İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Kıbrıs, elektrikte birleşti

Kıbrıs, elektrikte birleşti

Bugün itibarıyla Kıbrıs'ın her iki kesimindeki elektrik şebekesi iki noktadan birleştirildi. Bağlantılardan biri Lefkoşa'nın Atalasa bölgesinde, ikincisi de Güneşköy'de kuruldu.

Yayın Tarihi: 01/01/16 18:51
okuma süresi: 3 dak.
Kıbrıs, elektrikte birleşti
A- A A+
Çözüm müzakereleri sırasında iki toplum lideri tarafından karar altına alınan Güven Artırıcı Önlemler kapsamında Kıbrıs'ın elektrik şebekesinin birleştirilmesi çalışmalarında bugün saat 18.31'te büyük bir adım atıldı.

Bugün itibarıyla Kıbrıs'ın her iki kesimindeki elektrik şebekesi iki noktadan birleştirildi. Bağlantılardan biri Lefkoşa'nın Atalasa bölgesinde, ikincisi de Güneşköy' de kuruldu.

Birleşme, uluslararası bir firmanın hem güney hem kuzey Kıbrıs'taki elektrik şebekelerinin eş zamanlı testlerini yapmasının ardından, uluslararası standartlarda kalıcılaştırılacak.

Önceden hazır hale getirilmiş olan iki elektrik şebekesinin bağlantısı, 2016 yılının ilk günü KIB-TEK ve Güney Kıbrıs Elektrik İdaresi yetkililerinin görüşmelerinin ardından acil olarak gerçekleştirildi.

İlk aşamada ihtiyaç anında duruma göre 20 – 30 MW elektriğin şebekeler arası geçişi mümkün hale getirildi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) yetkililerinden alınan bilgiye göre; KIB-TEK'e ait elektrik üretim sisteminin bel kemiği konumunda olan iki büyük buhar santralinden birisinde bugün öğleden sonra kazan kısmında buhar kaçağı meydana geldi.

Söz konusu kazan borularının tamiri için santralin birkaç gün süreyle devre dışı olacağı belirtildi. Santraldeki arızanın, diğer buhar santralinin de planlı büyük bakım nedeniyle devre dışı olduğu bir sırada meydana gelmiş olması ve geriye kalan santrallerin tüketimi karşılamada yetersiz kalacak olmaları nedeniyle enterkonnekte sistemin devreye alınması için girişimler hızlandırıldı.

Üretim ile tüketim dengesi şu anda ip üstünde. Pazar günü üretimde açık beklendiği için güney Kıbrıs ile acil bağlantı gerçekleştirildi.

KIB-TEK yetkililerinden alınan bilgiye göre; en fazla tüketim olan akşam saatlerinde şu anki ihtiyaç 240 – 250 MW seviyesinde iken KIB-TEK ve AKSA' ya ait santrallerin tümü de tam yüke yakın çalıştırıldığında üretilebilecek miktar 240 – 245 MW ile sınırlı kalıyor.

KIB-TEK yetkilileri, Pazar gününden itibaren tüketimin daha da artmasının beklendiğini ayrıca, üretimde yedek santralin bulunmayacak olmasının risk oluşturacağını ifade ederek, halkın elektrik kesintileri ile mağdur edilmemesi için Güney Kıbrıs ile şebeke bağlantısının hızlandırıldığını ifade ettiler.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.