İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Trafik Dairesi'ne ilk tepki TRAKAYAD'dan

Trafik Dairesi'ne ilk tepki TRAKAYAD'dan

Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı altındaki trafik ile ilgili tüm birimlerin, tek bir çatı altında toplanarak var olan yetki karmaşasına son verilmesi amacıyla, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulması planlanan Trafik Dairesi için hazırlanan ve Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sğalık İşleri Komitesi'nde görüşülen yasa tasarısına ilk tepki, Trafikte Kazasız Yaşam Derneği'nden geldi.

Yayın Tarihi: 07/02/16 09:07
okuma süresi: 8 dak.
Trafik Dairesi'ne ilk tepki TRAKAYAD'dan
A- A A+

Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı altındaki trafik ile ilgili tüm birimlerin, tek bir çatı altında toplanarak var olan yetki karmaşasına son verilmesi amacıyla, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulması planlanan Trafik Dairesi için hazırlanan ve Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sğalık İşleri Komitesi'nde görüşülen yasa tasarısına ilk tepki, Trafikte Kazasız Yaşam Derneği'nden geldi. TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Sevay, tasarının kurulacak daireyi yaptırımdan uzak bir yapıda sunduğunu ifade ederek, dairenin misyonu ve misyonu olmadığı yönünde de eleştiride bulundu. Hüseyin Sevay, Ulaştırma Bakanlığı altındaki Trafik ve Ulaştırma Komisyonu üyesi olmalarına ve yasa tasarısı hakkında hazırladıkları metni bakanlık müsteşarlığına iletmelerine rağmen, komite toplantılarına çağrılmadıklarını da ifade ederek, bu durumu "Biz hiçbir zaman trafik güvenliğini öncelik yapmadığımız için yetkililer de kendilerini bu konuda bilgi almak zorunda hissetmiyor"sözleriyle eleştirdi.

Yasa tasarısının görüşüldüğü İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Ahmet Gülle ise trafikle ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin komiteye çağrılarak, görüşlerinin alındığını ifade etti ve TRAKAYAD'ın önerilerini yazılı olarak Meclis'e bildirebileceğinin altını çizdi.

Meryem Ekinci - Kıbrıs Postası

TRAKAYAD, genel gerekçesi, "Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı altındaki trafik ile ilgili tüm birimlerin, tek bir çatı altında toplanarak var olan yetki karmaşasına son verilmesi amacıyla, Bakanlığımıza bağlı Trafik Dairesi adı altında yeni bir Daire'nin kurularak trafik ile ilgili tüm birimlerin işbu Daire altında toplanması ve yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır" olarak ifade edilen ve Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde ocak ayı sonundan itibaren görüşülen Trafik Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları)Yasa Tasarısı'nın içeriğine ve komiteye ilişkin eleştirilerde bulundu.

TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Sevay, öncelikle Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis Komitesi'nde görüşülen yasa tasarısı üzerine 16 Aralık 2015'te Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı'na ilettikleri yazılı görüşleri doğrultusunda ortaya sundukları önerileri ve tasarıyı değerlendirdi.

"Bu yapıyla kurulursa haavada kalacak"

Trafik Dairesi isminin herhangi bir misyon anlamı taşımadığını, kurulacak dairenin adının Trafik Güvenliği Dairesi olmasının daireye yüklenecek en temel misyonu yansıtması açısından yerinde olacağını ifade eden Hüseyin Sevay, yasa tasarısı incelendiğinde dairenin yaptırımı olmayan bir daire olacağı görüşünü iletti.

Sevay, tasarı ve kurulacak daireye ilişkin olarak şöyle konuştu:

"Her şey, her zaman yaptıkları gibi 40 yılın zihniyetinin devamının getirdiği dille yazıldı. Yeni hiçbir şey yok, bu çağa uygun değil. Herhangi bir amacı, düzgün şekilde belirtilmiş bir vizyonu yok. Trafikte temel amaç ölümlerin önlenmesi, ağır yaralanmaların ortadan kaldırılması olmalı. Hiçbir vizyonu, planı yok. Amacının ne olduğu da belli değil. Kurulacak dairenin tasarıya göre hiçbir bağlayıcılığı, yaptırım gücü yok. Trafik Dairesi bu yapıyla kurulursa çok havada kalacak. Felsefesinden yaklaşımına bağlayıcılığı olmayan, yaptırımı olmayan bir şeyler oluşturuluyor. Bu ölümleri durduralım yok, çağın gerisinde kalmış bir denetimi değiştirelim yok, düzgün çalışan bir sigorta sistemini yaratalım yok, trafik eğitimini düzgün bir şekilde yapalım yok. Bütün bir bakış açısı yok. Ölümleri, yaralanmaları önlemek için ciddi bir vizyok yok. Ondan sonra Trafik Dairesi kurulacak. 15 daire kursanız ne? İşe bilimsel bakılması lazım. Bizde hiç olmayan bu. Hiçbir bilimsel yaklaşım yok."

"Trafik Mühendisliği kendi başına anlam ifade etmiyor"

Sevay, yasa tasarısında trafikle ilgil personel için aranan nitelikler kısmında yer alan "Herhangi bir üniversitenin veya dengi bir yüksek öğrenim kurumunun Trafik Mühendisliği veya trafik ile ilgili bir bölümünden lisans derecesine sahip olmak veya bu konularda yüksek lisans derecesinde mezun olmak; Ancak yukarıda belirlenen bölümlerden mezun bulunmaması durumunda Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makina Mühendisliği veya Elektrik–Elektronik Mühendisliği bölümlerinin birinden mezun olmak" şeklindeki düzenlemeyi de eleştirdi.

Sevay trafik mühendisi olmamasını ve geçiş dönemine ilişkin bir düzenleme yapılmamasını eleştirerek, "Trafik Mühendisliği kendi başına hiçbir anlam ifade etmiyor. Trafik mühendisi bulamazsak, elektrik-elektronik mühendisi ve makine mühendisi alırız deniyor. Bizim trafik mühendisimiz olmadığı için trafik konusuna haiz arkadaşlarımız var belediyelerde çalışan. En azından bir geçiş dönemi olup olmamasına bile karar verilmiyor gibi görünüyor" dedi.

"Komite toplantısına çağrılmadık"

Sevay, Trafik Dairesi Yasa Tasarısı'nın Meclis İdari, Kamu ve Sağlık Komitesi'nde görüşüldüğünü ancak TRAKAYAD'ın toplantılara çağrılmadığını da ifade ederek, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu'nda yer aldıklarını anımsattı ve komite toplantısına çağrılmamalarını şu sözlerle eleştirdi:

"Komiteden hiçbir haber yok. Komite aşamasına gelmeden çok önce bu çalışmanın hep birlikte yapılması lazımdı. Hatta yazılmadan önce yapılması gerekirdi. Biz hiçbir zaman trafik güvenliğini öncelik yapmadığımız için yetkililer de kendilerini bu konuda bilgi almak zorunda hissetmiyor."

Gülle: "Hiçbir öneriyi dışlamadık"

Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Cumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı, CTP Milletvekili Ahmet Gülle ise Sevay'ın toplantıya çağrılmadığı eleştirisinin iletilmesi ve TRAKAYAD'ın görüşlerinin kendilerine ulaştırılıp ulaştırılmadığının sorulması üzerine şöyle dedi:

"Biz ilk toplantıya ilgili kim varsa çağırırız. Bu kişi bilgimize hiç gelmedi. Biz tüm devlet kurumlarını, sendikaları çağırdık. Birisi vardı kişisel olarak görüş iletmek istediğini belirten, onu da çağırdık. İlgisi olabilen herkesi çağırdık. Bize niye önerilerini göndermediler? Bu salı günü (9 Şubat) toplanacağız ve muhtemelen de yasa tasarısı üzerindeki görüşmelerimizi bitireceğiz. Görüşleri varsa Meclis'e iletsinler. Belki Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı tarafından genel anlamda iletilmiştir. Bir sürü yeni düzenlemeler yaptık. Her bir görüşle ilgili komitedeki herkesi dinliyoruz."

"İvediliği olduğunu düşünüyoruz"

Gülle, yasa tasarısının ivedi olduğunun da altını çizerek, Avrupa Birliği'nin de trafikle ilgili tüm birimlerin tek bir çatıda oluşpturulmasını istediğini ve cidd katkı ve desteği olacağını da ifade ederek, "İvediliği olduğunu düşünüyoruz. Bu Avrupa Birliği'ni de ilgilendiren bir konu. Avrupa Birliğide bunun böyle olmasını istiyor. Tek bir yerde, tek bir bakanlık altında toplanması ve daha etkili çalışmaların yapılabilmesi gerekiyor. Bu yapılmadığı takdide aynı zamanda şu da var;Maliye Bakanlığı'nın altındaki memurlar, aynı zamanda Ulaştırma Bakanlığı'nda çalışıyor gibi. Bu konuda arkadaşların illetikleri Avrupa Birliği'nin ciddi katkı ve destekleri olacak" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.