İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Burcu: "Cumhurbaşkanı'nın, YÖDAK'ın uyumsuz çalışmasından duyduğu rahatsızlık devam ediyor"

Burcu: "Cumhurbaşkanı'nın, YÖDAK’ın uyumsuz çalışmasından duyduğu rahatsızlık devam ediyor"

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş'un görevden alınması için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya çağrı yapması Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu tarafından değerlendirildi. Burcu: "Başsavcılık soruşturmasının tamamlanmasının ardından, Prof. Dr. Gökçekuş'un "Görevden alınmasının hukuki gereklerinin oluşmadığı" Cumhurbaşkanımıza resmen iletilmişti" dedi. Yapılan değerlendirme şöyle:

Yayın Tarihi: 29/04/16 16:34
okuma süresi: 7 dak.
Burcu: "Cumhurbaşkanı'nın, YÖDAK’ın uyumsuz çalışmasından duyduğu rahatsızlık devam ediyor"
A- A A+
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş'un görevden alınması için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya çağrı yapması Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu tarafından değerlendirildi. Burcu: "Başsavcılık soruşturmasının tamamlanmasının ardından, Prof. Dr. Gökçekuş'un "Görevden alınmasının hukuki gereklerinin oluşmadığı" Cumhurbaşkanımıza resmen iletilmişti" dedi. Yapılan değerlendirme şöyle:

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş'un görevden alınması için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya çağrı yaptı.

Geçmişte de KTÖS'ün bu yönde benzer talepleri olmuştu.

Cumhurbaşkanımız, bu ve benzeri konularda kararlarını KTÖS açıklamalarında ima edildiği gibi belli kişilerin ve belli zümrelerin çıkarlarına göre değil, her zaman için yasalara, hukuki teamüllere ve demokratik prensiplere bağlı kalarak vermektedir.

KTÖS'ün YÖDAK hakkındaki iddiaları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine önce Cumhurbaşkanlığı hukukçuları, sonra da talebi üzerine devletin hukuk danışmanı sıfatıyla Başsavcılık soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılık soruşturmasının tamamlanmasının ardından, Prof. Dr. Gökçekuş'un "Görevden alınmasının hukuki gereklerinin oluşmadığı" Cumhurbaşkanımıza resmen iletilmişti.

Cumhurbaşkanımız Başsavcılık soruşturması sonrasında kamuoyuna 23 Eylül 2015 tarihinde yaptığı açıklamada aynen şöyle demişti:

"Buraya seçilirken hukuk içinde kalacağıma söz verdim ve bu benim Anayasal görevimdir. Bir Yüksek Mahkeme Yargıcı görevden nasıl alınırsa, YÖDAK Başkanı'nın ancak o şekilde görevden alınabileceğini daha önce de seslendirmiştim. Ben hukuk içinde kalması gereken bir makamı temsil ediyorum".

Cumhurbaşkanımızın özerk bir kurul olan YÖDAK Yönetim Kurulu Üyelerini görevden alma yetkisi hiçbir koşulda yoktur. Cumhurbaşkanının YÖDAK Başkanı'nı görevden alma koşulları ise 13 Aralık 2005 tarih ve 214 sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 8. Maddesi ile düzenlenmiştir.

İlgili madde, YÖDAK Başkanı'nın görevden alınmasının hukuki gereklerini şöyle tarif eder:

  1. YÖDAK toplantılarına geçerli mazereti olmaksızın 3 defa üst üste katılmama.

  2. Yüksek Mahkeme Yargıcının tabi olduğu şartlarda görevinden alınabilir.

Soruşturmasını tamamlayan Başsavcılık, Cumhurbaşkanımıza YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Gökçekuş'un görevden alınmasının hukuki gereklerinin oluşmadığı görüşünü bildirmiştir.

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı tarafından atanmamıştır. Bilindiği üzere, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, YÖDAK Başkanlığı görevine 19 Eylül 2013 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu tarafından, CMB-0.00-268/1-13/1047 sayılı yazıyla atanmıştır.

Aynı şekilde, görevdeki YÖDAK üyelerinin seçilmesi ve atamasında, Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı'nın herhangi bir tasarrufu yoktur.

YÖDAK kaynaklı huzursuzluklardan, Cumhurbaşkanımız son derece rahatsızdır. Bu rahatsızlığını kamuoyu ile de yeri geldikçe paylaşmıştır.

Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, 22 Şubat 2016 tarihinde YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, YÖDAK üyeleri Prof. Dr. Hasan Kömürcügil, Prof. Dr. Olgun Çiçek, Prof. Dr. Mehmet Hasgüler ve Prof. Dr. Ahmet Pehlivan ile Genel Sekreter Derviş Refiker'i Cumhurbaşkanlığında kabul ederek, kurulun yasalara ve demokratik prensiplere bağlı kalarak, uyum içinde ve yapıcı bir anlayışla çalışmasının gerekliliğini hatırlatmış ve bu konuya azami özeni göstermelerini istemişti.

Sayın Derviş Eroğlu tarafından atanan mevcut YÖDAK Başkanı'nın görev süresi Eylül 2017 tarihinde dolacaktır. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Cumhurbaşkanımız, uzun yıllar boş kalan Ombudsman atamasında olduğu gibi, görevini en iyi şekilde yapacak, bağımsızlık ve tarafsızlığından kimsenin kuşku duymayacağı en uygun adayı YÖDAK Başkanlığı görevine atayacaktır.

KTÖS'ün YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Gökçekuş'un görevden alınması hakkındaki mükerrer talepleri arasında, dün yaptığı basın açıklamasında yer alan tek yeni unsur, Yüksek İdare Mahkemesi kararına ilişkin yorum ve iddialarıdır.

KTÖS, Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararı ile, YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Gökçekuş'un "taraflı ve usulsüz icraatlar yaptığı"nın belgelendiğini, görevden alınmasının şartlarının oluştuğunu iddia etmiştir.

KTÖS, bu iddiasını YÖDAK'ı mahkemede temsil edecek avukatın yönetim kurulu tarafından mı, başkan tarafından mı belirleneceği uyuşmazlığı hususundaki YİM kararına dayandırmaktadır. Söz konusu YİM kararı hakkında istinaf süreci devam etmektedir. Buna rağmen, bu kararın YÖDAK Başkanı'nın görevden alınması şartlarını ortaya çıkarıp çıkarmadığı ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Başsavcılık'tan hukuki görüş talep etmiştir.

Cumhurbaşkanımız, daha önceki iddialar karşısında, ortaya çıkan hukuki süreç ve objektif sonuçlar ışığında hareket etmişti. Bu yeni iddialar hakkında da Başsavcılığın hukuki görüşünü esas alarak hareket edecektir.

Tüm bu hukuki süreçler ilerlerken, Cumhurbaşkanımızın, YÖDAK'ın uyumsuz çalışmasından duyduğu rahatsızlık da devam etmektedir.

Cumhurbaşkanımız, YÖDAK Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri'ne, yasalara ve demokratik prensiplere bağlı kalarak, uyum içinde, yapıcı bir anlayışla verimli çalışmalarının, kurumun itibarının korunmasına özen göstermelerinin gerekliliğini kamuoyu nezdinde bir kez daha hatırlatır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.