP Kuruluşu 11 Ekim 1975, kurucu

1.Genel Başkan R.R.Denktaş

(11 Ekim 1975-3 Temmuz 1976) 266 gün

UBP I. Olağan Kurultayı, 1 Ağustos 1976, seçimsiz

2.Genel Başkan Osman Nejat Konuk

( 1.8.1976-12.4.1978) 619 gün

UBP I. Olağanüstü Kurultayı, 23 Nisan 1978, seçimsiz

3. Genel Başkan Osman Nuri Örek

(23.4.1978-4.12.1978) 226 gün

UBP Genel Sekreterleri

  1. Nejat Konuk

  2. Orhan Zihni Bilgehan

  3. İrsen Küçük

Kaynaklar; UBP Genel Merkezi Arşiv Kurultay Dosyaları, Halkın Sesi Gazetesi Arşivleri, Bozkurt Gazetesi Arşivleri, İşçi Postası Arşivleri (YDÜ Büyük Kütüphane), KKTC YSK Web Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Web ve Gazeteler Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesi, Bülent Fevzioğlu, Kıraaathane-i Osmani'den Cumhuriyet Meclisi'ne (1886-1996, Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Siyasi Tarihi Tez Çalşıması (1878-2015)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.