İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Kıbrıslı Rumlar 'Evet', Kıbrıslı Türkler 'Hayır' eğiliminde...

Kıbrıslı Rumlar 'Evet', Kıbrıslı Türkler 'Hayır' eğiliminde...

Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD), 26 Kasım Perşembe günü düzenlediği etkinlikle Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma (SCORE) Endeksi 2015 yılı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Açıklanan sonuçlara göre, olası bir referandumda Kıbrıslı Türkler arasındaki evet oylarının düşüşte, Kıbrıslı Rumlar arasında ise yükselişte olması dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 28/11/15 10:36
okuma süresi: 6 dak.
Kıbrıslı Rumlar 'Evet', Kıbrıslı Türkler 'Hayır' eğiliminde...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Buna göre olası bir referandumda Kıbrıslı Rumların %55'i kararsız %29'u evet ve %16'sı hayır derken, aynı oranlar 2014 yılında %51 kararsız; %27 evet ve %22'si hayır olmuştu.

Kıbrıslı Türkler ise %32 oranında kararsız; %28 evet ve %40 hayır cevabı verirken, aynı soruya 2014'te %37 kararsız; %35 evet ve %28 hayır demiş olması dikkatlerden kaçmadı.

Dönüşümlü başkanlık konusunda Kıbrıslı Rumların %70'i kabul edilemez derken, Kıbrıslı Türkler %69 oranında destek verdi.

Bir diğer çetrefilli konu olan garantiler de ise toplumlar arasında derin fikir ayrılıkları var. Buna göre Kıbrıslı Rumlar Yunanistan'ın garantörlüğüne %52 oranında hayır derken, Kıbrıslı Türkler Türkiye'nin garantörlüğüne %87 oranında destek belirttiler. Kıbrıslı Rumların %90'ı ise Türkiye'nin garantörlüğüne karşı…

Üçüncü garantör İngiltere'ye ise Kıbrıslı Rumlar %78 hayır derken, Kıbrıslı Türkler %60 oranında destek verdi.

SCORE Endeksi açıklandı…

Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD), 26 Kasım Perşembe günü düzenlediği etkinlikle Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma (SCORE) Endeksi 2015 yılı araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

26 Kasım'da Ara Bölgedeki Dayanışma evinde açıklanan sonuçların en dikkat çekici olan kısmı, olası bir referandumda Kıbrıslı Türkler arasındaki evet oylarının azalması olurken, bir diğer dikkat çekici nokta da bunun tam tersi olarak evet oylarının Kıbrıslı Rumlar arasında artış göstermesi.

Ankette ilginç sonuçlar var…

500 Kıbrıslı Rum ve 500 Kıbrıslı Türk ile Temmuz ayında yüz-yüze mülakatlar aracılığıyla yapılan SCORE araştırmasında çok ilginç sonuçlar ortaya çıkarken, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumlara 'yeniden yakınlaşma' endeksinin düşüş gösterdiği gözlerden kaçmadı.

Buna göre 2013 endeksinde Kıbrıslı Türkler arasında 10 üzerinde 7 olarak göze çarpan bu endeks 2015 yılında 10 üzerinden 5 derecesine inerken, Kıbrıslı Rumlarda ise tam tersi bir durumla 6'dan 7'ye çıktı.

Rumlar anlaşmaya daha hazır…

Araştırmanın en dikkat çekici başlığı olan 'Politik uzlaşıya hazırlık' kısmında ise Kıbrıslı Rumların 2014'e nazaran 2015'de de 10 üzerinden 6,2 iki olan derecesini korurken, Kıbrıslı Türklerin 2014'teki 6,3'ten 5,2'ye geriledi.

Bu başlık altında 'referandumda ne oy verirsiniz' sorusuna ise Kıbrıslı Rumların %55'i evet ya da hayır eşit; %29'u evet ve %16'sı hayır derken, aynı oranlar 2014 yılında %51 evet ya da hayır eşit; %27 evet ve %22'si hayır olmuştu.

Kıbrıslı Türkler ise aynı soruya %32 oranında evet ya da hayır eşit; %28 evet ve %40 hayır cevabı verirken, aynı soruya 2014'te %37 evet ya da hayır eşit; %35 evet ve %28 hayır demiş olması dikkatlerden kaçmadı.

Dönüşümlü Başkanlıkta sorun var…

Aynı araştırmada 'nasıl bir başkanlık istiyorsunuz' kısmında ise katılımcılara 3 değişik modeli temsilen sorular soruldu.

Buna göre 'Başkanlık konseyi, kararlar konsey oyu ile verilsin' şeklindeki birinci modele Kıbrıslı Rumlar %28 kabul edilemez; %40 kabul edilebilir ve %33 arzulanır şeklinde görüş belirtirken, Kıbrıslı Türkler %18 kabul edilemez, %40 kabul edilebilir ve %43 arzulanan şeklinde cevaplar verdiler.

'Törensel amaçlar için dönüşümlü başkanlık ve ortak karar mekanizması' şeklindeki ikinci modele Kıbrıslı Rumlar %38 kabul edilemez, %31 kabul edilebilir ve %32 arzulanır derken, Kıbrıslı Türkler %31 kabul edilemez, %32 kabul edilebilir ve %37 arzulanır şeklinde cevap verdi.

Üçüncü model olan 'dönüşümlü başkanlık ve yetkilerin başkanda toplaması' modeline ise Kıbrıslı Rumların %70'i kabul edilemez, %22'si kabul edilebilir ve %8'i arzulanan diye cevap verirken, Kıbrıslı Türkler aynı modele %32 kabul edilemez, %43 kabul edilebilir ve %26 oranında ise arzulanan şeklinde cevap verdi.

Garantiler konusunda arada uçurumlar var…

Kıbrıs sorununun en çetrefilli konusu olan garantiler konusunda da çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Buna göre Kıbrıslı Rumlar Yunanistan'ın garantörlüğüne %52 oranında kabul edilemez, %15 oranında kabul edilebilir ve %33 oranında arzulanan şeklinde cevap verirken, Türkiye'nin garantörlüğüne %90 kabul edilemez, %7 kabul edilebilir ve %3 oranında da arzulanan şeklinde cevap verdi.

Kıbrıslı Rumların İngiltere'nin garantörlüğüne; %78 kabul edilemez, %10 kabul edilebilir ve %12 oranında arzulanan derken, AB'nin garantörlüğüne destek %71; BM'nin garantörlüğüne destek %72 ve NATO garantörlüğüne destek ise %41 oldu.

Kıbrıslı Türkler ise Türkiye'nin garantörlüğüne %13 kabul edilemez, %39 kabul edilebilir ve %48 arzulanan şeklinde cevap verirken, Yunanistan'ın garantörlüğüne verilen destek %51 kabul edilemez, %33 kabul edilebilir ve %15 arzulanan şeklinde oldu.

İngiltere'nin garantörlüğüne verilen destek %40 kabul edilemez, %30 kabul edilebilir ve %30 arzulanan şeklinde oldu.

Kıbrıslı Türkler, AB garantörlüğüne %73 oranında destek verirken, BM garantörlüğüne %72 ve NATO garantörlüğüne de %64 oranında destek verdi.

Genel garantörlük eğiliminde Kıbrıslı Rumlar; %35 garantör olmasın, %11 sadece Yunanistan, %18 AB, BM, NATO ve Yunanistan, %11 hepsi ama Türkiye hariç; %15 sadece BM ve AB derken, %10'luk kısım ise Türkiye de dahil tüm garantörlere evet dedi.

Kıbrıslı Türklerin garantörlük konusundaki genel kanısı ise %31 oranında 'tümü de olur ama arzulamıyoruz', %29 sadece Türkiye, %21 tümü de olur ve %19 ne Türkiye ne de Yunanistan şeklinde oldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.