İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Veterinerler: "Sağlık Bakanlığı'nın Zika Virüsü açıklaması talihsiz"

"Sağlık Bakanlığı'nın Zika Virüsü açıklaması talihsiz"

Veteriner Hekimler Birliği, Zika Virüsü ile ilgili basın açıklaması yayımlayarak, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasını "talihsiz" olarak niteledi. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 11/02/16 14:25
okuma süresi: 3 dak.
"Sağlık Bakanlığı'nın Zika Virüsü açıklaması talihsiz"
A- A A+

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak geçen hafta Sağlık Bakanlığı'nın Zika Virüsü ile ilgili yapmış olduğu açıklamayı üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Yapılan bu açıklama, özünde halkı bilgilendirmek ve telaşa kapılmadan ihtiyatlı davranmaya çağırmak olsa da, Zika Virüsü etkeninin taşıyıcısı olan Aedes cinsi sivrisineklerin adamızda olmadığını belirtmek, tarafımızdan talihsiz bir açıklama olarak yorumlanmıştır.

Sivrisinek türlerinin tanımlanması ve yaygınlık ölçümleri adamızın güneyinde yapılmasına rağmen, kuzeyde ulaşılabilir düzeyde hiçbir çalışma yapılmamıştır. Bir ülkede bir sivrisinek türünün var olup olmadığını söyleyebilmek için, yüzlerce bölgeden binlerce örneğin toplanması gerekmektedir. Kaldı ki, ülkemizde en son 2005 yılında yapılan küçük çaplı araştırmada, bu sivrisinek cinsine ait bazı alt türlerin ülkemizde görüldüğüne dair bilgiler mevcuttur. Yakın zamanda böyle bir araştırmanın yapılmaması bizlere, ülkemizde Aedes cinsi sivrisineğin bulunmadığını söyleme hakkı ve yetkisi vermemektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan Sıtma savaş mücadelesinin, tüm sivrisinek türlerinde etkili olması, ülkemizin tamamıyla bu sineklerden ari olduğu anlamına gelmemektedir.

Bu durumda, ülkemizde henüz Zika Virüsü'ne yakalanmış herhangi bir hastanın olmaması, bu virüsü taşıyan Aedes cinsi sivrisineğin olmadığı anlamına da gelmemektedir. Bu nedenle, Zika Virüsü ile ilgili yetkili makamların ve halkımızın ihtiyatlı olması ve Aedes cinsi sivrisinekle ilgili araştırmaların biran önce başlatılması önem arz etmektedir.

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler birliği olarak öncelikli amacımız, halk sağlığını korumak ve potansiyel riskleri önceden kamuoyunun bilgisine getirmektir. Bu anlamda, ülkemizdeki sivrisineklerin tanımlanması ve yaygınlığı ile ilgili çalışma yapabilecek her türlü kurum, kuruluş ve üniversiteler ile işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.

Konu ile ilgili gelişmeleri ve daha detaylı bilgileri, önümüzdeki günlerde yeri geldikçe kamuoyunun bilgisine getirmeye devam edeceğiz.

Vet.Hek.Umut SAYILI

K.T.Veteriner Hekimler

Birliği Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.