İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Tokel: "KKTC ilan ediliyor..."

Tokel: "KKTC ilan ediliyor..."

İletişimci Özdemir Tokel, UBP Kurultayları tarihi isimli yazı dizisi ile Kıbrıs Postası okuyucuları ile buluşuyor. Tokel bugünkü yazısında KKTC'nin ilanı ve Eroğlu'nun UBP Genel Başkanlığı'na getirildiği dönemi yazdı.

Yayın Tarihi: 09/10/15 08:14
okuma süresi: 8 dak.
Tokel: "KKTC ilan ediliyor..."
A- A A+

UBP 2. Olağanüstü Kurultayı

KKTC ilan ediliyor...

15 Kasım 1983 tarihinde ilan edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunda bazı siyasi sıkıntılar yaşansa da genel anlamda Cumhuriyet coşkusu tüm yurtta hissediliyordu. KKTC'nin ilanının siyasal etkileri tabiki sadece ülke ile sınırlı değildi, olay tüm dünyada önemli bir yankı yaratmıştı. Cumhuriyetin ilanının ardından hemen kollar sıvanır ve devletin gerekli yönetsel kadroları ile yeni anayasayı hazırlayacak kadroları oluşturulmaya başlanır...

KKTC'nin kurucu meclisi ve yeni bakanlar kurulu oluşturuluyor.

Cumhuriyetin ilanının ardından Cumhurbaşkanı tarafından yürütülen hazırlıklar kapsamında KTFD meclisinde bulunan mevcut 40 vekile ek olarak dışardan, farklı farklı kurum ve kuruluşlardan 30 kişi daha vekil olarak mecliste göreve çağırılarak KKTC kurucu meclisi oluşturulur. Kurucu meclisin oluşumundan sonra KKTC'nin ilk bakanlar kurulu da eski UBP ve DHP Genel Başkanı, dönemin ise bağımsız Meclis Başkanı Nejat Konuk başkanlığında kurulur. Bu gelişmenin ardından koalisyon hükümetinin başbakanı Çağatay, görevini Nejat Konuk'a devreder.

Çağatay'ın ayrılması ve 2. Olağanüstü UBP Kurultayı

Çağatay yeni hükümetin kurulması ile birlikte başbakanlık görevinden ayrılınca UBP Genel Başkanlığı görevini de devretme kararı alır ve olağanüstü kurultay çağırır.

Bunun üzerine Ulusal Birlik Partisi önde gelenleri yeni başkanı belirlemek üzere kurultay öncesi hemen kulis çalışmalarına başlarlar. Farklı farklı pek çok isim gündeme gelmiş olmasına karşın ağrılıklı görüş Eroğlu'ndan yanadır.

Eroğlu ve Küçük isimleri ön plana çıkıyor...

UBP içerisindeki önemli gruplar Eroğlu'nun genel başkanlığına yeşil ışık yakarken başka bir grup ise İrsen Küçük'ün genel başkanlığını desteklemektedir.

Bu gelişmeler üzerine Eroğlu ile bir araya gelen Küçük, Eroğlu'na seçimlerden çekilmesini ve kendi başkanlığı döneminde genel sekreterlik görevini yürütmesini teklif eder. Ancak buna sıcak bakmayan Eroğlu adaylıkta kararlı olduğunu vurgular ve aynı teklifi Küçük'e sunar. Küçük bunun üzerine adaylık konusunda ısrarcı olmaz ve kurultayda aday olmaz.

Küçük yok ama Kurultay'da 3 aday var... Eroğlu, Manyera ve Mesaryalı...

17 Aralık 1983 günü Mısırlızade Sineması'nda Enver Emin'in Divan Başkanlığı'nda açılan kurultayda Dr. Derviş Eroğlu haricinde, bir önceki kurultayda Çağatay'a rakip olan Ramiz Manyera'nın yanısıra Ali Meseryalı da adaylık için başvuruda bulunan isimler olurlar. Bu başvurulardan sonra UBP 2. Olağanüstü Kurultayı'nda aday sayısı olarak netleşir ve konuşmalara geçilir.

Rakipler çekiliyor Eroğlu Genel Başkanlığa seçiliyor...

Kurultay divan başkanlığına yapılan müracaatlarla adayların netleşmesinden sonra Kurultay konuşmasını yapmak için kürsüye ilk çıkan Ramiz Manyera olur. Manyera konuşmasını bitirdikten sonra adaylıktan çekildiğini açıklar. Manyera'nın adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından kürsüye çıkan Ali Mesaryalı da yaptığı konuşmada Eroğlu'na destek açıklayarak adaylıktan çekilir. Dr. Derviş Eroğlu rakiplerinin adaylıktan çekilmesi ile rakipsiz kaldığı için divan başkanlığı tarafından Ulusal Birlik Partisi'nin 5. Genel Başkanı olarak ilan edilir.

Eroğlu : "Cumhuriyetimizin ilanına çatlak ses çıkaranlara karşı birlikte mücadele edeceğiz"

UBP 2. Olağanüstü Kurultayı'nda Genel Başkan ilan edilmesinin ardından teşekkür konuşması yapmak için kürsüye çıkan Eroğlu desteklerinden dolayı herkese teşekkür ettikten sonra şunları söylemiştir : "Eskiden Mağusa İlçe Başkanıydım, şimdi UBP Genel Başkanı'yım. Aradaki farkın bilincindeyim. Tüm ilçelere eşit mesafede duracağım yemin ederim. Bunun için Lefkoşa'ya taşınıyorum. Cumhuriyetimizin ilanına çatlak ses çıkaranlara karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Partimizin programında bağımsızlık vardı. Ne mutlu bize ki bu artık gerçekleşmiştir. Çok mutluyum."

Eroğlu bir geleneği yıkıyor...

Ulusal Birlik Partisi'nin önceki genel başkanları önce başbakan olmuşlar daha sonra ise UBP genel başkanı seçilmişlerdi. Eroğlu başbakanlık görevine atanmadan, UBP Genel Başkanlığı görevine seçilerek yıllardır devam eden bir geleneği de bitirmiş oluyordu.

Çağatay partiden ayrılmıyor Eroğlu'na tam destek veriyor...

Ulusal Birlik Partisi'nin önceki kurultaylarında görevlerinden istifa eden başkanlar, genelde partiden kırgın bir şekilde ayrıldıkları için yeni gelen genel başkanlarla işbirliği de yapmamışlardı. Oysa bu kez ortam farklıydı. Görevden çekilme kararı alan Çağatay bir sonraki gelen genel başkana açık destek beyan ediyor ve partililerin yeni genel başkan etrafında birlşemeleri çağrısı yapıyordu.

Eroğlu'nun 23 yılı aşkın bir süre devam edece liderlik dönemi başlıyor...

UBP 2. Olağanüstü kurultayı Genel Başkanlığa seçilen Dr. Derviş Eroğlu'nun 23 yılı aşkın bir süre devam ettireceği liderliğin başlanğıç günü olması nedeni ile tarihsel ayrı bir öenem sahiptir.

Genel Sekreteriliğe birkez daha Enver Emin seçiliyor...

17 Aralık 1983 UBP 2. Olağanüstü Kurultayı sonrası oluşturulan yaeni parti meclisi 21 Aralık 1983 günü yaptığı ilktoplantıda, UBP genel sekreterlik görevine birkez daha Enver Emin'i seçmiştir. Genel Sekreterliğe Emin'den başka aday olan çıkmamıştır.

Pazartesi devam ediyoruz : UBP'den bir parti daha doğuyor... Eroğlu ilk seçimine giriyor...

Bilgi Notları

UBP Kurultayları hangi tarihlerde yapıldı?

UBP 1. Olağan Kurultayı (1 Ağustos 1976)

UBP 1. Olağanüstü Kurultayı (23 Nisan 1978)

UBP 2. Olağan Kurultayı ( 7 Ocak 1979)

UBP 3. Olağan Kurultayı (23 Mart 1980)

UBP 4. Olağan Kurultayı (31 Ekim 1982)

UBP 2. Olağanüstü Kurultayı (17 Aralık 1983)

*****

Ne kadar genel başkanlık yaptılar?

Rauf Raif Denktaş 8 ay 26 gün (266 gün)

Osman Nejat Konuk 1 yıl, 8 ay, 19 gün (619 gün)

Osman Nuri Örek 7 ay 16 gün (226 gün)

Mustafa Çağatay 5 yıl, 5 gün (1805 gün)

Dr. Derviş Eroğlu 23 yıl, 6 ay, 27 gün (8487 gün)

*****

Hangi Tarihler arası genel başkanlık yaptılar?

Rauf Raif Denktaş 11.10.75 – 3.7.76

Osman Nejat Konuk 1.8.76 – 12.4.78

Osman Nuri Örek 23.4.78 – 4.12.78

Mustafa Çağatay 7.1.79 – 17.12.83

Dr. Derviş Eroğlu 17.12.83 – 11.02.06

Dr. Derviş Eroğlu 29.11. 08 – 23.4. 10

***

Genel Sekreterler

Nejat Konuk 1975 / 1976

Orhan Zihni Bilgehan 1976 / 1978

İrsen Küçük 1978 / 1982

Hakkı Atun 1982 / 1982

Evner Emin 1982 / 1990

Kaynaklar; UBP Genel Merkezi Arşiv Kurultay Dosyaları, Birlik Gazetesi Arşivleri, Halkın Sesi Gazetesi Arşivleri, Bozkurt Gazetesi Arşivleri (YDÜ Büyük Kütüphane), KKTC YSK Web Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Web ve Gazeteler Arşivi, KKTC Cumhuriyet Meclisi Kütüphanesi, Bülent Fevzioğlu "Kıraaathane-i Osmani'den Cumhuriyet Meclisi'ne" (1886-1996, Özdemir Tokel, Kıbrıs Türk Siyasi Tarihi Tez Çalışması (1878-2015)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.