İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kamu-İş Genel Başkanı Dilek: "1 Mayıs'ı büyük bir burukluk içinde kutluyoruz"

Kamu-İş Genel Başkanı Dilek: "1 Mayıs'ı büyük bir burukluk içinde kutluyoruz"

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Sami Dilek, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını büyük bir burukluk içerisinde kutladıklarını belirterek, hükümetten; sorunları giderecek adımları ivedilikle atmasını ve sıkıntılara çare üretmesini beklediklerini vurguladı.

Yayın Tarihi: 29/04/16 16:59
okuma süresi: 5 dak.
Kamu-İş Genel Başkanı Dilek: "1 Mayıs'ı büyük bir burukluk içinde kutluyoruz"
A- A A+
Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Genel Başkanı Sami Dilek, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramını büyük bir burukluk içerisinde kutladıklarını belirterek, hükümetten; sorunları giderecek adımları ivedilikle atmasını ve sıkıntılara çare üretmesini beklediklerini vurguladı.

Dilek yazılı açıklamasında, 1 Mayıs'ın "İşçi ve Emekçilerin Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü" olduğuna işaret etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde çalışma hayatıyla ilgili tüm yasaların, 1974 Mutlu Barış Harekâtı'ndan hemen sonra oluşan yönetimlerle zaman zaman mücadele, zaman zaman eylem ve grevlerle, zaman zaman da uzlaşı ile tamamlandığına değinen Dilek, hazırlanan yasalar, demokratik dünya ülkelerinin, yasaları da dikkate alınarak, dünya ülkelerine uyumlaştırılarak, çağdaş uygulanabilir yasalar haline getirildiğini kaydetti.

Dilek, yasalarda eksiklikler bulunduğunu ve 2008 yılı itibarıyla bu yasalardaki mevcut eksiklikleri giderip, daha çağdaş yasalar oluşturulacağına sendikaların karşısında olan işveren konumundaki yönetimlerin, bu yasaları ve içeriğini de var olan işçi haklarını daha da gerilere çekecek tavırlar içerisine girdiklerini savundu.

2009'dan sonra değişen yönetim kadrolarının da aynı uygulama yöntemini seçtiğini ve çalışanların haklarını geriletmeye devam ettiğini belirten Dilek, şunları kaydetti:

"VERİMLİLİK VE MOTİVASYON ORTADAN KALKTI"

"Ne yazık ki hem geçmiş hükümetler döneminde ve hem de şimdiki hükümette olanlar çalışma yasalarını ellemekte, birçok olumsuzluklar yaratmakla, çalışma yasalarını ülkemizdeki sosyal güvenlik konularını, allak bullak etmiş, yasalar uygulandıkça Toplu İş Sözleşmeleri özelliklerini yitirmiş, ülkemizdeki maaş-ücret uygulamaları çalışanları ve ayni iş yapanları bile sınıflara ayırmıştır. Çalışanlar, daha güzel yarınlar, daha iyi haklar beklerken, son 10 yıl içerisinde hakların geriletilmesiyle verimlilik ve motivasyon ortadan kalkmıştır.

Uygulamaya konulan, göç yasası ile çalışanlar bölünmüş, eşit işe eşit ücret prensibi ortadan kaldırılmış, Toplu İş Sözleşmelerine müdahaleler artmış, hatta Toplu İş Sözleşmesi yapma gereği duyulmamıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, Meclis'te geçen yasalarla, yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Meclisinde onaylanan Toplu İş Sözleşmesi ve toplu pazarlıkla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü kararları hiçe sayılmıştır.

Bu gidişle, müdahaleler altında olan Toplu İş Sözleşmesi haklarımızın yeniden tesisi için yıllar önce 1 Mayıs emekçilerinin günü için yapılan mücadeleler gibi mücadele ortamına girmemiz gerekecektir."

"ADİL YÖNETİM ŞEKLİ TÜM KIBRIS HALKLARI İÇİN OLUŞMALI"

Sami Dilek, "Biz emekçiler olarak barış ve özgürlükten yanayız" diyerek, Kıbrıs konusundaki barış görüşmelerinin bir noktaya geldiğini, arzuları ve hedeflerinin; bir an önce barış görüşmelerinin sonlanması ve adil bir yönetim şeklinin, tüm Kıbrıs halkları için oluşması olduğunu vurguladı.

Dilek, çalışanların ve tüm emekçilerin, ülkedeki izolasyonların kaldırılmasını ve Uluslararası Çalışma Örgütü kararları ile Avrupa Birliği kriterlerinin ülkede de uygulama aşamasına gelmesini arzuladığını ifade ederek, "İşçilerimizin ve tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı büyük bir burukluk içerisinde kutlamaktayız" dedi.

Dilek, bir taraftan yasaların getirdiği sıkıntıların, diğer taraftan ise Türk Lirası'nın yabancı para birimlerine karşı değer kaybetmesinin, enflasyonu körüklediğini, çalışanların alım güçlerini de zayıflattığını ve bunun da insanları süratle fakirliğe ittiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"TC ile KKTC Hükümetleri arasında yapılan protokollerde, enerji, limanlar, haberleşme ve tarım sektöründe yeniden yapılanma ismi altında yapılması ön görülen, değişikliklerle özelleştirmeler gündeme gelmektedir. Bunlar sendikaları ve çalışanları tedirgin etmekte iş güvenceleri şüphesi doğmaktadır.

Hükümetin ivedilikle bu konulara çare üretmesi gerekmektedir.

1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramı, dünya çapında kutlanmakta olup, birlik, beraberlik, dayanışma ve haksızlıklara karşı mücadele günüdür. Bu günün anlamına uygun olarak, geriletilen sendikal hakların tesisi, Toplu İş Sözleşmelerine müdahalelerin ortadan kaldırılması, çalışanların ve halkın alım gücünün yükseltilmesi için mücadeleye hazır olunması dileğiyle, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı en içten duygularla kutlar, tüm insanlara, barış, mutluluk ve sağlıklı yaşam dilerim."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.