İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

"Kıbrıs'ta siyasi uzlaşmayı belirleyen temel unsurlar nelerdir?" başlıklı oturum yapıldı

"Kıbrıs'ta siyasi uzlaşmayı belirleyen temel unsurlar nelerdir?" başlıklı oturum yapıldı

Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD), 26 Kasım Perşembe günü düzenlediği etkinlikte Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma (SCORE) Endeksi 2015 yılı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmış ve "Kıbrıs'ta siyasi uzlaşmayı belirleyen temel unsurlar nelerdir?" başlıklı bir açık oturum düzenlemiştir.

Yayın Tarihi: 27/11/15 14:07
okuma süresi: 5 dak.
"Kıbrıs'ta siyasi uzlaşmayı belirleyen temel unsurlar nelerdir?" başlıklı oturum yapıldı
A- A A+

500 Kıbrıslı Rum ve 500 Kıbrıslı Türk ile Temmuz ayında yüz-yüze mülakatlar aracılığıyla yapılan SCORE araştırmasının sonuçlarına göre her iki toplumda da bazı kesimlerinin olası bir siyasi uzlaşmayı desteklemeye daha az hazır oldukları kaydedildi. Kıbrıs Rum toplumunda kadınların ve 18-35 yaş arasında bulunan gençlerin olası bir çözüme daha az hazır oldukları tespit edildi. Buna göre, Kıbrıslı Rum gençlerin kendilerini Kıbrıslı Türklerden kültürel ve sosyal olarak daha uzak gördüğü, iletişim kurmakla ilgili kaygı duydukları ve empati kurma konusunda zorlandıkları tepit edildi. Kıbrıs Türk toplumunda ise kendilerini siyasi yelpazenin sağında konumlandıran kişilerinin çözüme daha az hazır oldukları ve bu kişilerin Kıbrıslı Türklerin toplumsal güvenliğinin azalmış olduğu görüşüne sahip oldukları belirtildi. Ayni zamanda 2013 ve 2014 yıllarında yapılan SCORE araştırmalarına kıyasla, Kıbrıs Türk toplumunda genel olarak uzlaşma eğiliminin ve olası bir referandumda 'Evet' oyu kullanma eğiliminin giderek azaldığı tespit edildi. Elde edilen sonuçlar ışığında, Kıbrıs'ta olası bir barış planına yönelik kamuoyu desteğinin artması için toplumlararası endişenin, toplumsal tehdit algısının ve Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasındaki kültürel mesafenin azaltılması gerektiği kaydedildi. Bu bağlamda, adada sürdürülebilir barışın sağlanması için liderlerin ve ilgili paydaşların müzakerelerde görüşülen konulara paralel olarak gerekli olan sosyal değişimi de ele almaları gerektiğine vurgu yapıldı.

Yaptığı açılış konuşmasında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Güven ve İşbirliği için Hareket Programı - Program Müdürü Christopher Louise, SCORE Endeksi ile ilgili "Herhangi bir siyasi değişim sağlanabilmesi için, o değişimden etkilenecek kişilerin de mutlaka sürece dahil edilmesi gereklidir" dedi. Louise, araştırma yöntemi olarak SCORE'un uluslararası toplum için son derece önemli bir araç olduğunu ve farklı ülkelerde de uygulanabileceğini ve hali hazırda başarıyla uygulandığı ülkeler oldugunu belirtti.

Etkinlikte, yapılan araştırma sonuçları ve her iki toplumdan farklı kesimlerin katılımıyla geliştirilen öneriler SeeD Araştırma Direktörü Alexandros Lordos tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Lordos, konuşmasında her iki toplumdaki siyasi ve toplum liderlerinin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirerek, çok kültürlü bir toplumda yaşamanın beraberinde getireceği sosyal, ekonomik ve siyasi kazanımları dikkatle değerlendirmeleri gerektiğini kaydedetti. Dolayısıyla, tüm aktörlerin; karar vericilerin, müzakere heyeti üyelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının elde edilen bilimsel sonuçlar temelinde toplumları yakınlaştıracak ve birbirleri ile ilgili olumlu algıların yaratılmasına yönelik çalışmalarda bulunmaları gerektiğini kaydetti.

Daha sonra ise, yapılan açık oturumda konuşan Avustralya'daki La Trobe Üniversitesi'nde görevli akademisyen Jasmine-Kim Westendorf, SCORE Endeksinin son toplumsal dinamikleri tespit ederek son derece önemli bir amaca hizmet ettiğini belirtti. Westendorf: "Siyasiler daha fazla kurumların inşa edilmesine odaklanıyor, fakat toplumsal dinamiklere değinmiyor. Bu bağlamda, SCORE ayni zamanda sivil toplum kuruluşlarına hangi alanlara odaklanılması gerektiğini gösteren faydalı bir araçtır" dedi. Sonuç olarak katılımcılar ve konuşmacılar, paydaşların ve karar vericilerin Kıbrs'ta siyasi bir uzlaşma sağlanabilmesi için daha somut adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - Güven ve İşbirliği için Hareket (UNDP-ACT) ve SeeD işbirliği ile geliştirilen SCORE Endeksi, barışın iki temel unsuru olan – uzlaşma ve toplumsal yakınlaşma - ve ayni zamanda toplumların siyasi uzlaşmaya ne kadar hazır olunduğunu ölçmek için tasarlanmış yenilikçi bir araçtır. Toplum bireylerinin barış konusunda algılarını ölçen SCORE Endeksi, karar vericilere elde edilen araştırma sonuçlarına dayanarak barış inşaasına yönelik gerekli adımları atabilmeleri için yol gösterecek oldukça önemli bir yöntemdir.

SCORE Endeksi ve sonuçlarla ilgili daha fazla bilgi için www.scoreforpeace.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.