İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Çerkez: "Kamu - Özel ortaklığı doğru yol; İşletme başka, yönetme başka"

"Kamu - Özel ortaklığı doğru yol; İşletme başka, yönetme başka"

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Eski Başkanı Günay Çerkez, Türkiye'den gelen suyun yönetim ve işletmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kamu – Özel ortaklığının doğru yol olacağını anlatan Çerkez, "Bu, suyu işleten şirkete verdiniz demek değildir. Çok bilgi kirliliği var, insanlar karıştırıyor. İşletme başka bir şeydir, yönetme başka. Belediyeler hem yöneten hem işleten olamaz. Siyasilerin işi bir yere kadardır, bir yerden sonra iş uzmanlara bırakılmalıdır" dedi.

Yayın Tarihi: 10/02/16 07:57
okuma süresi: 3 dak.
"Kamu - Özel ortaklığı doğru yol; İşletme başka, yönetme başka"
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Ada TV'ye konuk olan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Eski Başkanı Günay Çerkez, Türkiye'den gelen suyun yönetim ve işletmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Su konusunda kamu – özel ortaklığının doğru yol olacağını belirten Çerkez, bunun suyu işleten şirkete verildiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Denetimin halk adına yapılacağını ve tüketicinin karşılayabileceği makul bir fiyata hizmet verilmesi gerektiğini anlatan Çerkez, "Aksi takdirde, insanlar pahalı olan herhangi bir ürünün, bu su dahi olsa, alternatifini bulmaya çalışır" dedi.

"Belediyeler hem denetleyici hem de işletmeci olamaz"

Çerkez şöyle konuştu:

"Halk arasında maalesef çok ciddi bilgi kirliliği var. Herkes her konuda uzmanmış gibi konuşuyor. Ama işletme başka, yönetme başka bir şeydir.

Örneğin; bugün biz uçak yapabiliyor muyuz? Hayır, öyle bir teknolojimiz yok. Ama uçak kullanabiliyoruz, pilotlarımız var. Dolayısıyla burada daha gerçekçi olmamız lazım. Hep biz odaklı olmamalıyız.

Herkes kendi uzmanlık alanında bilgi ve öneriler sunabilir. Siyasiler de artık kabul etmelidir ki, siyaset çok derin vizyona ihtiyaç duyan bir alandır.

Özel şirket suyun işletmesini, kamu da yönetimini üstlenmelidir. Kamu adına alanında uzman olan kişilerden oluşan, kendi yasası olan, tam yetkili ve özerk bir kurul oluşturulmalı. Bu kurula siyasi atamalar yapılmamalıdır.

Belediyeler de yönetimde yani kurulun içinde temsil edilmelidir.

Belediyeler hem denetleyici hem de işletmeci olamaz; dünyada hiçbir yerde yok böyle bir şey."

"Yerlide yeterli bilgi yoksa başka yerden alırsın"

"Eğer özel sektör fazla bir birim fiyatı uygulamaya çalışırsa, üst kurul 'hayır bunun fiyatı şöyle olmalıdır' diyebilmelidir.

Eğer üst kurul için uzman kadromuz yoksa da dışarıdan atanmalıdır. Bir İngiliz, bir Türk, bir Arap, bir İtalyan… Uzman her kimse…

Bugün artık bir Türk şirketi gidip Güney Amerika'da ihaleye girer ve orasının suyunu yönetir. Artık dünyada 'ille de yerli olacak' diye bir şey yok. Yerlide yeterli bilgi yoksa başka yerden alırsın. Zaman içinde de onlardan gereken bilgiyi edinirsin.

Siyasilerin işi bir yere kadardır, bir yerden sonra iş uzmanlara bırakılmalıdır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.