İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Kuzey'den gelen domates Güney'i gerdi

Kuzey'den gelen domates Güney'i gerdi

Kıbrıs Postası'nın 'zehirli domates' haberi güneyi karıştırdı…

Yayın Tarihi: 10/10/15 09:11
okuma süresi: 4 dak.
Kuzey'den gelen domates Güney'i gerdi
A- A A+
Kıbrıs Postası Ulaş BARIŞ / Cyprus Mail

Kıbrıs Postası'nın Salı günü yayınladığı 'Zehirli domatesler güneye mi satıldı?' haberi Güney Kıbrıs'ın gündemine bomba gibi düştü.

Haberde, Türkiye'den gelen 16 ton domateste KKTC Sağlık Bakanlığının yaptığı testlerde pestisit maddesine rastlanıldığı açıklanmış ve gazetemize konuşan güvenilir bir kaynak da söz konusu domateslerin güneye satıldığını iddia etmişti.

Gazetemizin haberinden sonra Rum tarafı karışmış ve Rum Savunma Bakanlığı söz konusu domateslerin Türkiye'den gelmediği açıklanmıştı.

Ancak konuyla ilgili tartışmalar bitmek bilmiyor.

Yetkililer Yeşil Hat Tüzüğü dâhilinde güneye satılan ürün için sınır kapılarında sıkı kontrol yapılması çağrısı yaparken, Rum Tarım Bakanı Kouyalis konuyu AB Komisyonuna şikayet edeceğini ifade etti

Cyprus Mail gazetesine konuyla ilgili açıklamalar yapan, Evroagroktikos Çiftçiler Birliği Başkanı Lambros Achilleos, sınır kapılarında kuzeyden geçen tüm mallar için test yapılması çağrısı yaptı.

Achilleos "16 ton domatesten bahsediliyor. Her kiloda 10 domates olduğunu düşünürsek, bu 160 bin domates demektir. Domates elma gibi değildir, çok çabuk bozulur. Bu da hemen toplanmasını ve 1-2 gün içinde piyasaya sürülmesi gerekir demektir" diye konuştu.

Başkan Achilleos "kabaca bir hesap yaparsak, bu domateslerin kuzeydeki çiftçiler tarafından bu kadar kısa sürede toplanması imkânsızdır. Bunun için 2000 kişinin en az 2 gün 24 saat çalışması gerekir. Bu iş gücü kuzeyde var mı doğrusu bilemiyor" dedi.

Daha da önemlisi, kuzeyden gelen domatesleri piyasaya süren satıcının, üretimin nerede yapıldığına dair belgeleri sunmadığını da söyleyen Achilleos "eğer bu domatesler kuzeyde üretilseydi, biz bu durumu selamlar ama yine de nerede nasıl üretildiğini sorardık. Ancak güneydeki tüccarlar bu soruyu asla sormuyorlar. Dolayısıyla bu ürünün kuzeyde üretildiğini ispat etmek imkânsızdır" ifadelerini kullandı.

Güneydeki yaşanan domates sıkıntısını fırsat bilen bazı Rum tüccarların bu domatesleri hiçbir teste tabii tutmadan alıp piyasaya sürdüğünü ve fiyatların yüksek olmasından dolayı fahiş kazançlar elde ettiğini belirten Achilleos, yetkililere çağrıda bulunarak "sınır kapılarında derhal denetimler yapılmalıdır. Kuzeyden güneye geçen mallara mikrobiyolojik testler sınır kapılarında yapılmalıdır" dedi.

Geçmişte de kuzeyden fındık ve kiraz getirildiğini belirten Achilleos "bu ürünlerin kuzeyde üretilmesi imkânsızıdır çünkü bunlar yüksek rakımlarda üretilebilen meyvelerdir. Ancak belli ki Türkiye'den gelen bu malları 'Kıbrıs ürünü' diye sunmak son derece yanlış ve adanın genelindeki çiftçilere zarar verir niteliktedir" diye konuştu.

Gazetenin haberinde, geçen hafta domates sıkıntısı çeken Lefkoşa Pazarında birdenbire büyük bir domates bolluğu yaşanmasının ürünlerin kuzeyden geldiğine dair bir ispat olduğu da belirtildi.

Bu arada CYBC'ye konuşan Rum Tarım Bakanı Nikos Kouyalis, konuyu AB Komisyonuna şikjayet etmeye hazırlandığını söyledi.

Kouyalis, Türkiye'den gelen malların Yeşil Hat Tüzüğüne uygun olmayan bir şekilde güney Kıbrıs pazarına girmesinin ilk kez olmadığını belirterek, bu durumun artık kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kouyalis, "tüzük konusunda kuzeydeki yetkili mercii Kıbrıs Türk Ticaret odasıdır. Bu konularda gereklilikleri yerine getirmek zorundadır" dedi.

Öte yandan diğer çiftçiler birlikleri de aynı yönde açıklamalarda bulunarak Yeşil Hat Tüzüğünde düzenlemeler yapılması çağrısında bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.