İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

Mahkemeler Bütçesi oy birliğiyle onaylandı

Mahkemeler Bütçesi oy birliğiyle onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi 28 milyon 279 bin 300 TL olarak öngörülen Mahkemeler bütçesini oy birliğiyle kabul etti.

Yayın Tarihi: 25/11/15 14:06
okuma süresi: 12 dak.
Mahkemeler Bütçesi oy birliğiyle onaylandı
A- A A+

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, mahkemelerin bina, personel, araç ve bilgisayar eksiklikleri olduğunu söyledi.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı'yla ilgili görüşmelerinin son gününde ilk olarak Mahkemeler bütçesini görüştü.

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Mahkemeler bütçesi görüşülürken yaptığı konuşmada, yargı bağımsızlığını ve mahkemelerin önemini vurguladı.

Soyer, Yüksek Mahkeme Başkanlığı'na çok değerli bir kadın hukukçu atandığını da belirterek, Narin Ferdi Şefik'in kadınların idareyi ele almasında yeni örnek oluşturduğunu, daha etkin ve katılımcı bir yönetim için bunun önemli olduğunu söyledi.

ŞEFİK

Mahkemeler bütçesinde ilk sözü alan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, mahkemelerin zor koşullarda çalıştığının sürekli dile getirildiğini belirterek, bazı sözler verildiğini belirtti.

Lefkoşa Mahkemesi yanında 7 yıldır atıl duran polis binası için ek bütçe verilmesinden çok memnun olduklarını kaydeden Şefik, başka istekleri de bulunduğunu ifade etti.

Şefik'in sunuşunun ardından milletvekilleri söz aldı.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, mahkemelerde tasarrufa gitmenin adaletin tecellisini olumsuz etkileyeceğini ve devlete zarar vereceğini söyledi.

Kendi maliye bakanlığı döneminde de bazı kısıtlamalar nedeniyle gerekeni yapamadıklarını belirten Tatar, "Keşke yapabilseydik" dedi.

Tatar, artan dava sayısına işaret ederek adaletin gecikmesinin devlete güveni zedelediğini kaydetti.

Ersin Tatar, yeterli salon ve yargıç bulunmadığını, kaza mahkemelerinde de davalar sürdüğünü ve gerekli koşulların yaratılması gerektiğini ifade etti.

Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme'de Maraş'la ilgili kaza mahkemesinin daha önce verdiği karara ters bir karar çıktığını belirterek, "Mahkemeler olaya siyasi bakmaz, hukuk çerçevesinde bakar ama burada bir belge eksikliği var mı bilmiyorum. Kıbrıs meselesinde bizi inşallah zafiyete uğratmaz. Bir istinaf imkanı var mı, tekrar bakılabilir mi? Bu konuya hassasiyet gösterilmesini istiyorum" dedi.

Ülkede uluslararası standartlarda bir hukuk sistemi olduğunu belirten Tatar, İngiliz döneminden beri iyi bir hukuk sistemi bulunduğunu çok önemli hukukçular da yetiştiğini söyledi.

Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik'e başarı dileyerek "Yargımıza bir kadın elinin değmesine ihtiyaç var" dedi.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, hukuk varsa demokrasiden bahsedilebileceğini vurguladı.

Yargıdaki sorunların giderilmesinin herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Oğuz, bundan halkın da devletin de demokrasinin de yararlanacağını söyledi.

TAÇOY

Komite Başkan Vekili, DP UG Milletvekili Hasan Taçoy, Yüksek Mahkeme Başkanı'nın bir kadın olmasının önemine işaret ederek bugünün ayrıca kadına karşı şiddetle mücadele günü olduğunu hatırlattı.

Taçoy, gerek savcılığın gerekse mahkemelerin yeni binaya kavuşturulması için çalışmalar yapıldığı yönünde kendilerine verilen bilgiyle rahatladıklarını belirtti.

Hasan Taçoy, icra yasasının değiştirilmesi gerektiğini kaydederek mevzuatın düzenlenmesiyle işlerin daha doğru yürüyeceğini, yetersiz olan personelin de bu alanda kullanmak zorunda kalınmayacağını; hem personelden hem zamandan tasarruf sağlanacağını anlattı.

Kadına yönelik şiddete değinen Taçoy, 1995'te kadınlarla ilgili bir daire kurulduğunu ama tamamlanmadığını, sistemin oturmadığını ve sistemsizlik yüzünden problemlerin çok daha arttığını belirtti.

Taçoy, Mahkemeler bütçesindeki bazı kalemlerin yetersiz kalacağı görüşünü ifade ederek örnekler verdi. Siber suçlar için gerekli mücadelenin yapılamadığını bilişim suçlarıyla ilgili yasaların da olmaması nedeniyle mahkemelerin davalarda zorlandığını söyleyen Hasan Taçoy, uyuşturucuyla mücadeleye de değindi ve davalarla ilgili rakamsal bilgi istedi. Taçoy, denetimli serbestliğin uygulanıp uygulanamayacağını da sordu ve uyuşturucuyla mücadelede ortak akla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Hasan Taçoy, Mahkemeler bütçesine olumlu oy vereceklerini de açıkladı.

SOYER

Komite Başkanı, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de mahkemelerin bağımsızlığının çok önemli olduğunu, mahkemelerin bir konuyu görüşürken herhangi bir müdahaleye maruz kalmaması gerektiğini söyledi.

Oysa ülkede kişileri zan altına alan, kişi hak ve özgürlüklerini çiğnemeye doğru bir gidişat bulunduğunu; bu nedenle basın özgürlüğüne hiçbir gölge düşürmeden bilişim suçlarıyla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Soyer, Yüksek Mahkeme'nin bazı kararlarına değindi.

Yüksek Mahkeme'nin bir kararıyla Sayıştay Başkanı seçme yetkisinin Meclis'ten alındığını; faiz hadlerinin düzenlenmesini Merkez Bankası'na veren kararı da iptal ettiğini belirten Ferdi Sabit Soyer, "Mahkemelerin kararlarında var olan 'kalıp bakışın' dışında da bir bakışa ihtiyaç var" dedi.

Belediyelerde çalışanların sosyal güvenlik yatırımlarının devlet katkısından kesilmesiyle ilgili kararın iptalinin de bugün belediyeleri çıkmaza soktuğunu kaydetti.

Yüksek Mahkeme'nin mükemmel bir web sayfası olduğunu ifade eden Soyer, kararların dergi halinde yayımlanmasını önerdi.

Soyer, Yüksek Mahkeme'nin yeni bina istememesi ve Lefkoşa'yı korumadaki titizliğinin de dikkate değer olduğunu belirterek "Yüksek Mahkeme'nin faaliyetini o güzel ve tarihi binada sürdürmesi önemlidir" dedi.

Soyer, komitenin çarşamba günü saat 10.00'da İhale Yasa Tasarısı'nı görüşmek üzere toplanacağını ve bu alandaki sorunlara çözüm olacak bir yasayı yürürlüğe koymayı hedeflediklerini söyledi.

Ferdi Sabit Soyer, artan tasdik memuru ve avukat sayısına işaret ederek, Yüksek Mahkeme'nin tasdik memurluğunu zapturapt altına almasını istedi.

Anayasa değişikliğine de değinen Soyer, referandumda hayal kırıklığı yaşadığını, şimdi yeniden yargıyı da ilgilendiren bu değişikliklerin yapılıp yapılamayacağından emin olmadığını belirtti.

Mahkemelerin AİHM tarafından otorite olarak kabul edilen bir kurum olduğu bilinciyle, mülkiyetle ilgili kararlarının bu bağlamda değerlendirilmesini isteyen Soyer, "Mahkememiz Sarayönü'ndedir ama ufku Dikilitaş'ın etrafında değildir. Siyasetin maalesef bazı konulardaki ufku Dikilitaş'ı geçmiyor ama mahkemelerimizinki deniz aşırıdır" dedi.

ŞEFİK: "POLİS BİNALARININ TADİLATIYLA RAHATLAYACAĞIZ"

Daha sonra söz alan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Mahkemelerin kesinlikle Lefkoşa'nın dışına çıkmak istemediğini, taşınırlarsa bölgenin öleceğine inandıklarını; Yüksek Mahkeme'nin kullanımına verilen eski polis binalarının tadilatıyla rahatlayacaklarını söyledi.

Şefik, yargıçların bazen davalarını görüşmek için salon aramak durumunda kaldığını ifade ederek, kaza mahkemesinin yerinde kalacağını ancak yargıç sayısı artınca Yüksek Mahkeme için alternatif yer aramak gerekeceğini belirtti.

Bazı kaza mahkemelerinin binalarının da kötü durumda olduğunu anlatan Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, bir kaza olursa bunun hesabının verilemeyeceğini ifade etti.

Narin Ferdi Şefik, artan dava sayısına ve davaların altındaki istidalardaki artışa işaret ederek, personelin yetersiz kaldığını vurguladı.

"ACİLEN 35 PERSONELE İHTİYACIMIZ VAR"

Acilen 35 personele ihtiyaç duyduklarını ifade eden Şefik, ya ek mesai ya da ek personel gerektiğini anlattı. Şefik, bazı elemanların da çalışma şartlarından dolayı başka dairelere gitmeyi tercih ettiğini; zor yetiştirdikleri elemanların gitmesiyle daha da büyük sıkıntı yaşadıklarını, ayrıca araç sıkıntıları da olduğunu söyledi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, iyi bir web sayfaları bulunduğunu ancak sistemde şu sıralar bir sorun yaşadıklarını; iki yeni sunucuya (server) ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"72 BİLGİSAYARA İHTİYAÇ DUYUYORUZ"

Şefik, 630 avukattan 200'ünün aynı anda siteyi kullandığını saptadıklarını belirterek ayrıca yargıçların ve halkın da sitelerinden yararlandığını; acilen 72 bilgisayara ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

Mahkemelerin yurt dışı temaslarını Türkiye üzerinden sağlayabildiğine işaret eden Şefik, Türkiye'yle eğitim konusunda karşılıklı yardımlaşmayı planladıklarını; KKTC'nin bu konuda Türkiye'ye daha fazla yardımcı olabileceğini düşündüklerini anlattı.

Şefik, web sitesinin 2 yıl süreyle İngiliz elçiliğinin desteğiyle yürütüldüğünü ancak şimdi bu olanağın olmadığını da belirtti.

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Narin Ferdi Şefik, Maraş'la ilgili kararın istinaf edilebileceğini söyledi.Siber suçlarla ilgili yasal düzenleme gerektiğine, bu konuda dünyada neler yapıldığına bakılması gerektiğini kaydeden Şefik, ihtiyaç duyulan alanlarda eleman yetişmesi için gençlerin teşvik edilmesini istedi.

Şefik, mahkemelerle ilgili basında yer alan yayınlar konusunda yıllar önce Fasıl 154'te yapılan değişikliğin bazı konularda kendilerini sınırladığını; bunun yeniden düzenlenmesini istediklerini ancak yıllardır değişikliğin yapılmadığını söyledi.

Anayasa'da yargıyla ilgili değişiklik talep ettiklerini hatırlatan Şefik, yargıçların emekliliği için 65 yaşın erken olduğunu ve yaş sınırının yükseltilmesi gerektiğini belirtti.

HAVUTÇU

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, Maliye Bakanlığı'nın olanaklarının kısıtlı olduğunu belirterek, "Bütçede yüzde 20 artış yaptığımız tek yer mahkemelerimizdir" dedi. Kaynağın yine de yetersiz olduğunu ifade eden Havutçu, bütçeye yazılsa da bulunamayacak kaynaklar konusunda yazanların değil bulamayanların şaibe altında kaldığını söyledi.

SOYER

Komite Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de 2016'da yeni personel alımı için ayrılacak miktarın bir kısmının Mahkemelere verilmesinin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Soyer, web sitesi konusunda Mahkemeler'i kimseye muhtaç etmemek gerektiğini söyledi.

Ferdi Sabit Soyer, Mahkemeler'e 2 yeni sunucu ve bilgisayar alımı için gerekli kaynağın sağlanacağını; Başbakanlık'la istişare içinde sorunların çözümlenmesi için çalışacaklarını kaydetti.

Soyer, kaza mahkemesi yargıçlarının 60, yüksek mahkeme yargıçlarının 65 yaşta emekliliğinin erken olduğunu ve bu konunun Anayasa değişikliği gerektirdiğini ifade etti.

Komite daha sonra çalışmalarına yemek arası verdi. Toplantıya Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesiyle devam edilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.