İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi onaylandı

Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyon 613 bin 400 TL olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

Yayın Tarihi: 25/11/15 18:20
okuma süresi: 8 dak.
Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi onaylandı
A- A A+
KAYRAL: "YENİ BİLGİSAYAR SİSTEMİYLE ÇOK DAHA GÜVENLİ VE ZENGİN BİR SORU BANKASI OLUŞTURUYORUZ"

BEROVA: "TEST USULÜ SINAV ANOMALİLER YARATIYOR"

TATAR: "DEVLETTE ŞU AN 18 BİN ÇALIŞAN VAR AMA PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN YAKINILIYOR. PERSONEL GİDERLERİ BÜTÇENİN YÜZDE 42'SİNE TEKABÜL EDİYOR. BU ORAN GÜNEY KIBRIS'TA YÜZDE 25, TÜRKİYE'DE YÜZDE 21"

TAÇOY: "SINAV TARİHLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ DEĞERLENDİRİLMELİ"

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyon 613 bin 400 TL olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

Komitenin öğleden sonraki oturumuna Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral da katıldı.

KAYRAL: "8 KİTABET KADROSU İÇİN AÇILAN MÜNHALE BİN BAŞVURU YAPILDI"

Kayral, toplantıda yaptığı konuşmada, komisyonun çalışmaları ve ihtiyaçları hakkında bilgi verdi.

Kamil Kayral, tüm kurumlar gibi komisyonun yükünün de fazla olduğunu; kamu kuruluşlarında eksikliği duyulan kitabet kadrosuna 8 kişi alınması için açtıkları münhale bin kişinin başvurduğunu; rakamın artırılmasını istediklerini söyledi.

Personel alımıyla ek mesai harcamalarının azalacağını belirten Kamil Kayral, hukukçu ihtiyacı olduğunu ve bunu idare memuru kadrosuna alımlarla gidermeye çalıştıklarını ifade etti.

Kamu Hizmeti Komisyonu kaynak bulup kendi binasını yapıncaya kadar Ekonomi Bakanlığı'nın 4 ve 5. katında hizmet verdiklerini, eski binadayken Vakıflar İdaresi'ne 4 bin sterlin kira ödediklerini belirten Kamil Kayral, şu andaki binada da jeneratör sorunu yaşadıklarını anlattı.

Kamil Kayral, jeneratör için 100 bin TL paraya ihtiyaç duyduklarını, ayrıca numaratör ihtiyaçları da bulunduğunu söyledi.

"GÜVENLİ VE ZENGİN SORU BANKASI"

Komisyonun soru bankası konusunda toplumda güvensizlik olduğunu, yeni bilgisayar yazılımıyla bu konuda önlemler aldıklarını anlatan Kayral, yeni soru bankası oluşturma çalışmalarının halen devam ettiğini ve yeni bilgisayar sistemiyle çok daha güvenli ve zengin bir soru bankası yaratacaklarını ifade etti.

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kayral, düzenledikleri sınavlar ve sınavlardaki güvenlik tedbirleriyle ilgili bilgi aktardı.

2015'te 231 kişiyi istihdam ettiklerini açıklayan Kayral, halen Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi'nce talep edilen ve sınav için gerekli hazırlıkları devam eden toplam 37 kişilik münhal bulunduğunu söyledi.

Kayral, yeterlilik sınavlarının 5-6 Aralık'ta yapılacağını, sağlık ve eğitimdeki münhallere öncelik verdiklerini ifade etti.

Kayral, "Biz bakanlıkların talepleri üzerine işlem yapan bir kurumuz. Bakanlıklar bize bir şey göndermezse biz bir şey yapamayız ve bu bizim eksikliğimizdir. Bu eksiklik biraz da Ombudsman'ın eksikliğinden kaynaklanıyordu. Şimdi Ombudsman atanmıştır. Ombudsman yasasında, bizim açığımızı giderecek madde var. Ombudsman bir kamu görevlisiyle ilgili geçici olarak görevden uzaklaştırma talebinde bulunabilir. Bunu yaparsa KHK da konuyu görüşecek durumda olur" dedi.

BEROVA

DP UG Milletvekili Özdemir Berova, devlete istihdamlarda tek yetkili organın Kamu Hizmeti Komisyonu olduğunu belirterek, kendisinin de milletvekili seçilmesinin ardından partisinin geçici istihdamların Kamu Görevlileri Yasası'ndan çıkarılması için bir öneri hazırladığını söyledi.

Böylece geçici memur alımının kamu sisteminden çıkarıldığını ifade eden Berova, kamuya eleman alımının tek yolunun Kamu Hizmeti Komisyonu olduğunu kaydetti.

Berova, halkın yaşamını sürdürmenin en önemli aracı olarak devlette istihdamı gördüğünü, bu yüzden 8 kişilik kitabet kadrosuna bin başvuru yapılabildiğini anlatarak, komisyonun sınavlarla ilgili olabildiğince güvenlik önlemi aldığını ancak sınavın sadece test usulü yapılmasının başka anomaliler yarattığını söyledi. Berova, "Test usulüyle siz ilk atamaya ameliyat yapamayan bir cerrah alabilirsiniz" dedi.

Kamu Hizmeti Komisyonu'nun disiplin suçlarıyla ilgili de işlevi bulunduğuna işaret eden Özdemir Berova, son yıllarda gösterilen duyarlılık için komisyona teşekkür etti.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Kamu Hizmeti Komisyonu'nun objektif ve tarafsızlığını koruması gerektiğini, devletin de bu kuruma sahip çıkmasının şart olduğunu söyledi.

Devlette şu anda 18 bin çalışan bulunduğunu ancak her görüştükleri bütçede gelen yetkililerin personel eksikliğinden yakındığına işaret eden Tatar, personel giderleri bütçenin 42'sine tekabül ederken Güney Kıbrıs'ta bu oranın yüzde 25, Türkiye'de yüzde 21 olduğunu bildirdi.

Tatar, devletin personel gideri yükünün fazla olduğunu belirtti.

Tatar, "Keşke tüm atamaları Kamu Hizmeti Komisyonu yapsa, o zaman devletin geleceği yapısı çok daha sağlam temellerde inşa edilir" diye konuştu.

TAÇOY

Komite Başkan Vekili ve DP UG Milletvekili Hasan Taçoy da, komisyonun sınav tarihlerinin üniversitelerden mezuniyet tarihleriyle uyumlu olmadığını belirterek, tarihlerin değiştirilmesinin değerlendirilmesini istedi.

Taçoy, şubatta mezun olan bir kişinin temmuza kadar beklediğini söyledi.

Kamu reformunun yıllardır konuşulduğunu ancak kamuda motivasyonun artması için bir şeyler yapılması gerektiğini kaydeden Hasan Taçoy, "Bu, kamu verimliliğinin artırılması için de şarttır. Bu yapılmazsa kamudaki disiplin daha da bozulacak" dedi.

SOYER

Komite Başkanı ve CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, kamu reformuyla üçlü kararnamenin daraltılacağını ve bunun çok önemli olduğunu belirterek, komisyonun öneminin çok daha artacağını söyledi.

Soyer, böylece, devletin en asli birimlerinin müdür ve diğer yetkililerini belirleme işlevinin de Kamu Hizmeti Komisyonu'na geçeceğini ifade etti.

Ferdi Sabit Soyer, kamu reformunun geçmesinin ardından ne kadar zaman sonra tadilat yasası talebi geleceğini merak ettiğini belirterek "Reform yapmak elbette önemlidir ama önemli olan reformu doğru yapmak ve yapılanın arkasında durmaktır" diye konuştu.

Soyer, toplumda Kamu Hizmeti Komisyonu'na karşı güvenin azaldığını söyleyerek bu güvenin yeniden kazanılmasının zaman alacağını söyledi.

Ferdi Sabit Soyer, başkan ve personele, özverili çalışmasından dolayı teşekkür de etti.

HAMZAOĞLULARI

CTP BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğluları, "Açtığınız münhallerde çocuklarımız ilk 10'u kapıyor. Kurum adaleti sağlanıyor gibi durur. İnşallah bu bozulmaz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 4 milyon 613 bin 400 TL olarak öngörülen Kamu Hizmeti Komisyonu bütçesi oy birliğiyle kabul edildi. Komite daha sonra Maliye Bakanlığı bütçesini görüşmeye geçti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.