İÇ HABERLER
okuma süresi: 13 dak.

Çavuşoğlu'ndan 'Hadi dostlar çözelim!' mesajı

Çavuşoğlu'ndan 'Hadi dostlar çözelim!' mesajı

Türkiye'nin 64. hükümetinde görev alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geleneksel olarak ilk dış ziyareti kapsamında geldiği KKTC'de, 'kişisel dostum' dediği Anastasiadis ile yine 'dostum' olarak andığı AKEL lideri Kiprianu'ya "bu son fırsatı kaçırmayalım. Kıbrıs Sorunu çözelim" mesajı verdi…

Yayın Tarihi: 27/11/15 12:58
okuma süresi: 13 dak.
Çavuşoğlu'ndan 'Hadi dostlar çözelim!' mesajı
A- A A+

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET / TAK

Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere heyetinin samimiyetine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Rum tarafından da daha önce görmediğimiz şekilde yapıcı bir yaklaşım görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Özellikle Rum tarafının lideri benim kişisel dostum Anastasiadis ve AKEL lideri dostum Kiprianu'nun da desteğini görüyoruz, kendisini Türkiye'ye de davet edeceğim… Ama artık bunu sonuçlandırmak gerekiyor, yaklaşımlar umutlu ama artık neticeyi almamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti ve AK Parti iktidarının Kıbrıs'ta kalıcı çözüme destek verdiğini ve bundan sonra da en büyük destekçi olmaya devam edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, müzakerelerde gelinen noktadan mutlu olduklarını vurguladı.

Güven artırıcı önlemlerin uygulanması konusunda da Türkiye'nin her türlü desteği verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu anlamda her türlü samimiyeti gösteren Akıncı ve ekibine de teşekkür etti.

Türkiye'nin 64. hükümetinde görev alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geleneksel olarak ilk dış ziyareti kapsamında geldiği KKTC'de, 'kişisel dostum' dediği Anastasiadis ile yine 'dostum' olarak andığı AKEL lideri Kiprianu'ya "bu son fırsatı kaçırmayalım. Kıbrıs Sorunu çözelim" mesajı verdi…

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 64. hükümetinde görev alan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu aralarında görmekten mutluluk duyduğunu belirterek, yeni hükümetin hayırlı olması ve başarı temennisinde bulundu. Akıncı, "Çavuşoğlu bu görevi yeniden üstlenmiş olduğu için kendisini kutluyorum. Kendisiyle geçmişte de yakın istişarelerde bulunduk. Bundan böyle de aynı şekilde devam edeceğiz" dedi.

Akıncı, Türkiye'nin müzakere sürecine ve KKTC'nin kalkınmasına yaptığı katkının önemine vurgu yaparak, "Refahımız arttıkça ve ne kadar sağlam ayaklarımız üstünde durursak, Kıbrıs'ta kalıcı barışın temelleri de o denli sağlam olacak" dedi.

"Ankara'nın desteği önemli"

Kıbrıs'ta iki kesimli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayanan ve erken olmasını arzu ettikleri çözüm için Ankara'nın vermekte olduğu desteğinin son derece önemli olduğunu kaydeden Akıncı, bu desteğin artarak devam ettiğini gördüklerini söyledi.

Akıncı, "Sayın Çavuşoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Öteden beri Kıbrıs konusunda yürüttüğümüz müzakerelere hep destek olmuştur.

Bundan böyle de bu desteğini sürdüreceğini bizzat kendisinden duymuş olmak da bizim için ayrıca anlamlıdır" diye konuştu.

"Ziyaret önemli bir aşamada gerçekleşti"

Çavuşoğlu'nun ziyaretinin önemli bir aşamada gerçekleştiğine işaret eden Akıncı, Rum lider Anastasiadis'le kasım ayında 6 kez bir araya gelerek, Kıbrıs konusunda, kasım ayının başında bulundukları noktadan kasım sonu itibariyle daha ileri bir noktaya ulaştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, "Önümüzdeki dönemde Kıbrıs'taki müzakere sürecini, her iki tarafın da kabul edebileceği, her iki tarafın da gönül huzuru içinde referandumda onaylayabileceği bir noktada sonuçlandırmak istiyoruz. En büyük arzumuz, temennimiz bu" dedi.

"Yunanistan'ın da sürece katkıda bulunmasını bekliyoruz"

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gitmesine de bunun katkıda bulunacağına inandıklarını kaydeden Akıncı, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'ın Ankara'ya yaptığı ziyaret ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesini önemsediklerini belirtti.

Akıncı, "Çünkü Türkiye'nin sürece verdiği katkı kadar, Yunanistan'ın da sürece bir an önce katkıda bulunmasını canı gönülden bekliyor, arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.

"Müzakere sürecinin yanı sıra KKTC'nin kalkınmasına destek.."

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti: "Burada yaptığımız görüşmede bir kez daha Türkiye'nin müzakere sürecine verdiği destek ve bunun yanı sıra KKTC'nin her geçen gün daha iyiye gitmesi ve kalkınmasını daha sağlam bir şekilde gerçekleştirmesi için yaptığı katkının öneminin altını çizmek istiyorum. Refahımız arttıkça ve ne kadar sağlam ayaklarımız üstünde durursak, Kıbrıs'ta kalıcı barışın temelleri de o denli sağlam olacağı bilinci içinde hareket ediyoruz. Bu nedenle, gerek KKTC'nin kalkınma sürecine, gerekse müzakere sürecine Türkiye'nin verdiği katkı nedeniyle bir kez daha teşekkür ederim."

Çavuşoğlu: "Bu yakalanan son bir fırsat...Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz"

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, belli bir takvime bağlanarak, Kıbrıs sorununun, her iki tarafın kabul edeceği, kalıcı, adil bir çözüme kavuşmasını ve bir an evvel referanduma gidilmesini istediklerini belirtti. Çavuşoğlu, "Çünkü bu yakalanan son bir fırsat. Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, 64'üncü hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev aldıktan sonra ilk ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

KKTC'de gerçekleştirdiği temaslarda; ikili ilişkilerin değerlendirildiğini, devam eden müzakere süreci konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın da müzakerelerde gelinen nokta konusunda bilgi verdiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti ve AK Parti iktidarının Kıbrıs'ta kalıcı çözüme destek verdiğini ve bundan sonra da en büyük destekçi olmaya devam edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, müzakerelerde gelinen noktadan mutlu olduklarını vurguladı.

Müzakerelerin devam etmesi, iki liderin ve müzakerecilerin bir araya gelmesi ve kat edilen aşamanın kendilerini umutlandırdığını söyleyen Çavuşoğlu, son bir ay içinde lider düzeyinde 6 görüşme yapıldığını anımsattı.

"Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz"

Müzakerelerin belli bir takvime bağlanarak, Kıbrıs sorununun, her iki tarafın kabul edeceği, kalıcı, adil bir çözüme kavuşmasını ve bir an evvel referanduma gidilmesini istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Çünkü bu yakalanan son bir fırsat. Bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz" dedi.

Güven artırıcı önlemlerin uygulanması konusunda da Türkiye'nin her türlü desteği verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu anlamda her türlü samimiyeti gösteren Akıncı ve ekibine teşekkür etti.

Güven artırıcı önlemler konusunda KKTC'nin adımları attığını, Türkiye'nin de gereken desteği verdiğini belirten Çavuşoğlu, iki toplumun yakınlaşması için güven artıcı önlemlerle ilgili desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 1 Aralık Salı günü ilk yurtdışı seyahatini KKTC'ye yapacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yla görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Rusya ile yaşanan kriz içinse hiçbir ülkenin hava sahasının defalarca ihlal edilmesine sessiz kalamayacağını belirterek, Türkiye'nin düşürülen uçağın milliyetini bilmeden düşürdüğünü kaydetti ve aynı uçaklardan Suriye'deki rejimin elinde de bulunduğunu söyledi.

"Garantörüz diye Kıbrıs'ta savaş kan ve gözyaşı yok"

Yunanistan'ın Kıbrıs'ta garantörlüğe karşı çıkması hakkında sorulan soruya karşılık Çavuşoğlu, bölgedeki ülkelere bakıldığında savaş, kan ve gözyaşı görüldüğünü, Kıbrıs'ta bunun yaşanmamasının nedenininse Türkiye'nin garantörlüğü olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu şimdiden bu konuları gündeme getirmenin gereksiz ve süreci sulandırmaya yönelik olduğunu söyleyerek, Yunanistan'a Kıbrıs'taki sürece "en azından Türkiye'nin yarısı kadar faydalı ve aktif katkıda bulunması" çağrısında bulundu.

"Rusya'yla gerilimi tırmandırmak istemiyoruz"

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili soru sorulması üzerine Çavuşoğlu, Rusya'yla gerginliği tırmandırmak istemediklerini, Rusya'yla özel siyasi ve ekonomik ilişki içerisinde olunduğunu, Kırım'daki hassasiyete rağmen Avrupa Birliği (AB) ve Batının uyguladığı ambargolara katılmadıklarını ve Rusya'yla birçok alanda işbirliği de yaptıklarını söyledi.

Rus uçaklarının 3-4 Ekim'de yine Türk hava sahasını ihlal ettiklerini hatırlatan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Bizim sınır güvenliği konusunda angajman kurallarımız net. Bunu tüm dünyaya duyurduğumuz gibi 3-4 Ekim'de Rus dostlarımızla, mevkidaşlarımızla paylaştık… G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanımız bunu Sayın Putin'e de iletti. 24 Kasım'daki hepimizi üzen olayda da radarımız iki uçağın bizim hava sahamıza doğru ilerlediklerini tespit ettikten sonra 5 dakika içerisinde 10 kez uyardık. Aidiyeti belli olmayan uçak bunlar, çünkü aynı uçaktan rejimin elinde de var. Dolayısıyla bizim jetlerimiz yaklaşan ve hava kurallarımızı ihlal eden uçakları bir tehdit olarak gördü… Maalesef, hava sahamızı ihlal eden ve uyarılara rağmen hava sahamızı terk etmeyen bir uçağı bizim savaş uçaklarımız vurdu."

Bu olayın Rusya'yla ilişkileri bozmasını istemediklerini belirten Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov'la dün görüştüğünü, Türkiye'nin elindeki bilgileri paylaşmaya hazır olduğunu bildirdiğini ve Rus askeri ataşesinin davet edilerek bu bilgilerin kendisine verildiğini söyledi.

Bugün Rusya'dan yapılan açıklamaların daha yapıcı açıklamalar olduğunu ve bu tutumun devam etmesini arzuladıklarını belirten Çavuşoğlu, Rusya-Türkiye ilişkilerinin bugüne dek birçok sınav atlattığını, 3-4 Ekim'den sonra Türkiye'nin diplomasi yolunu seçtiği gibi bundan sonra bunun olmasını istediklerini söyledi.

Kendisinin Belgrad'da 3-4 Aralık'ta düzenlenecek AGİT toplantısında Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la yüzyüze görüşme fırsatı olacağını dile getiren Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'le görüşme fırsatı olacağını kaydetti ve sağduyu ve yapıcı yaklaşımla ilişkilerin yeniden rayına oturması gerektiğini ifade etti.

"Kıbrıs'ta artık son şans…"

Kıbrıs'taki görüşmeler için neden bir "son şanstan" bahsettiğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu daha önce Annan Planı'yla bir fırsat yakalandığını fakat Rum kesiminden buna olumsuz oy verildiğini hatırlattı.

1960'tan beri süregelen sorun için artık Adada adil, kalıcı ve iki tarafın haklarını koruyan bir çözüm istediklerini belirten Çavuşoğlu, bunun bir son fırsat olduğunu ve fırsatın kaçırılmaması gerektiğini sadece Türkiye'nin değil Birleşmiş Milletler'in (BM) de söylediğinin altını çizdi.

"Haklı olduğumuz bir konuda özür dilememiz gerekmez"

Rus yetkililerin Türkiye'den özür beklediğinin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, "Haklı olduğumuz bir konuda özür dilememiz gerekmez. Dün bunu telefonda da söyledik, üzüntülerimizi belirttik. Lavrıov'a da söyledik, hiçbir ülke böylesi bir durumda hava sahasının defalarca ihlal edilmesini tolere etmez." şeklinde konuştu.

Uçağın vurulduğu esnada milliyetinin belli olmadığını yineleyen Çavuşoğlu, bu konuda gerekli açıklamaları yaptıklarını, diplomasi kanallarını açık tutarak da ellerindeki bilgileri Rusya'yla paylaşacaklarını ifade etti.

"Rum tarafından daha önce görmediğimiz şekilde yapıcı yaklaşım var"

"Rum tarafının Kıbrıs barış sürecine yeterli katkıyı yapıp yapmadığı" üzerine yöneltilen soruya Çavuşoğlu şu şekilde yanıt verdi:

"Biraz önce Sayın Akıncı ve müzakere heyetinin samimiyetine vurgu yapmıştık, Rum tarafından da daha önce görmediğimiz şekilde yapıcı bir yaklaşın görüyor ve bundan memnuniyet duyuyoruz. Özellikle Rum tarafının lideri benim kişisel dostum Anastasiadis ve AKEL lideri dostum Kiprianu'nun da desteğini görüyoruz, kendisini Türkiye'ye de davet edeceğim… Ama artık bunu sonuçlandırmak gerekiyor, bugüne kadarki adımlar, yaklaşımlar umutlu ama artık neticeyi almamız gerekiyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.