İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Partiler, liderlerin çıkışları konusunda hem fikir değil

Partiler, liderlerin çıkışları konusunda hem fikir değil

Anastasiadis'in mülkiyet başlıklarından nüfus oranlarına, dönüşümlü başkanlığın reddinden oluşturucu devletçiklerin Anayasa'dan kaynaklanacağına dair açıkladığı bir dizi çarpıcı "uzlaşıları" ardından Cumhurbaşkanı Akıncı'nın "İki taraf adına açıklama ancak iki tarafın rızasıyla yapılabilir" karşı çıkışı ile bazı noktalarda 'hayal kırıklığını' ifade etmesi siyasi parti temsilcileri tarafından farklı değerlendirmelere neden oldu…

Yayın Tarihi: 10/02/16 07:58
okuma süresi: 5 dak.
Partiler, liderlerin çıkışları konusunda hem fikir değil
A- A A+
  • Özgürgün: "Akıncı'nın tepkisi geç. Meydan Rum propagandasına bırakıldı"
  • Özyiğit: "Anastasiadis'e şaşırmadım. Dilerim masa seçim sonrası berhava olmaz"

  • Özsağlam: "Fazla büyütmemek, bu tür çıkışlara çok da tepkisel olmamak lazım"

  • Taçoy: "Cumhurbaşkanı yol haritasını bir kez daha değerlendirmeli"

Vatan MEHMET

Rum Başkan Nicos Anastasiadis'in geçtiğimiz gün mülkiyet başlıklarından nüfus oranlarına, dönüşümlü başkanlığın reddinden oluşturucu devletçiklerin Anayasa'dan kaynaklanacağına dair açıkladığı bir dizi çarpıcı "uzlaşıları" ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın "İki taraf adına açıklama ancak iki tarafın rızasıyla yapılabilir" karşı çıkışı ile bazı noktalarda 'hayal kırıklığını' ifade etmesi siyasi parti temsilcileri tarafından farklı değerlendirmelere neden oldu…

Kıbrıs Postası, karşılıklı açıklamaları siyasi parti temsilcilerine sordu.

Özgürgün: "Akıncı'nın tepkisi geç… Meydan Rum propagandasına bırakıldı"

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın açıklamalarına ilişkin "geç olduğu" ve "meydanın Rum propagandasına bırakıldığı" değerlendirmesini yaptı.

Özgürgün şöyle dedi; "Rum Lider Anastasiadis'in müzakere sürecine ilişkin açıklamalarından sonra nihayet Cumhurbaşkanlığı'ndan da yanıt geldi… Ulusal Birlik Partisi olarak bu konudaki uyarılarımıza rağmen geç kalınmış bir tepki olarak nitelemekteyiz. Günlerdir Rum tarafından yapılan açıklamalar, değişmeyen bağnaz Rum zihniyetinin ürünüdür ve bunlar yadsınamaz gerçeklerdir. Meydan Rum tarafının tek yanlı propagandasına bırakılmamalıydı.

Sayın Akıncı müzakere heyetinde hiç olmazsa bundan sonra gerekeni yapmasını, Kıbrıs Türk Halkının tek taraflı Rum propagandası karşısında huzursuz edilmesine seyirci kalmamasını temenni ederiz. Kıbrıs Türk Halkının, inkâr edilemez hak ve çıkarlarını, adil ve kalıcı bir anlaşmadaki hassasiyetlerini masaya taşımasını beklemek en doğal hakkıdır. Bulunacak bir anlaşma Kıbrıs'ta yaşayan her iki halkın yeniden çatışmasına değil, barış, huzur ve güven içinde yaşamını sürdürmesine hizmet etmelidir…"

Özsağlam: "Fazla büyütmemek, bu tür çıkışlara çok da tepkisel olmamak lazım"

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Dış İlişkiler Sekreteri Muhittin Özsağlam, karşılıklı açıklamalarla meselenin büyütülmemesi gerektiğini vurguladı.

Özsağlam, Güney Kıbrıs'ta yaklaşan seçim süreci nedeniyle de zaman zaman bu tür gerilimlerin açıklamalara yansıyabileceğine işaretle "soğuk kanlı olunması gerek" dedi.

Özsağlam genel olarak basına sızmaları doğru bulmadığını ifade ederek Anastasiadis'in açıklamaları hakkında "çözüm umudunu ortaya çıkarmaya dönük açıklamalar… Ben öyle görüyorum. Bir manada çözüm karşıtı odakları zayıflatmak için. Diplomaside zaman zaman böyle gerilimler olur. Fazla büyütmemek, bu tür çıkışlara çok da tepkisel olmamak lazım" dedi.

Özyiğit: "Dilerim masa, ertelenmeyen seçim sonrası berhava olmaz"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın tepkisine neden olan Rum lider Anastasiadis'in geçtiğimiz gün bir gazeteye verdiği röportaj ile açıklamaları ve bir manada çıkışını garipsemediğini, bu konuda şok olmadığını kaydeden Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Başkanı Cemal Özyiğit ise öteden beri olası referandumun Güney Kıbrıs'taki seçimden önce olabilmesi ya da seçimin iptal edilmesi gerektiği noktasında görüşlerini yineleyerek "Güney'de seçime yaklaşırken herkes kendi konumunu perçinlemek anlamında şoven bir dil yakalar. Sanırım Anastasiadis de DİSİ'ye bir avantaj sağlama telaşı içinde… Dilerim bu eğilim seçime yöneliktir ve seçim sonrası müzakereler devam eder ve masa berhava olmaz" dedi.

Özyiğit, Anastasiadis'in Annan Planı'na Evet diyen bir lider olduğunu ancak yüzde yetmiş Hayır diyenlerden sürekli bahsederek 'göz ardı edemem' dediğine dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Akıncı'nın tepkisine destek belirtti.

Genel Başkan Özyiğit, "Sayın Akıncı masa ve içeriğini daha iyi bildiği için tepkisinde haklıdır" dedi.

Taçoy: "Cumhurbaşkanı yol haritasını bir kez daha değerlendirmeli"

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise, Anastasiadis'in yaklaşan seçim sathı nedeniyle yaptığı belirtilen açıklamaları hakkında, "seçim nedeniyle ya da değil; sözler siyasileri 'siyaseten' bağlar. Rumların anlaşmaya niyeti olmadığı açık. Cumhurbaşkanı Akıncı'nın Kıbrıs konusunda yol haritasını bir kez daha değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Garanti ve İttifak Anlaşmaları ile Dönüşümlü Başkanlık olmazsa olmazımızdır. Kırmızı çizgilerimizdir…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.