İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

Ceyda: "TMK'nın yaptığı işlemler tartışma konusu oluşturmayacak mı?"

Ceyda: "TMK'nın yaptığı işlemler tartışma konusu oluşturmayacak mı?"

Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan Adayı Oğuz Ceyda, Mülkiyet konusu ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 06/10/15 15:03
okuma süresi: 2 dak.
Ceyda: "TMK'nın yaptığı işlemler tartışma konusu oluşturmayacak mı?"
A- A A+

2006 yılında başta dönemin Cumhurbaşkanı sayın Talat ve Hükümet (CTP – DP) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin isteği doğrultusunda Kuzey'de Mal Tazmin Komisyonu'nun kurulması gerektiğini ve bu komisyonun AİHM için bir iç hukuk yolu yaratacağını söylemişlerdi. Bu komisyonda takas, tazminat ve iadenin hangi kriterlere göre olacağı, yoğun tartışmalardan sonra meclisten geçirilen yasa ile (Mal Tazmin Komisyonu Yasası) belirlenmiştir. AİHM'nin de onayladığı bu kriterler çerçevesinde komisyon, bilindiği gibi bugüne kadar Kıbrıslı Rumların başvurularını kabul edip sonuçlandırmıştır.

Bu gerçekler ortada dururken şu an görüşmelerde neden mülkiyet kriterleri üzerınde tartışılmakta ve yeni mülkiyet kriterlerinden bahsedilmektedir. AİHM'nin onayladığı bu kriterler bir AB üyesi olan Güney Kıbrıs'ı bağlamaz mı? Eğer bu öyleyse, – ki görüşmelerde tekrardan ele alındığına göre öyledir – Mal Tazmin Komisyonu'nun bugüne kadar yaptığı işlemler tartışma konusu oluşturmayacak mı?

Sonuç olarak, Sn Akıncı'nın sözkonusu mülkiyet kriterlerini tekrardan masada görüşmeyi kabul edip pazarlığa açmasının izahı yoktur. Esasen yeni bir komisyon kurulmasının altında yatan neden, Mal Tazmin Komisyonu Yasası ile belirlenen ve AİHM tarafından kabul edilen mülkiyet kriterlerin – ki bu kriterler Kuzey'deki mülkiyetin ezici çoğunluğunun Kıbrıslı Türklerde olmasını düzenler – sulandırılıp kadük edilmesinden başka birşey değildir.

UBP GENEL BAŞKAN ADAYI

OĞUZ CEYDA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.