İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Özersay: "Akıncı, Anastasiadis gibi spesifik açıklama yapmalı"

"Akıncı, Anastasiadis gibi spesifik açıklama yapmalı"

"Mustafa İle Uzlaştıklarımız" başlığıyla dün Rum Politis Gazetesi'nde manşet olan Anastasiadis röportajında Rum lider, mülkiyet başlıklarından nüfus oranlarına, dönüşümlü başkanlığın reddinden oluşturucu devletçiklerin Anayasa'dan kaynaklanacağına dair açıkladığı bir dizi çarpıcı "uzlaşıları" kafa karışıklığına neden olurken Halkın Partisi lideri Özersay, Cumhurbaşkanını açıklama yapmaya davet etti.

Yayın Tarihi: 08/02/16 07:49
okuma süresi: 5 dak.
"Akıncı, Anastasiadis gibi spesifik açıklama yapmalı"
A- A A+

Halkın Partisi Başkanı Kudret Özersay, Anastasiadis'in yaptığı açıklamalardaki bazı ciddi hususların Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın açıklamaları ile uyuşmadığını söyledi ve Cumhurbaşkanına "Anastasiadis gibi spesifik açıklama yapması" çağrısında bulundu…

Rum basınına yansıdığı şekli ile Anastasiadis'in kendi tezlerini değil, anlaşılanları birinci ağızdan açıkladığı iddiasında olduğuna dikkat çeken Özersay, acilen yanıtlanması gereken bazı soruları da sıralayarak "Anastasiadis'in açıklamaları bizim açımızdan durumun hiç iç açıcı olmadığını gösteriyor" dedi ve "Yoksa bunu da 'seçim var o nedenledir, idare edin' diyerek sineye mi çekeceğiz?" şeklinde sordu.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

"Mustafa İle Uzlaştıklarımız" başlığıyla dün Rum Politis Gazetesi'nde manşet olan Anastasiadis röportajında Rum lider, mülkiyet başlıklarından nüfus oranlarına, dönüşümlü başkanlığın reddinden oluşturucu devletçiklerin Anayasa'dan kaynaklanacağına dair açıkladığı bir dizi çarpıcı "uzlaşıları" kafa karışıklığına neden olurken Halkın Partisi lideri Özersay, Cumhurbaşkanını açıklama yapmaya davet etti.

Halkın Partisi (HP) Başkanı Kudret Özersay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Rum Basınında çıkan röportajına atıfla Anastasiadis'in yaptığı açıklamaların durumun hiç de iç açıcı olmadığını gösterdiğini söyledi.

Özersay, "Anastasiades tarafından açıklanan bazı hususlar ile bugüne değin Cumhurbaşkanının dile getirdiği hususlar örtüşmüyor" dedi.

Özersay, Cumhurbaşkanının genel değil, "Anastasiadis röportajında olduğu gibi" spesifik açıklama yapması gerektiğini vurguladı.

Kudret Özersay sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı; "Cumhurbaşkanımız 'Rum basınına değil bizim söylediklerimize bakın' diyordu ve haklıydı. Yalnız bugün Rum lider Anastasiades'in verdiği röportaj, birisinin uydurduğu şeyler olamaz herhalde, birisi buna spekülasyon diyemez sanırım. Anastasiades kendi tezlerini değil, anlaşılanları açıklamış, birinci ağızdan…"

Akıncı ile uyuşmayan açıklamalar…

Cumhurbaşkanı Akıncı'nın genel değil, Anastasiadis röportajında olduğu gibi spesifik açıklama yapması gerektiğini düşündüğünü kaydeden Özersay şöyle devam etti;

"Bu açıklananlar, bizim açımızdan durumun hiç iç açıcı olmadığını gösteriyor: Anastasiades tarafından açıklanan aşağıdaki hususlar ile bugüne değin Cumhurbaşkanının dile getirdiği hususlar örtüşmüyor. Bu durumda biz bu söylediklerimizi masada alamadık mı, pozisyonlarımızdan vaz mı geçtik, yoksa bilmediğimiz başka özel kazanımlarımız mı var ya da Anastasidaes yalan mı söylüyor?"

"KKTC kurucu devlete dönüşecekti, oysa Anastasiades'in tarif ettiği şey.."

Özersay'ın "acil" dediği sorular şöyle;

"Bu sorular acilen yanıt bekliyor: Özetle:

- İsteyenin istediği yerde kalabileceği konusunda uzlaşma var;

- Dört özgürlük, serbest mülk edinme hakkını da içerecek şekilde anlaşıldı.

- Garantiler açısından şartların tamamen farklı olduğu ve değiştiği konusunda Türk tarafıyla aynı düşüncedeyiz

- Kurucu devletler önceden var olmayacak, anayasadan kaynaklanacak

Oysa daha kısa süre önce bizim taraftan yapılan resmi açıklamalarda:

- Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamının kabul edilmeyeceği söylenmişti. KKTC kurucu devlete dönüşecekti, oysa burada Anastasiades'in tarif ettiği şey "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin anayasa değişikliğiyle federalize olmasıdır', yani bu o devletin devamıdır.

- Bizim defalarca yaptığımız çağrı ve eleştiriler sonucunda sarih nüfus ve mal çoğunluğu olacağı ve iki kesimliliğin bu şekilde hayata geçirileceği söylenmişti. Oysa şimdi Anastasiades çözümden sonra dileyenin dilediği yerde mal alabileceğini söylüyor. Üstelik Annan Planı'nda da var olan nüfus ve mülkiyet iadesi açısından tavan (üst sınır)dan kimse bahsetmiyor."

Özersay sordu: "Bu bir çeviri hatası mı?"

"Bu şartlar altında kısa süre içerisinde Cumhurbaşkanlığımızdan durumun ne olduğu konusunda açıklama yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir çeviri hatası mıdır? Yoksa Rum lider doğruyu ya da doğrunun tamamını söylemiyor mu? Kıbrıs Türk tarafı bugüne değin açıkladığı tezlerinden vaz mı geçti? Yok, eğer vazgeçmediyse, Anastasiades bunları söyleyip de süreci neden berhave ediyor? Yoksa bunu da 'seçim var o nedenledir, idare edin' diyerek sineye mi çekeceğiz? Bu açıklananlar doğruysa o zaman Kıbrıs Türk tarafı bu uzlaşıdan hangi kazanımları elde etti?

Cumhurbaşkanlığının genel değil, bu röportajda olduğu gibi spesifik açıklama yapması gerektiğini düşünüyorum."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.