İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Kadınlar girişimcilikteki engelleri, "aile, ev işleri ve çocuk" olarak belirtiyor

Kadınlar girişimcilikteki engelleri, "aile, ev işleri ve çocuk" olarak belirtiyor

İş Kadınları Derneği'nin (İKD) "2015 Girişimcilik Anketi" sonuçları bugün düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Yayın Tarihi: 09/10/15 08:01
okuma süresi: 8 dak.
Kadınlar girişimcilikteki engelleri, "aile, ev işleri ve çocuk" olarak belirtiyor
A- A A+

İş Kadınları Derneği'nin KKTC Kalkınma Bankası desteği ile Prologue Consulting Ltd.'e yaptırdığı ankette, ülkede girişimciliğin önündeki en büyük engel "finans" diye belirtilerken, kadınlar girişimcilik konusundaki engelin "aile", "ev işleri" ve "çocuk" olduğunu söyledi.

Anketteki en yaygın görüş, girişimcilik için yeterli teşviklerin verilmediği ve girişimcilerin maddi durumu iyi olan kişilerden çıktığı oldu.

Katılımcılar, kendi işine sahip olmayı cazip bir seçenek olarak gösterirken, "düzenli gelir", "düzenli çalışma saatleri" ve "iş güvenliği" gibi konular dikkate alındığında kendi işine sahip olmayı çekici bulanlar bile ücretli çalışan olmayı tercih ettiklerini kaydetti.

Ankete katılan 500 kişinin sadece yüzde 20'ye yakını önümüzdeki 5 yıl içerisinde kendi işine sahip olma olasılığının olduğunu kaydederken, risk alma cesaretini gösterme yerine anne veya babadan gelen kurulu iş düzeninin devam ettirilmesinin tercih edildiği söylendi.

Okullarda verilen eğitimin, girişimciliği destekleyen anlayıştan yoksun olduğu ortaya konulurken, okul eğitiminin inisiyatif alma veya girişimci davranışlar geliştirme becerisi vermediği ifade edildi.

Ankete göre, kadınlar erkeklere kıyasla risk alma fikrinden daha az korktuğunu ancak erkeklere kıyasla daha az girişimci olduğunu düşündüğünü söyledi.

KKTC'de girişimciliğin önündeki engeller ise önemine göre, "finans", "başarısızlık riski", "şirket kurma ile ilgili bilgi eksikliği" ve "karmaşık bürokrasi" olarak kaydedildi.

ANKET SONUÇLARI BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLANDI

Anket sonuçlarının duyurulması için İKD'de düzenlenen basın toplantısında İş Kadınları Derneği Başkanı Semral Erel, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu, Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Usar birer konuşma yaptı.

İş Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Şenay Ekingen de basın toplantısında anket hakkında kısa bir bilgi verdi.

EKİNGEN: "İLK ÇALIŞMA 2007'DE YAPILDI"

Ekingen, İş Kadınları Derneği'nin KKTC Kalkınma Bankası desteği ile Prologue Consulting Ltd.'e yaptırılan 2015 Girişimcilik Anketi'nin ilkinin 2007'de aynı şirket tarafından yapıldığını anımsattı.

Benzer çalışmanın 2007'de 500 kişilik bir örneklem kullanılarak telefon anketi şeklinde yapıldığını hatırlatan Ekingen, girişimcilik anketinin ikincisinin 2015'in Nisan ayında yüz yüze anket yöntemi kullanılarak yapıldığını söyledi.

EREL: "GİRİŞİMCİLİĞİN DEVLET POLİTİKASI OLMASI GEREKLİLİĞİNE İNANIYORUZ"

Şenay Ekingen'den sonra İş Kadınları Derneği Başkanı Semral Erel söz aldı.

Erel, İş Kadınları Derneği'nin bazı ilkleri gerçekleştirmede öne çıktığını vurgulayarak, bu anketlerle toplumun girişimcilik konusuna bakış açısını öğrenmeyi ve sorunları tespit etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Erel, "Tespitlerimizin ileriye taşınması, karar vericilere ilgili mercilere ulaştırılması da gündemimizde" dedi.

"Girişimciliğin devlet politikası olması gerekliliğine inanıyoruz" şeklinde konuşan Erel, dernek olarak ülke ekonomisinin kalkınması, gelir eşitsizliğinin azaltılması, kadın girişimcilerin artması için çalıştıklarını kaydetti.

İBRAHİMOĞLU: "GİRİŞİMCİLİK NE YAZIK Kİ KÜLTÜRÜMÜZÜN VE EĞİTİM SİSTEMİMİZİN BİR PARÇASI DEĞİL"

Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ercan İbrahimoğlu, ise basın toplantısındaki konuşmasına "Girişimcilik ne yazık ki kültürümüzün ve dolayısıyla eğitim sistemimizin bir parçası değil" diyerek başladı.

İbrahimoğlu, İş Kadınları Derneği'nin projelendirdiği "Girişimcilik Anketi" ile "Girişimcilik Eğitim Programı"nın ekonomiye ve çalışma yaşamına veri konusunda ışık tutacağına inandıklarını vurgulayarak, bu inançla projeye finans sağladıklarını söyledi.

İbrahimoğlu, İKD "2015 Girişimcilik Anketi" sonuçlarının kredi politikalarının günün ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi için de veri tabanı oluşturacağını vurguladı.

USAR: "BİZİM ÜLKEMİZDE GİRİŞİMCİ EN KISA ŞEKLİYLE JEANNE D'ARC VEYA DON KİŞOT OLMAKTIR"

Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu üyesi Ebru Usar, girişimciğin desteklenmesinin ülkenin kalkınması için olmazsa olmaz olduğunu kaydederek, "Kadın emeğinin ve aklının ekonomiye kazandırılması ve girişimciliğin gelişmesini engelleyen faktörlerin ortadan kalkmasına yönelik tüm çabalar değerlidir" dedi.

Usar, Kalkınma Bankası'nın Kıbrıslı Türk girişimcilerin var olabilmesi, dünyayla bütünleşmesi için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Ebru Usar, "Genelde girişimci, kar amacıyla risk alan kişi olarak tanımlanır ama bizim ülkemizde girişimci en kısa şekliyle Jeanne d'Arc veya Don Kişot olmaktır" şeklinde konuştu.

Ülkedeki sorunlar karşısında büyük resmin görülmediğini, bu nedenle geçici çözümler üretildiğini kaydeden Usar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Girişimci ruh edasıyla, cesaret, kendine güven, güvenilir olma, başarıya yönelme, yaratıcı ve toplumcu olabilme, fırsatlardan yararlanabilme, akılcı olma ve gerektiğinde geri adım atabilme güdü ve becerisiyle harekete edebilirsek tüm olumsuzluklara ve ekonomik olanaksızlıklara rağmen Kıbrıs'ın kuzeyinde bir fark yaratabiliriz inancındayım."

Konuşmaların ardından Prologue Consulting Ltd. Direktörü Mine Yücel anket sonuçlarıyla ilgili sunum yaptı.

YÜCEL: "TOPLUM RİSKTEN ALMAKTAN ÇOK, GARANTİ İŞ VE GELİRDEN YANA"

Yücel, ankete katılanların yüzde 30'unun iş sahibi kişiler olmasına önem verdiklerini kaydederek, "Toplum tutucu şekilde risk almaktan çok garanti iş ve gelirden yana. 2015 anketine göre toplum girişimcilik konusunda biraz daha bilinçlendiğini saptadık, bunu iş sahibi olmak isteyenlerin oranındaki düşüşle anladık" dedi.

"Girişimcilik tanımı risk alma üzerine kurulsa da girişimciler risk alma cesaretini gösterme yerine anne ve babalarının kurulu işi düzeni devam ettiriyor" diyen Yücel şunu ekledi:

"2007'deki çalışmada girişimcilik kavramının toplumda pek de iyi tanınmadığını, girişimciliğe 'romantik özlem' şeklinde bakıldığını saptamıştık.

2015'deki çalışmada, toplum girişimcilik kavramını ve onun yanında gelen zorlukları daha farkında bir tavır ortaya koydu."

Mine Yücel, katılımcıların girişimcilik konusunda doğru iş fikirlerine yönlendirme eksikliği olduğunu söylediğini belirtti.

Anketteki genel bulgular, sonuç ve önerilerle ilgili detaylı bilgi veren Mine Yücel, kadın girişimciliğiyle ilgili eğitimlerin şu alanlarda olması gerektiğini kaydetti:

"Toplumsal cinsiyet eşitliği, finansman kaynaklarına erişim, uygun iş fikirleri, teşvik imkanları, iş kurma konusunda prosedürler, iş kurma becerileri/örnekler/rol modeller."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.