İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Ertuğ sordu: "Nedir 47 yılda olmayıp 5 ayda olan ilerlemeler?"

Ertuğ sordu: "Nedir 47 yılda olmayıp 5 ayda olan ilerlemeler?"

Eski Müzakereci Osman Ertuğ, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın müzakerelerde 47 yılda sağlanamayan ilerlemenin 5 ayda sağlandığı yönündeki açıklamasını sorguladı. Ertuğ Akıncı'ya, "Nedir 47 yılda olmayıp 5 ayda olan ilerlemeler?" diye sordu.

Yayın Tarihi: 27/11/15 12:43
okuma süresi: 3 dak.
Ertuğ sordu: "Nedir 47 yılda olmayıp 5 ayda olan ilerlemeler?"
A- A A+

Kıbrıs Postası – Filiz Seyis

Eski Müzakereci Osman Ertuğ, Ada TV'de Gözde Akben'in hazırlayıp sunduğu Günaydın Ada proragramına konuk olarak Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

"Eşitliğin olmadığı ortamlara Cumhurbaşkanı'nın katılmaması doğrudur"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Almanya ve Rusya yetkilileri ile görüşmemesini destekleyen Ertuğ, "Eşitliğin olmadığı ortamlara Sayın Cumhurbaşkanı'nın katılmaması kanımca doğrudur... Umarım bu hassasiyet özde de olur. Bütün bu ülkeler meseleye katkı koymak istiyorlarsa, o zaman eşitliği hissettirmeleri gerekir" dedi.

"Görüşmelerin temelinin Şubat 2014 tarihli ortak metin var"

Akıncı'nın müzakerelerde 47 yılda sağlanamayan ilerlemenin 5 ayda sağlandığı yönündeki açıklamasını değerlendiren Ertuğ, gelişmeleri önemsizleştirmediğini aktararak, "Nedir 47 yılda olmayıp 5 ayda olan ilerlemeler?" diye sordu. Bugünkü görüşmelerin temelinin Şubat 2014 tarihli ortak metin olduğunu belirten Ertuğ, bu metni Derviş Eroğlu'nun imzaladığını hatırlattı.

"EOKA da 300-400 kişilik bir gruptu"

Geçtiğimiz haftalarda ırkçı ELAM örgütünün Kıbrıslı Türklere yönelik düzenlediği saldırılara da değinen Ertuğ, "Yaşanılan olaylar garantisiz bir ortamda Kıbrıslı Türkleri nelerin beklediğini göstermek açısından önemlidir. Güvenlik en temel insan hakkıdır; bundan vazgeçmemek Kıbrıslı Türkler içinde son derece önemlidir... Olay '3-5 fanatiktir bunlar' demekle geçiştirilmemeli, geçmişte EOKA da 300-400 kişilik bir gruptu" şeklinde konuştu.

Ertuğ müzakerelerle ilgili şunları kaydetti:

"Eğer süreçte garantiler konusu öne alınmak isteniyorsa, o zaman 5'li bir toplantı gerekmektedir... Bizim için net olması gereken konular; iki kesimlilik, güvenlik, iki kurucu devlet eşitliği, dönüşümlü başkanlık gibi konulardır...

Mülkiyet konusunu bireye indirgemek bence bir hataydı. Mülkiyeti bireye indirgemek aynı zamanda iki kesimliliğe de zarar verir...

Çok fazla komite kuruldu şimdiye dek… Önemli olan bu komite popülasyonunda eğitim komitesinin neler yapabileceği..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.