İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Meclis Başkan Yardımcılığı'na 5'inci turda Alanlı seçildi

Meclis Başkan Yardımcılığı'na 5'inci turda Alanlı seçildi

Meclis, Başkanlık Divanı seçimleri için olağanüstü toplandı. Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel Başkanlığı'nda toplanan Genel Kurul'da Meclis Başkanı, Meclis Başkan Yardımcısı, katipler ve idare amirleri seçildi.

Yayın Tarihi: 09/10/15 10:09
okuma süresi: 9 dak.
Meclis Başkan Yardımcılığı'na 5'inci turda Alanlı seçildi
A- A A+
Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

İlk olarak Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Kapalı oylama şeklinde yapılan seçim sonucunda CTP'nin Meclis Başkanlığı için aday gösterdiği Lefkoşa Milletvekili Siber Siber, 32 oyla yeniden Meclis Başkanlığı'na seçildi. Meclis Başkan Yardımcılığı seçiminde ise DPUG'nin adayı İskele Milletvekili Hüseyin Avkıran Alanlı, 22 kabul 13 red oy aldığından ve salt çoğunluk sağlanamadığından, ikinci tur oylamaya geçildi. İkinci tur oylama sonucunda 23 kabul, 13 red ve 2 çekimser oy kullanıldığından ve yine salt çoğunluk sağlanamadığından için 3'üncü tura geçildi. 3'üncü oylama sonucunda da Alanlı'nın Başkan Yardımcılığı seçimi 23 kabul, 10 red ve 3 çekimser oy kullanılması ve yine salt çoğunluğunun oluşmaması nedeniyle dördüncü tura kaldı. Dördüncü turda da 23 kabul, 10 red ve 1 çekimser oy kullanılması nedeniyle yine salt çoğunluk sağlanamadı ve 5'inci tur oylamada Alanlı 23 kabul oyuyla seçildi.

Meclis, Başkanlık Divanı seçimleri için bugün saat 10.40'ta Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel Başkanlığı'nda olağanüstü toplandı.

Meclis Danışma Kurulu'nun Başkanlık Divanı'nın oluşmasına ilişkin kararının okunmasının ardından, Siyasal parti gruplarının Başkanlık Divanı'nda 7 üye temsil edilmesine ilişkin karar oybirliğiyle kabul edildi.

Buna göre Başkanlık Divanı'nda CTP'nin 1 Başkan, 2 katip toplam 3 üyeliği, UBP'nin 1 idare amiri 2 katip toplam 3 üyeliği, DPUG'nin 1 Başkan Yardımcısı toplam 1 üyeliği olacak.

Meclis Danışma Kurulu'nun komitelerdeki üye sayılarına ilişkin kararı daq okundu.

Buna göre Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nin 5, Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi'nin 5, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nin 5, Sayıştay Komitesi'nin 5, Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite'nin 7, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite'nin 5, Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite'nin 7 üyesi olacak.

Siyasi partilere göre ise komiteler ve üyeler şöyle:

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi

CTP 2 üye

Birikim Özgür ve Teberrüken Uluçay,

UBP 2 üye

Hamit Bakırcı ve Dursun Oğuz

DPUG 1 üye

Hasan Taçoy

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi

CTP 2 üye

Fazilet Özdenefe ve Ferdi Sabit Soyer

UBP 2 üye

İzlem Gürçağ ve Erdal Özcenk

DPUG 1 üye

Özdemir Berova

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi

CTP 2 üye

Ahmet Gülle ve Erkut Şahali

UBP 2 üye

Ahmet Kaşif ve Esat Ergün Serdaroğlu

DPUG 1 üye

Menteş Gündüz

Dilekçe ve Ombudsman Komitesi

CTP 3 üye

Fazilet Özdenefe , Hüseyin Erçal, Biray Hamzaoğulları

UBP 3 üye

Ergün Serdaroğlu, Nazım Çavuşoğlu, Ahmet Kaşif

DPUG 1 üye

Özdemir Berova

Sayıştay Komitesi

CTP 2 üye

Mehmet Çağlar ve Birikim Özgür

UBP 2 üye

Ersin Tatar ve Zorlu Töre

DPUG 1 üye

Hasan Taçoy

Cumhuriyet Meclisi Dışilişkiler ve Yurtdışı Etkinlikler (Temas) Kurulu

Meclis Başkanı veya Başkan Yardımcısı

CTP Mehmet Çağlar, UBP Nazım Çavuşoğlu, DPUG Menteş Gündüz ve TDP Zeki Çeler

Çevre Komitesi

Meclis Başkanı veya Başkan Yardımcısı

CTP Hüseyin Erçal, UBP İzlem Gürçağ, DPUG Hakan Dinçyürek ve TDP Zeki Çeler

Kültür Varlıklarını Koruma Komitesi

Meclis Başkanı veya Başkan Yardımcısı

CTP Arif Albayrak, DPUG Mustafa Arabacıoğluve Fikri Ataoğlu, TDP Zeki Çeler

Yasalardaki Cinsiyet Ayrımcılığını İzleme Komitesi

Meclis Başkanı veya Başkan Yardımcısı

CTP Doğuş Derya, UBP Erdal Özcenk, DPUG Fikri Ataoğlu ve TDP Zeki Çeler

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü,Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite

CTP Asım Akansoy, Doğuş Derya ve Tufan Erhürman, UBP Nazım Çavuşoğlu ve Ersan Saner, DPUG Ahmet Kaşif, TDP Mehmet Çakıcı

Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite

CTP Armağan Candan ve Mehmet Çağlar, UBP Ahmet Kaşit ve Ersan Saner, DPUG Fikri Ataoğlu

Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite

CTP Ferdi Sabit Soyer, Erkut Şahali ve Tufan Erhürman, UBP Dursun Oğuz ve Erdal Özcenk, DPUG Hakan Dinçyürek ve TDP Zeki Çeler

Karar oybirliğiyle kabul edildi.

Siber 32 oy aldı

Meclis Başkanlığı için CTP Grubu'nun aday gösterdiği CTP Lefkoşa Milletvekili Sibel Siber için oylama yapıldı. Genel Kurul'a kurulan şeffaf sandıkla yapılan kapalı oylama sonucunda, CTP'nin Meclis Başkanlığı için aday gösterdiği Lefkoşa Milletvekili Siber Siber, 32 oyla yeniden Meclis Başkanlığı'na seçildi. Oylamada 6 red , 1 çekimser oy kullanılırken, sandıktan 1 de boş oy çıktı.

Alanlı beşinci tura kaldı

Meclis Başkanlığı seçiminin ardından Başkan Yardımcılığı seçimine geçildi. DPUG'nin adayı Hüseyin Avkıran Alanlı için şeffaf sandıkta oy verme işleminin ardından, oylar sayıldı. Alanlı, 22 kabul 13 red oy aldığından ve salt çoğunluk sağlanamadığından, ikinci tur oylamaya geçildi.

İkinci tur oylama sonucunda 23 kabul ,13 red ve 2 çekimser oy kullanıldığından ve yine salt çoğunluk sağlanamadığından için 3'üncü tura geçildi.

3'üncü tur oylama sonucunda da Alanlı'nın Başkan Yardımcılığı seçimi 23 kabul, 10 red ve 3 çekimser oy kullanılması ve yine salt çoğunluğunun oluşmaması nedeniyle dördüncü tura kaldı.

Dördüncü turda da 23 kabul, 10 red ve 1 çekimser oy kullanılması nedeniyle yine salt çoğunluk sağlanamadı. Şu sıralarda 5'inci tur seçim yapılıyor.

5'nci turda Alanlı 23 kabul, 11 red oyuyla Başkan Yardımcılığı'na seçildi.

Meclis İçtüzüğü gereği Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eşzamanlı seçimle ve gizli oyla yapılıyor. İlk dört oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu aranıyor. Çekimser oylar oylamada dikkate alınmıyor. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa, beşinci oylamada en fazla oy alan seçiliyor.

Alanlı: "Teşekkürler"

Hüseyin Avkıran Alanlı Başkan Yardımcısı seçilmesinin ardından şu konuşmayı yaptı:

"Beni buraya getirmenizin sebebi, hayatımın içerisinde yazılmamış kurallar dediğimiz teammüller gereğidir. Bilmeni isterim ki partim hükümete gelirse ben de teamüller gereği ne ise onu yapacağım.

İçinde bulunduğumuz yeni yasama yılında Meclisimizin ülkemiz ve halkımızın refahı için daha iyi ve daha yeni çalışmalar yapmasını temmeni ederim. Ve bu çalışmalara da canı gönülden katkı yapacağımı söylemek isterim."

4 katip, 1 idare amiri
Meclis Başkan Yardımcılığı seçiminin ardından katiplerin ve idare amirinin seçimine geçildi. İdare Amiri için tek aday UBP Gazimağusa Milletvekili Erdal Özcenk. 4 katibin belirleneceği seçimde, katip adayları ise CTP'den Armağan Candan ve Biray Hamzaoğulları, UBP'den ise Dursun Oğuz ve Hamit Bakırcı.
Seçimlerde oy kullanma işlemi sürerken, Alanlı ise Meclis Başkan Vekil olarak oturumu yönetiyor.

50 milletvekilinden 34'ünün oy kullandığı seçimlere göre, Dr. Erdal Özcenk 30 kabul 4 red ile iadere amiri, Hamit Bakırcı 30 kabul, 3 red, 1 çekimser oyla divan katipliğine, Armağan Candan 33 kabul, 1 red oyuyla divan katipliğine, Biray Hamzaoğulları 29 kabul ve 5 red oyuyla, Dursun Oğuz ise 29 kabul , 3 red ve 2 çekimser oyla divan katipliğine seçildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.