İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

CTP PM'den ilginç değişiklik talebi; Sisteme katılmayacak Belediyelere de Türkiye'den su

"Sisteme katılmayacak Belediyelere de Türkiye'den su"

Su gündemi ile olağanüstü toplanan Cumhuriyetçi Türk Partisi Parti Meclisi sonrasında açıklama yapan Genel Başkan Mehmet Ali Talat herhangi bir karar almadıklarını söylemesine karşın, "Halkımızın kaliteli içilebilir düzeyde bir suya ihtiyacı vardır ve halkımıza bu suyu götürebilmek için biz bütün elimizden gelen çabayı ortaya koymak durumundayız" ifadesi ile CTP'de alınan kararı üstü kapalı da olsa açıklamış oldu.

Yayın Tarihi: 14/02/16 09:00
okuma süresi: 8 dak.
"Sisteme katılmayacak Belediyelere de Türkiye'den su"
A- A A+

Kıbrıs Postası'nın CTP PM kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, Parti Meclisi, dört bakanın geçtiğimiz hafta Ankara'da mutabakata vardığı metni bu haliyle reddetti. "Ankara'nın konuyu yeniden müzakere etmeyi kabul etmesi durumunda" ise birtakım değişiklikler yapmak üzere talepte bulunulacağı öğrenildi.

Elde edilen bilgiye göre CTP Parti Meclisi'nin sunduğu öneri, sisteme dahil olmamayı tercih edecek olan belediyelerin, sisteme katılan belediyelere oranla daha yüksek bir bedel karşılığı Türkiye'den gelen suyu kullanması yönünde. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yeniden müzakereyi kabul ederse, hükümet bu öneriyi Ankara'ya götürecek.

UBP'li bir kaynak ise CTP Parti Meclisi'nin yeniden değişiklik talebi karşısında, "Bu iş artık çığırından çıktı. Türkiye'nin yeniden müzakere etmeyi kabul edeceğini düşünmüyorum. Etse bile oraya üçüncü kez müzakere etmek için gidecek Bakan bulamazlar" diye konuştu.

Diğer taraftan bir başka UBP'li kaynak ise CTP Parti Meclisi'nin böyle bir değişiklik talebi olması durumunda, bunun devlet ciddiyeti ile bağdaşmayacağını ifade ederek, "Gelinen noktada alınacak siyasi karar, alternatifli iki mutabakat metninin hangisinin imzalanacağı kararıdır" dedi.

KIBRIS POSTASI ÖZEL

Hükümet ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin Parti Meclisi dün olağanüstü toplanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında su temini ve yönetimine ilişkin hazırlanan ve her iki hükümetin de imzasını bekleyen yeni anlaşma metnini değerlendirdi.

Bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin yanı sıra CTP PM'deki bazı üyelerin de ciddi tepkisiyle karşılanan 23 maddelik anlaşma metnini masaya yatıran Parti Meclisi'nin anlşam metnini mevcut haliyle kabul etmediği öğrenildi.

Kıbrıs Postası'nın CTP PM kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, Parti Meclisi, dört bakanın geçtiğimiz hafta Ankara'da mutabakata vardığı anlaşma metnini mevcut haliyle reddetti.Anlaşma metninde değişiklik isteyen PM, hükümetin,"Ankara'nın konuyu yeniden müzakere etmeyi kabul etmesi durumunda" ise birtakım değişiklikler yapmak üzere talepte bulunmasını istedi.

Elde edilen bilgiye göre CTP Parti Meclisi'nin sunduğu öneri, sisteme dahil olmamayı tercih edecek olan belediyelerin, sisteme katılan belediyelere oranla daha yüksek bir bedel karşılığı Türkiye'den gelen suyu kullanması yönünde. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yeniden müzakereyi kabul ederse, hükümet bu öneriyi Ankara'ya götürecek.

Talat: "Halkımızın içilebilir kalitede suya ihtiyacı vardır"

CTP PM'nin saat 14.30'da başlayan ve 19.15'te sona eren toplantısı sonrasında açıklama Parti Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'tan geldi.

Talat uzun toplantıda bir karar üretmedikleri ve Ankara'da ele alınan 23 maddelik anlaşma metnini değerlendikleri üzerinde dururken,halka kaliteli içme suyu götürülebilmesi için ellerinden gelen çabayı göstermek durumunda olduklarının altını çizdi.

Talat şöyle konuştu:

"Evet uzun boylu bir değerlendirme yaptık. Bildiğiniz gibi özellikle basına yansıdığı şekliyle su konusundaki metinler, çeşitli tartışmalara yol açtı hem toplumda hem sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde ve tabi ki CTP'li Parti Meclisi üyelerinde de...Dolayısıyla etraflı olarak bütün gelişmeleri değerlendirdik. Bugüne kadar olanları ve yapılan çeşitli tartışmaları Parti Meclisi üyelerimiz değerlendirdiler. Burada varılan sonuç şudur; halkımızın kaliteli, içilebilir düzeyde bir suya ihtiyacı vardır ve halkımıza bu suyu götürebilmek için biz bütün elimizden gelen çabayı ortaya koymak durumundayız."

"Sonuç bundan sonra hükümetin yapacağı işlerdedir"

Hükümetin çalışmalarını sürdüreceği mesajını da veren Talat, konuyu hükümetin sonuca bağlayacağının altını çizdi.Konunun Parti Meclisi'ndeki herkes tarafından değerlendirildiğini vurgulayan Talat, şöyle konuştu:

"Bu değerlendirmeleri yaptık ve sonuç tabii bundan sonra hükümetin yapacağı işlerdedir, onun çalışmasındadır. Bu değerlendirmeleri de herkes dinledi. Parti Meclisi'nde bir karar almadık. Parti Meclisi'nde bir karar almadığımız için sonuç budur diyemem. Değerlendirme toplantısı. Herkes dinledi, hükümet üyeleri de dinledi. Çeşitli değerlendirmeler var, herkes ortaya koydu ama toplu bir karar alınmadı."

"Hükümetin henüz bir kararı yok"

Talat, "Hükümetin kararına olumlu bir bakış açısı var mı?" şeklindeki soruya karşılık ise, "Hükümetin kararı yok henüz. Bir çalışması var sadece. Yani hükümetin varılmış bir kararı yok" dedi.

"Bizim işimiz değil"

Talat, "Hükümet ne zaman değerlendirecek?" sorusuna ise, "Hükümet yapacak artık bizim işimiz değil ki" yanıtını verdi. "Size bilgi verilmedi mi? İçeride hükümetten bakanlar da vardı" sorusu karşısında da Talat, "Devamlı verildi. Her aşamasında bilgi sahibiydik" dedi.

Talat bir başka soru üzerine ise bu konuda karar verecek olanın CTP PM değil hükümet olduğunu vurgulayarak, "Parti Meclisi düşüncelerini ortaya koydu. Bunu değerlendirecek olan bundan sonra hükümettir. Yapılacak başka bir şey yok."

"Bunları nasıl ele alacaklar bilmem"

Hükümetin yeniden Türkiye'ye giderek görüşme yapıp yapmayacağı sorusu karşısında ise Talat, "Bunları nasıl ele alacaklar bilmem. O benim bildiğim bir şey değil" yanıtını verdi.

"Gerekirse..."

Talat son olarak "Halka sorulacak mı?" sorusunu ise "Gerekirse, bakalım" şeklinde yanıtladı.

Özgür ve Akim erken ayırıldı

Bu arada, CTP PM toplantısı devam ederken, aralarında bakanların da yer aldığı bazı üyelerin toplantıdan erken ayrıldıkları gözlemlendi.

PM'nin saat 14.30'da başlayan toplantısından ilk ayrılan CTP'nin Eski Genel Başkanı ve Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu oldu. Yorgancıoğlu sağlık sorunları nedeniyle ayrıldığını ifade ederken, kısa bir süre sonra da saat 15.30 civarında bu kez Sağlık Bakanı Salih İzbul CTP Genel Merkezi'nden ayrıldı.

Uzun süren toplantının ortasında ayrılan isimlerden biri de CTP PM'nin tartıştığı anlaşma metnini Türkiye Hükümeti'yle görüşen KKTC Hükümeti heyetinde yer alan Maliye Bakanı Birikim Özgür oldu. Birikim Özgür'ün işi olması nedeniyle ayrıldığı öğrenildi.

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif ve Yeni Erenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı da toplantı tamamlanmadan ayrılan PM üyeleri arasında yer aldı.

UBP'likaynaklar şaşkın

Öte yandan CTP PM'deki gelişmeler sonrasında Kıbrıs Postası'nın ulaştığıUBP'li bir kaynak ise, CTP Parti Meclisi'nin anlaşma metninde yeniden değişiklik talebi karşısında, "Bu iş artık çığrından çıktı. Türkiye'nin yeniden müzakere etmeyi kabul edeceğini düşünmüyorum. Etse bile oraya üçüncü kez müzakere etmek için gidecek bakan bulamazlar" diye konuştu.

Diğer taraftan bir başka UBP'li kaynak ise CTP Parti Meclisi'nin böyle bir değişiklik talebi olması durumunda, bunun devlet ciddiyeti ile bağdaşmayacağını ifade ederek, "Gelinen noktada alınacak siyasi karar, alternatifli iki mutabakat metninin hangisinin imzalanacağı kararıdır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.