İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Zirai Levazım Kooperatifi'nde istihdam krizi Dana'nın istifasını getirdi

Zirai Levazım Kooperatifi'nde istihdam krizi Dana'nın istifasını getirdi

Kooperatif Merkez Bankası iştiraklerinden Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Limited, dün çıkan istihdam krizi üzerine Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Deniz Dana'nın istifası ile çalkalandı.

Yayın Tarihi: 06/02/16 11:16
okuma süresi: 7 dak.
Zirai Levazım Kooperatifi'nde istihdam krizi Dana'nın istifasını getirdi
A- A A+

Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ulaş'ın üye Kemal Deniz Dana'nın katılımını beklemeden Yönetim Kurulu'nu toplaması ve toplantıda Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin olumsuz görüşüne rağmen 5 sözleşmeli personelin sözleşme sürelerinin uzatılması yönünde karar üretilmesi, bardağı taşırdı. İstihdamların Hükümet Programı'na da aykırı olarak sınavsız ve mülakatsız yapılmasına karşı çıkan Kemal Deniz Dana, alınan kararın yasal olmaması nedeniyle düzeltilmeye çalışıldığını ve kendisinin karşı çıkması ve bilgisayara el koyması nedeniyle ise Ulaş'ın talebiyle banka güvenliği tarafından zorla binadan çıkarılmaya çalışıldığını kaydetti.

"Bunlara halk adına sessiz kalmam mümkün değildir. Artık ülkemizde yasadışı işlemlerin olmaması gerekir" diyen Dana, Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Ltd. Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti. Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğini de değerlendirmeye aldığının altını çizem Dana, benzer bir uygulamanın Kooperatif merkez Bankası'nda da yapılmaya çalışıldığını ve 8 sözleşmeli personel in görev sürelerinin uzatılmasının da gündemde olduğunu bildirdi.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Kooperatif Merkez Bankası iştiraklerinden Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Limited Yönetim Kurulu'nun dün toplanarak, 5 sözleşmeli personelin görev sürelerini uzatması, hem istihdamların uygunluğu hem de toplantı usulü açısından kriz yarattı.

Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Ltd. Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Deniz Dana, istifasını getiren gelişmeleri Kıbrıs Postası'na değerlendirerek, öncelikle Yönetim Kurulu'nun toplantıya çağrılmasıyla ilgili süreci sert bir şekilde eleştirdi.

Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi Ltd. Yönetim Kurulu toplantısının en erken 48 saat önce bildirilmesi gereği olmasına karşın, toplantıdan dün sabah saat 09.30'da haberdar edildiğinin altını çizen Kemal Deniz Dana, Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevi nedeniyle Bakan Faiz Sucuoğlu ile birlikte görev için Lefkoşa dışında olduğunu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ulaş'a bildirmesine ve önce toplantının ertelenmesine, ertelenme talebi reddedilince de toplantıya geç katılacağını ifade ederek, kendisini beklemelerini istemesine rağmen, toplantının gerçekleştirildiğini kaydetti.

"Beni beklememeleri ahlaki değildi"

"Toplantının ertelenmeyeceğini öğrendiğimde Lefkoşa'ya geldim. Aradım ve dedim ki geliyorum, toplantıya katılacağım. Ama 10 dakikanın içerisinde sözleşmesi biten ve yeni istihdam olarak adledilecek 5 kişiyle ilgili kararı aldılar. Ben geldiğimde kararlar yazılmıştı" şeklinde açıklama yapan Kemal Deniz Dana, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin sözleşmelerin uzatılması ve yeni işe alımların uygun olmadığı yönünde yazılı bildirimi olduğunun altını çizdi.

Dana şöyle konuştu:

"Benim olmadığım bir Yönetim Kurulu toplantısı yapılması doğru değildi. Beni beklememeleri de ahlaki değildi. En önemlisi böyle bir alımın sınavla olabileceğini belirttim ki bana göre ihtiyaç yoktur ancak anlamadığım nedenlerden dolayı Yönetim Kurulu Başkanı bu alımları onaylayacağını ifade etti. CTP'nin 3 Yönetim Kurulu üyesi toplandı. Dün Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu'na atanan Taney Bey de herhalde çok önemliydi alınacak kararlar ki Zirai Levazım'a da atandı. Burada doğru olmayan ve yapılan saygısızlık, benim olmadığım bir toplantıda istihdamların yapılmasına çalışılması."

"Yeni alım gibi göstermek için kararı değiştirmeye çalıştılar"

5 kişinin sözleşme sürelerinin uzatılması konusunun sadece Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin sunduğu görüşe aykırı olmadığını, aynı zamanda Hükümet Programı'nda istihdamlar konusunda yer alan sınavsız veya mülakatsız istihdam yapılamayacağı taahhüdüne de aykırı olduğunu vurgulayan Dana, Yönetim Kurulu toplantısına katılmak için toplantı yerine gittiğinde ise, karar itiraz etmesi ve karar metnini görmek istemesi üzerine kendisine kararın verilmediğini belirtti.

Aynı zamanda Kooperatif Şirketler Mukayyitliği'nin görüşü nedeniyle de 5 personelin görev sürelerinin uzatılmasından doğacak aykırılıklarının önlenmesi için yazılı kararın Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ulaş tarafından değiştirilmek istendiğini ve buna karşı çıktığını da kaydetti.

Dana önemli bir konuya da dikkati çekerek, "Mukayyitlikle yaptıkları görüşmede bunu değiştirmeye çalıştılar ve yeni alım gibi gösterecek yeni bir karara imza atmaya çalıştılar.İlk yazılan kararı talep ettim, verilmedi. Ben de kararın düzeltilmesine izin vermedim. Bilgisayarı kapattım, kararın yazılı olduğu bilgisayara el koydum. Kamuoyunun bilmesi gerekiyor, bu yapılanlar doğru değil" dedi.

"Beni bankadan atmaya çalıştılar"

Dana bilgisayara el koyması sonrasında Yönetim Kurulu Başkjanı Halil Ulaş'ın talebiyle güvenlik tarafından bankadan çıkarılmaya çalışıldığını da aktararak, "Bu sırada Yönetim Kurulu üyesi olduğum bir yerde, başkan güvenlik çağırıp beni bankadan attırmak istedi. Buna izin vermedim. Avukatımı çağırdım, bilgisayarı da avukatıma verdim. Bu 5 ismi gerçekten blmiyorum. Bilgisayar açıldığında öğreneceğim" dedi.

"Benzer uygulama bankada da var"

Dana, benzer bir uygulamanın Kooperatif Merkez Bankası'nda da söz konusu olduğunu ve 8 kişinin görev sürelerinin uzatılmasının istendiğini de kaydederek, şu açıklamayı yaptı:

"Buna benzer bir uygulama da Kooperatif Merkez Bankası'nda var. 8-10 kişinni de görev sürelerinin uzatılması isteniyor. Muykayyit yapamazsınız demesine rağmen yine Ulaş Bey'in aynı mantıkla, katılmazasanız da biz bunların süresini uzatacağız demesi ayrı. Bunlara halk adına sessiz kalmam mümkün değildir. Kooperatif Merkez Bankası'ndaki durumumu değerlendireceğim. Ülkemizde artık yasa dışı işlemlerin olmaması gerekir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.