İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tokel: "UBP'de 4 yılda 4'üncü genel başkana doğru"

Tokel: "UBP'de 4 yılda 4'üncü genel başkana doğru"

İletişimci Özdemir Tokel, UBP Kurultayları tarihi isimli yazı dizisi ile Kıbrıs Postası okuyucuları ile buluşuyor. Tokel bugünkü yazısında "4 yılda 4'üncü genel başkana doğru"yu yazdı.

Yayın Tarihi: 07/10/15 09:18
okuma süresi: 6 dak.
Tokel: "UBP'de 4 yılda 4'üncü genel başkana doğru"
A- A A+

UBP 2. Olağan Kurultayı

UBP 11 Ekim 1975 tarihinde kurulmasından sonra, 1. Olağan Kurultayını 1 Ağustos 1976 tarihinde seçimsiz olarak gerçekleştirmiş ve Genel Başkanlığa Osman Nejat Konuk'u getirmişti. Konuk'un istifasının ardından ise 1. Olağanüstü Kurultayı'nı 23 Nisan 1978'de seçimsiz bir şekilde gerçekleştirerek Osman Nuri Örek'i partinin başına getirmişti. Şimdi ortada yeni bir istifa ve yeni bir kurultay vardı... UBP 2. Olağan Kurultayı...

4 yılda 4'üncü genel başkana doğru...

Daha bir seçim dönemi bile tamamlanmadan Denktaş'ın Devlet Başkanlığına seçilmesi, Nejat Konuk ve Osman Örek'in ise istifaları yüzünden UBP Genel başkanlığı koltuğu üçüncü kez boşalmış, UBP 3 yıl içinde 3 genel başkan ülke ise 2 Başbakan değişmek zorunda kalmıştı. Ülke ve UBP çok ciddi bir istikrarsızlık döngüsünün içerisine girmişti. Yaşanan istifalarla iktidar partisinin sandalye sayısı her gün biraz daha da geriye gidiyor, kaos büyüyor, UBP 4. Genel başkanını işte böyle bir atmosferde belirlemeye çalışıyordu...

Gelenek bozulmuyor, önce başbakan seçiliyor...

Osman Örek'in 1 Aralık 1978 tarihinde tüm görevlerinden istifa etmesi ile bozulan hükümetin yerine yeni hükümeti kurma görevi Devlet Başkanı Rauf Raif Denktaş tarafından Mustafa Çağatay'a verilir.

Çağatay görevi kabul etmeden önce, parti genel başkanı da olmadığından, konunun parti yetkili kurullarına götüreceğini ancak parti yetkili kurulları kendisine destek verirse bu görevi resmen kabul edeceğini açıklar. Çağatay Genel sekreter aracılığı ile parti yetkili kurullarını toplantıya çağırır ve konuyu tartıştırır. Parti yetkili kurullarından destek garantisi alan Çağatay yeni hükümeti kurma görevini üstlenir, hükümeti kurar ve yeni kurulan Bakanlar Kurulunu Devlet başkanına sunar. Çağatay'ın kabinesi Devlet Başkanı tarafından onaylanır. Çağatay artık KTFD'nin üçüncü başbakanıdır...

Hükümet başlamadan sorunlar başlıyor...

Çağatay'ın kabine kurma çalışmaları çok sıkıntılı geçmiştir. Bu dönmede Örek kabinesinde yer alan pek çok bakan Çağatay kabinesinde görev kabul etmemiştir. Hatta kabine açıklandıktan sonra, kabinede ismi yazan bakanlardan Av. Hasan Murat kabine onaylandıktan sonra görevi kabul etmediğini açıklayınca, hükümet 10 bakan yerine 9 bakanla devam etmek zorunda kalmış, Çağatay bu bakanlığı başbakanlık uhdesine alarak bir müddet boş bırakmıştır...

İstifalar havada uçuşuyor... 7'ler hareketi yeni bir parti doğuruyor.

Hükümeti kurma görevinin Çağatay'a verilmesinin ve Çağatay'ın başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından istifalar ardı ardına gelmeye başlar. Bir gurp vekil bir önceki genel başkanlara yakın olduğundan diğer bir grup vekilin ise yeni kabinede görev almadığından istifa ettiği haberleri dönemin gazetelerin köşelerini süslemeye başlamıştır.

Bu süreç içerisinde, 1976 yılında UBP'den istifa edip TKP saflarına katılan Mehmet Altınay ve Genel Başkanlıkla birlikte partiden de istifa eden Nejat Konuk haricinde, İsmet Kotak, Özel Tahsin, Mustafa Hacıahmet, Osman Örek, Orhan Zihni Bilgehan, Feridun Adahan, Tansel Fikri, Hüseyin Curcioğlu, Erol Andaç gibi isimler arka arkaya istifa etmişler, bu isimlerden birkaçı UBP'ye geri dönerken (Özel Tahsin, Orhan Zihni Bilgehan ve Mustafa Hacıahmet geri döndüler...) geriye kalanlar önce mecliste bağımsızlar grubunu daha sonra ise DHP'yi (Demokratik Halk Partisi) kurmuşlardır.

UBP 4. Genel Başkanını seçiyor. (UBP 2. Olağan Kurultayı 7 Ocak 1979)

Parti böylesine sıkıntılı günlerden geçerken şimdi sıra birkez daha Ulusal Birlik Partisi Genel Başkan'nı seçeceği kurultayın gerçekleştirilmesine gelmiştir.

Dönem sıkıntılı olmasına karşın kurultay çok sıkıntılı geçmez ancak bu dönemde de gelenek bozulmaz. Çağatay önce Başbakan ardından rakipsiz girdiği 7 Ocak 1979 günü Mısırlızade sinemasında yapılan kurultayda Ulusal Birlik Partisi'nin 4. Genel Başkanı seçilir.

Yarın : Çağatay, Denktaş'tan sonra partinin başında genel seçim yaşayan hem de üst üste biraç kurultay gören ilk Genel Başkan oluyor...

Bilgi Notları

UBP Kurultayları hangi tarihlerde yapıldı?

UBP 1. Olağan Kurultayı (1 Ağustos 1976)

UBP 1. Olağanüstü Kurultayı (23 Nisan 1978)

UBP 2. Olağan Kurultayı ( 7 Ocak 1979)

*****

Ne kadar genel başkanlık yaptılar?

Rauf Raif Denktaş 266 gün

Osman Nejat Konuk 619 gün

Osman Nuri Örek 226 gün

Kaynaklar; UBP Genel Merkezi Arşiv Kurultay Dosyaları, Halkın Sesi Gazetesi Arşivleri, Bozkurt Gazetesi Arşivleri, İşçi Postası Arşivleri (YDÜ Büyük Kütüphane), KKTC YSK Web Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Web ve Gazeteler Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesi, Bülent Fevzioğlu, Kıraaathane-i Osmani'den Cumhuriyet Meclisi'ne (1886-1996, Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Siyasi Tarihi Tez Çalşıması (1878-2015)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.