İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Muhtaroğlu teşvik belgesi alan yatırımları açıkladı

Muhtaroğlu teşvik belgesi alan yatırımları açıkladı

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2015 yılında 47/2000 sayılı teşvik yasası kapsamında teşvik belgesi alan yatırımları açıkladı. Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Yayın Tarihi: 10/02/16 11:31
okuma süresi: 3 dak.
Muhtaroğlu teşvik belgesi alan yatırımları açıkladı
A- A A+

" Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2015 yılında Devlet Planlama Örgütü tarafından sanayi, turizm ve eğitim alanlarında 43 yatırım projesine teşvik belgesi verilerek, bu yatırımlar sayesinde ülke ekonomisine üretim ve istihdam katkısı sağlanmıştır.

2015 yılında 43 tane yatırım projesi teşvik belgesi almaya uygun bulunmuştur. 2012'de bu rakam 17 idi, 2013'te 21'e yükseldi, 2014'te ise 22'ye yükselmiştir. Bu 43 tane projenin 23 tanesi özellikle yurt yatırımlarına yönelik eğitim, 10 tanesi turizm, 7 tanesi sanayi, 2 tanesi sağlık ve 1 tanesi de alışveriş merkezi sektörüne yönelik projeler olmuştur.

2015 yılında verilen 43 teşvik belgesi sonucunda tamamlanacak yatırımlarla yaklaşık 1 milyar 454 milyon 331 bin 835 TL tutarında bir sabit sermaye yatırımı hayata geçmiş olacaktır. Bu sabit sermaye yatırımlarının 1 milyar 146.7 milyon TL'si turizm, 184.8 milyon TL'si eğitim, 71.5 milyon TL'si sağlık, 31 milyon TL'si alışveriş merkezi ve 20.3 milyon TL'si de sanayi yatırımlarına harcanacaktır.

Bu 43 yatırımın 14 tanesi Lefkoşa'da, 10 tanesi Gazimağusa'da, 8 tanesi Girne'de,6 tanesi Güzelyurt'ta ve 5 tanesi de İskele'de gerçekleşecektir. Gerçekleşecek olan 7 turizm projesiyle, sektöre yaklaşık 5 bin 546 yeni yatak ilave olması, bu 43 yatırımın hayata geçmesiyle ise yaklaşık 2,659 yeni istihdamın sağlanması öngörülmektedir.

Teşvik belgesi alan 43 projenin 7'si sanayi sektöründedir. Bunlar arasındaun üretim tesisi, çift cam üretim tesisi, dondurulmuş gıda tesisi, alkolsüz içecek üretim tesisi, ahşap ürünleri üretim tesisi, toz ve yaş boya üretim tesisi, pet şişe flake üretim tesisi gibi projeler yer almaktadır.

Teşvik belgesi almaya uygun bulunan projeler bir takım avantajlardan yararlanacaktır. Bu avantajlar şu şekildedir:

Yatırım indirimi; teşvik belgesi almayan yatırımlarda % 50 yatırım indirimi uygulanırken, teşvik belgeli yatırımlar İskele ve Güzelyurt ilçelerinde % 200, Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne'de ise % 100 yatırım indirimiuygulanmaktadır. İthal edilecek veya yerli üretimi bulunan inşaat malzemesi, demirbaş, mefruşat, makine teçhizatta gümrük ve fon muafiyeti ve ayrıca % 0 KDV oranı uygulanmakta,bina ve inşaat ruhsatından ise muafiyet sağlanmaktadır. "

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu açıklamalarının sonunda şunları kaydetti.

" Her türlü ambargo ve izolasyona rağmen, KKTC yatırımcısı, üretime inanan, yeni teknolojileri takip eden, kendini geliştiren, çalışkan, olumsuzluk ve engellere rağmen umudunu kaybetmeden mücadelesini devam ettiren, tüm dünyaya örnek olabilecek niteliktedir.Yatırımcıların ekonomik krize karşın önünü açacak, ülkesine yatırım yapmasına olanak sağlayacak destek programlarının hayata geçmesi ülkemizin en büyük önceliğidir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.