İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Latifoğlu: "Asgari ücret kabul edilebilir değil"

Latifoğlu: "Asgari ücret kabul edilebilir değil"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016 yılının ilk toplantısını bugün gerçekleştiriyor.

Yayın Tarihi: 11/02/16 12:47
okuma süresi: 6 dak.
Latifoğlu: "Asgari ücret kabul edilebilir değil"
A- A A+

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy başkanlığında toplandı.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı toplantı salonunda yer alan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, işverenler adına İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu, işçiler adına ise Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu başkanlığındaki heyetler katıldı.

Toplantının açılışında Akansoy, Aroğlu ve Latifoğlu birer konuşma yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i hükümet, 5'i işveren ve 5'i işçi temsilcisi olmak üzere toplam 15 üyeden oluşuyor. Komisyon son toplantısını Eylül 2015'te yapmış ve asgari ücretin aylık bin 675 TL'den bin 730 TL'ye çıkarılmasını kararlaştırmıştı.

AKANSOY: "HASSAS ÖLÇÜLEBİLİR YASAL KRİTERLERLE DEĞERLENDİRME YAPILACAK"

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy konuşmasında, hep birlikte yeni bir yola çıkıldığını kaydederek, yasa gereği asgari ücreti yeniden belirlemek için bir araya geldiklerini belirtti.

Asgari ücretin önemli bir konu olduğuna işaret eden Akansoy, hassas ölçülebilir yasal kriterlerle değerlendirme yapılacağını söyledi.

Hem çalışan kesimin mutlu olacağı, hem de işveren kesimin karşılayabileceği ortak bir noktada anlaşmayı umduklarını dile getiren Akansoy, bu konunun ülkenin en önemli sorunlarından olduğunu ve herkes için en iyi olacak noktayı yakalamayı hedeflediklerini belirtti.

Akansoy, Kıbrıs Türk halkının zor bir süreçten geçtiğini ve herkesin birbirine anlayış göstermesi gerektiğini belirterek, ülke ekonomisini ve vatandaşın refahını sağlamanın sorumlulukları olduğunu kaydetti.

Ülkenin ekonomisinin daha iyi noktada olmasını istediklerini ve bunun için ortak akılla çalışmanın gerektiğini söyleyen Akansoy, bu toplantılarda tecrübesiz olduğunu ancak bu küçük toplantılarda ortak akılla karar vereceklerine inandığını belirtti.

AROĞLU: "ÜLKEDEKİ HERKESİN REFAH İÇİNDE YAŞAMASI GEREKİR"

İşverenler Sendikası Başkanı Mustafa Aroğlu, her zaman olduğu gibi bu toplantıda da olumlu tavırlar sergileyeceklerini belirtti.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Akansoy'un oldukça olumlu ifadeler kullandığına işaret eden Aroğlu, ülkedeki herkesin refah içinde yaşaması gerektiği düşüncesinde olduklarını söyledi.

Ekonomik verilere bakarak hareket etmek gerektiğini de kaydeden Araoğlu, ülkede iş hayatının pamuk ipliğine bağlı, sıkıntılar içinde yürütüldüğünü ve iş hayatının önü açılarak milli gelirin artması için yapılması gerekenler olduğunu belirtti.

LATİFOĞLU: "GEÇ KALINMIŞ BİR TOPLANTI"

Hür-İş Başkanı Yakup Latifoğlu ise bugün geç kalınmış bir toplantı yaptıklarına işaret ederek, yasal olarak asgari ücretin bir önceki yılın aralık ayında belirlenmesi ve ocak ayında yürürlüğe girmesi gerektiğini anımsattı.

Resmi verileri ve ekonominin kaldırabileceği yükü dikkate alarak masaya geldiklerini söyleyen Latifoğlu, DPÖ'nün geçim indeksi rakamları açıklanmadan asgari ücret belirlendiğini ancak bu yıl da bu rakamların hala açıklanmadığını vurguladı.

Ekonomik veriler bakıldığı zaman görünen ile rakamların aynı şeyi söylemediğini belirten Latifoğlu, ekonominin düzeltilmesinde ücretle üzerine çözüm aranmasının da mümkün olmadığını söyledi.

Latifoğlu, toplantıdan kamu vicdanını rahatlatan bir ücret çıkmasını temenni etti.

AKANSOY

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, konuşmaların ardından yeniden söz alarak, ülkenin içinde bulunduğu sürdürülemez durumun açık olduğunu belirtti. Akansoy, yeni anlayışlara açık olunması gerektiğini kaydetti.

Bugüne kadar gelinen noktanın iyi bir nokta olmadığını belirten Akansoy, bu yüzyılda ülke kaynaklarını çok iyi kullanmak gerektiğini ve kaybedecek vakit olmadığını söyledi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Asım Akansoy, vatandaşlara çağrı yaparak, herhangi hukuksuz durumu olmadan, bürokrasi nedeniyle geciken tüm dosyaların kendisine bildirilmesini istedi ve bu aksamaların sorumluluğunun siyasette olduğunu belirtti.

"Kamu olarak vatandaşa adil eşit hizmet verme sorumluluğumuz vardır" diyen Akansoy, vatandaşların çağdaş standartlarda yaşaması sorumluluğunun işverenin de sorumluluğu olduğunu ve işverenlerin sıkıntılarının da hem çalışanların, hem de devletin sorumluluğunda bulunduğunu vurguladı.

Akansoy, kamunun refahı sağlamakla yükümlü olduğunu ve bunu yaparken sendikaların da, işveren kesiminin de katkı koyması gerektiğini söyledi.

Çıkarların tutsağı olunmaması gerektiğini ifade eden Akansoy, Latifoğlu'nun söylediği şeylerin haklı tarafları olduğunu belirterek, "asgari ücretin kabul edilebilir olmadığını ve belirlerken ölçülebilir verilerden yararlanılacağını" vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.