İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

2015 Avrupa Vatandaşlık Ödülü Hadjidemetriou ve Tuncay'a takdim edildi

2015 Avrupa Vatandaşlık Ödülü Hadjidemetriou ve Tuncay'a takdim edildi

2008 yılından itibaren Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine, iki toplumun barış içinde yaşamasına ve karşılıklı anlayış kültürünün gelişmesine yönelik çaba ve mücadelelerinden dolayı kişi ve gruplara verilen Avrupa Vatandaşlık Ödülü bu yıl da Avrupa Birliği Evi'nde düzenlenen törenle verildi. 2015 Avrupa Vatandaşlık Ödülü, Kıbrıs'taki kültürel mirasın korunması ve iki toplumun ortak bir gelecek oluşturabilmesi için katkılarda bulunan Takis Hadjidemetriou ve Ali Tuncay'a bu sabah Avrupa Birliği Evi'nde düzenlenen törenle takdim edildi.

Yayın Tarihi: 09/10/15 15:35
okuma süresi: 5 dak.
2015 Avrupa Vatandaşlık Ödülü Hadjidemetriou ve Tuncay'a takdim edildi
A- A A+

Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Takis Hadjigeorgiu ve Neoklis Silikiotis'in önerileri ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un yönetimindeki değerlendirme komitesinin kararıyla bu yıl ödüle layık görülen Hadjidemetriou ve Tuncay, önümüzdeki hafta Brüksel'de düzenlenecek özel törene de davet edildiler.

Törenin açılış konuşması Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi Başkanı Andreas Kettis tarafından yapıldı. Kettis konuşmasında, her yıl 'Avrupalılık' idealine yapmış oldukları katkılardan dolayı Avrupa Parlamentosu tarafından belirli kişilere ve gruplara Avrupa Vatandaşlık Ödülü'nün verildiğini belirtti.

Kettis, geçmiş yıllarda ödülün, Kıbrıs'ta yeniden birleşme ve karşılıklı anlayış kültürünün gelişmesi doğrultusunda gösterdikleri çabalardan dolayı Soypoyris ve Akansoy'a, 'Barış İçin Dans' topluluğuna ve Mihalidis ile Uludağ'a takdim edildiğini kaydederek Hadjidemetriou ve Tuncay'ın da yaptıkları katkılarla Kıbrıs'ta tarihe saygı duyarak geleceğe yatırım yaptıklarını söyledi.

Başkan Kettis'ten sonra birer konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Takis Hadjigeorgiou (GUE) ve Neoklis Silikiotis (GUE), Kıbrıs'ta vermiş oldukları hizmetleri ile ortak miras ve iki toplumun ortak geleceği adına Hadjidemetriou ve Tuncay'ın göstermiş oldukları çabaların tüm Kıbrıslılara örnek olmasını temenni ederken, bu çabalar sonucunda ortaya çıkan olumlu sonuçların ve mesajların sadece Kıbrıs ve Avrupa Birliği çerçevesinde değil, tüm dünyada ve özellikle Doğu Akdeniz'de değerlendirilmesi gerektiğini kaydettiler.

Törene katılan diğer Avrupa Parlamentosu Milletvekilleri Lefteris Hristoforou (EPP), Kostas Mavridis (S&D) ve Dimitris Papadakis (S&D) de Hadjidemetriou ve Tuncay'ın göstermiş oldukları çabaların Kıbrıs ve Avrupa Birliği açısından önemine vurgu yaptılar.

Tören, Hadjidemetriou ve Tuncay'ın konuşmaları ile devam etti. Hadjidemetriou, Kıbrıs'taki kültürel mirasın korunması ve kayda geçirilmesi açısından katkılarını esirgemeyen kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek başladığı konuşmasını, şöyle tamamladı: "Kültür sadece anıtlardan, yapılardan ibaret değildir. Kültür aynı zamanda bilginin ve fikrin gelişmesi ve Kıbrıs'ta duvarların, mayınların ve dikenli tellerin her iki tarafında ortaya çıkan duyguların birleşmesiyle insanların kalbine dokunmasıdır."

Hadjidemetriou'dan sonra konuşma yapan Ali Tuncay da 2008'den itibaren kültürel mirasın korunması'na yönelik kurulan teknik komitede takım halinde çalıştıklarını ve tüm zorluklara rağmen bu çalışmayı sürdürdüklerini belirtti. Kıbrıslıların aynı kültürü paylaştıklarını belirten Tuncay, "Cami de bizim, kilise de bizimdir. Apostolos Andreas Manastırı da hepimizin, Hala Sultan Tekkesi de hepimizindir. Kısaca, ada üzerindeki tüm medeniyetlerin eserleri, ortak kültürel mirasımız ve ortak zenginliğimizdir." dedi.

Törene ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti eski Başkanları Dimitris Hristofias ve Yorgo Vasiliou, Avrupa Komisyonu eski üyesi Androulla Vasiliou, Hükümet Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, DISI Başkanı Averof Neofitou, Dışişleri eski Bakanı Erato Kozako Markulli, büyükelçiler, Birleşmiş Milletler yetkilileri, Kıbrıs Kültürel Miras'ın Korunması Teknik Komitesi üyeleri, çok sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk katıldı. Ödül töreni, düzenlenen resepsiyonla tamamlandı.

Ödülün Tarihçesi

Avrupa Vatandaşlık Ödülü, 2008 yılından beridir AB üyesi ülkelerin vatandaşları arasındaki karşılıklı anlayışın ve entegrasyonun, ve AB içerisindeki kültürel işbirliğinin artmasını teşvik için üstün bir çaba sarfeden vatandaşlara, gruplara, derneklere veya kuruluşlara takdim edilmektedir. Buna, Avrupalılık ruhunun güçlendirilmesine katkıda bulunan uzun vadeli kültürel işbirlikleri de dahildir.

Her yıl, 28 üye ülkenin ulusal komitelerinde gerçekleştirdikleri değerlendirmeyle Avrupa Vatandaşlık Ödülü için gösterilen adaylar, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un başkanlığında toplanan komite kararıyla bu ödüle layık görülmektedirler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.