İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'nin Genel Kurul toplantısı yapıldı

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'nin Genel Kurul toplantısı yapıldı

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'nin (IUSAR) Genel Kurul toplantısı Lefkoşa Merit Otel'de yapıldı.

Yayın Tarihi: 30/04/16 10:01
okuma süresi: 6 dak.
Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'nin Genel Kurul toplantısı yapıldı
A- A A+
Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi'nin (IUSAR) Genel Kurul toplantısı Lefkoşa Merit Otel'de yapıldı.

Genel Kurul'da, 2017 için yerel afet riskleri ve çevre sorunlarına yönelik bilimsel tartışma platformları oluşturulması yönünde karar alındı.

Genel Kurul toplantısına, bugüne kadar doğal afetlerde hayatını kaybedenler ve şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başlandı ve İstiklal Marşı'nun okunmasıyla devam etti.

Toplantıda, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi ile Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nın tanıtım filmleri de gösterildi.

Sivil Savuma Bölge Müdürü İbrahim Çağlar, 25-29 Nisan döneminde gerçekleştirilen arama kurtarma oyunları hakkında sunum yaptı. Ardından oyunlarda görüntüler paylaşıldı.

ERDEM: "AMAÇ TAMAMEN İNSANİ"

Genel Kurul'un açılış konuşmasını yapan Uluslararası Üniversite Arama Kurtarma Konseyi Başkanı Prof. Dr. Günhan Erdem, konseyin 4 yıl önce din, dil, ırk ve coğrafya ayrımı gözetmeksizin tamamen insani amaca yönelik olarak ve yardım etmek inancıyla kurulduğunu kaydetti.

Üniversitelerde öğrenim gören gençleri, arama-kurtarma konusunda bilgi, beceri ve deneyim sahibi potansiyel bir güç halinde örgütleme ve afetlere hazır hale getirme hedeflerinden söz eden Konsey Başkanı Erdem, "Afetlere dirençli toplum dönüşümüne katkı önemli" dedi.

7'den 70'e toplumun her kesimine afet bilinci eğitimleri uygulama hedeflerine de dikkat çeken Günhan Erdem, konuşmasının ardından yerel etkinlikler değerlendirme anketleri ve 2017'de yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Erdem'den sonra Rusya ve Polonya'dan üniversite yetkilileri de yerel etkinlikler değerlendirme anketleri hakkında sunumlar yaptı.

YARIMBAŞ: "GÜZEL BİR İŞ BAŞARDIK"

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş da Genel Kurul'da bir konuşma yaptı.

Konsey üyesi üniversiteleri KKTC'de görmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Yarımbaş, arama-kurtarma oyunlarıyla ilgili filmi izlerken heyecanlandığını da kaydetti, "Güzel bir iş başardık" dedi.

Sadece hastalıklarla, doğal afetlerle değil, beklenmeyen olaylarla mücadelenin de önemli olduğuna dikkat çeken Yarımbaş, Suriye'de olanlara işaret etti.

Arama kurtarmanın, insan yaşamını korumanın önemine dikkat çeken Yarımbaş, "Üniversite öğrencilerinin bu düşüncenin üyesi olması çok önemli" dedi.

Oyunlar sırasında üniversite öğrencileri ve üyeleriyle kurdukları dostluğa da dikkat çeken Fatih Yarımbaş, oyunlarda Kırgızistan'in birinci, KKTC'nin ikinci, Pakistan'ın ise üçüncü geldiğini kaydetti.

Bu oyunların 2017'de ve diğer yıllarda da süreceğine işaret eden Yarımbaş, daha fazla konsey üyesi üniversitenin ve öğrencinin etkinliğe katılmasını diledi.

Yarımbaş'ın konuşmasının ardından konseyin 4'üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle pasta kesildi.

Verilen aranın ardından Genel Kurul kapsamında divan heyeti oluşturuldu. Divan başkanlığına Ahmet Adalıler getirildi.

İLK KARAR AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI İÇİN

Genel Kurul'un ilk kararı, "13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü"ne ilişkin oldu. Genel Kurul, bu gün ve 10-14 Ekimi kapsayan hafta nedeniyle afet bilinci eğitimleri uygulaması, yerel afet risklerine yönelik seminer, konferans, sempozyum gibi bilimsel tartışma platformları oluşturulması yönünde karar aldı.

12-16 Aralık 2016 tarihlerinde sosyal sorumluluk ve sosyal dayanışma temelinde etkinlikler gerçekleştirilmesi de Genel Kurul'da alınan kararlar arasında yer aldı.

DÜNYA SU GÜNÜ DE GENEL KURUL'UN GÜNDEMİNDEYDİ

22 Mart Dünya Su Günü de Genel Kurul'un gündemindeydi.

Bu günde ve 20-24 Mart 2016 tarihleri kapsayan haftada çevre sorunlarına dikkat çeken seminer, konferans, sempozyum gibi bilimsel tartışma platformları oluşturulması, planlanan yerel etkinliklerle ilgili duyuru ve içeriklerle birlikte etkinlikler sırasında kaydedilen görüntü ve bilgilerin konseye ait IUSARC/UÜAAK facebook hesabı üzerinde paylaşılması kararları Genel Kurul'da kabul edildi.

Genel Kurul'da ayrıca 2012-2014 yılları arasında konseyin 1'nci dönem başkanlığını Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) adına yürüten Hüseyin Gökçekuş'un Konsey Çalışma Kurulu'nun teklifiyle"onur üyesi" olması da kabul edildi.

KAPANIŞ BU AKŞAM

Toplantıda, Genel kurula katılan üniversite temsilcilerine ve üniversite rektörlerine katılım belgesi verildi.

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları 2016"nın kapanış kokteyli bu akşam Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı bahçesinde yapılacak

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi tarafından düzenlenen "Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Oyunları – IUSARGames2016" organizasyonuna, 10 ülkeden, konsey üyesi 20 üniversiteye ait arama-kurtarma ekibinin katılmış, oyunlar, 25-29 Nisan tarihleri arasında yapılmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.