İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

TDP Genel Başkanı Özyiğit: "En geniş birlikteliğin içinde yer almaya hazırız"

TDP Genel Başkanı Özyiğit: "En geniş birlikteliğin içinde yer almaya hazırız"

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TDP'nin kalıcı barış ve kendi kendini yönetme mücadelesi için en geniş sol birliktelik içerisinde yer almaya hazır olduğunu vurgulayarak, "Artık çatı matı yok ama gelin barış, demokrasi, insanca yaşam temelinde, vesayet rejiminin sonlanacağı bir düzen için hep birlikte mücadele edelim. Biz işbirliğine hazırız, güç birliğine hazırız" dedi.

Yayın Tarihi: 03/05/16 08:30
okuma süresi: 5 dak.
TDP Genel Başkanı Özyiğit: "En geniş birlikteliğin içinde yer almaya hazırız"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Baykan Gürses Özdağ'ın hazırlayıp sunduğu Yeni Güne Merhaba Programı'nda ekonomik protokol çerçevesinde gelişmeleri, solda birlik konusunu, olası yeni vatandaşlıkları ve hükümetin Kıbrıs sorununa bakışını değerlendirdi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak ekonomik protokolde ifade eden özelleştirmelere dikkati çekerek, mevcut durumda en büyük elektrik üreticisinin AKSA olduğunu, KIB-TEK'in fonksiyonlarının ayrıştırılmasının da bu bağlamda kurumu ortadan kaldıracağını kaydetti.

Özyiğit, "KIB-TEK mevcut tüketilen elektriğin çok azını üretmektedir. Üretim, dağıtım ve tahsilat özelleştirildikten sonra KIB-TEK kalacak mı?" dedi.

"BİZ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ, GÜÇ BİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Özyiğit, sol kanatta yer alan siyasi partilerin ortak hareket etmesi konusundaki bir soru üzerine ise, 1981 ve 1990'da oluşturulan ortaklıkları ve yapılan dış müdahaleleri anımsattı.

Bugün için TDP'nin ülkede kalıcı barış için, Anayasa'nın geçici 10'uncu maddesinin kaldırılıp kendi kendini yönetmek için mücadele edenlerle, en geniş birlikteliğin içinde yer almaya hazır olduğunu da vurgulayan Özyiğit, şöyle konuştu:

"Solun birleştirilmesindeki engel ne TKP, ne BDH ne TKP oldu. Bunu diğer sol örgütlerle birlikte tartışalım. Herkes eteğindeki taşları dökmelidir.

Geçmişte yaşanan bir takım birliktelik var. İlk birliktelik 1981'deydi. Ne oldu 12 Eylül generalleri müdahale etti. TKP öncülüğünde hükümet kurulmasına engel oldu. TMT'den gelme birileri geri çağrıldı ve 15 Kasım 1983'e giden süreç başladı.

1990 yılında EMP oldu. TKP, CTP ve Yeni Doğuş Partisi. Gene Türkiye'den birileri müdahale etti ve peşin ödeme rüşveti verildi topluma. 1990 yılıdır bu ülkeye kimlikle girişin başladığı dönem ve TC hükümetinin cari bütçeye katkı yapabildiği dönem. Şimdi artık maaş ödeyemez duruma gelen bir toplum olduk.

Biz en geniş sol birlikteliğe, yani eğer birileri bu ülkede kalıcı barış için mücadele ediyorsa, Anayasa'nın geçici 10'uncu maddesi kaldırılıp kendi kendimizi yönetmek, hele hele bu ekonomik yönden de kendi kendimize yetmek istiyorsak biz en geniş birlikteliğin içinde yer almaya hazırız.

Artık çatı matı yok ama gelin barış, demokrasi, insanca yaşam temelinde, vesayet rejiminin sonlanacağı bir düzen için hep birlikte mücadele edelim. Biz işbirliğine hazırız, güç birliğine hazırız."

"CTP YOL AYRIMINDADIR"

Özyiğit, bir başka soru üzerine ise CTP'nin mevcut durumu hakkında değerlendirmede bulunarak, "CTP kendi içinde bir devinim yaşayacak. Çünkü neo-liberal politikalarla emekten, barıştan yana durmak isteyenler arasında yol ayrımındadır CTP. Sayın Birikim Özgür'ün bayraklığını yaptığı neo-liberal politikalarla yürüyemeyiz evet. Tufan Bey de dedi ki telekomünikasyon ve limanlarda özelleştirmeye karşı değiliz. Biz böyle düşünmüyoruz."

"VATANDAŞLIK KONUSU ÇOK TEHLİKELİDİR"

Özyiğit, son dönemlerde sıkça dillendirilen 26 bin yeni vatandaş konusunda ise, Kıbrıs müzakerelerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Vatandaşlık konusu çok tehlikelidir. Ben 7 yıl Atatürk İlkokulu'nda müdürlük yaptım. O çocukların vatandaş yapılması için gelsinler konuşalım, haklarıdır onların da. Onlar hep engelleniyor.

Toplu vatandaşlık sistemi geliyor. Böyle 26 bin kişinin topluca vatandaş yapılmak istenmesi müzakere masasını berhava eder, ilk seçimde de dengeleri alt üst eder.

Bu vatandaşlıklar oy deposu olarak görülüyor. Çünkü 220 bin çarpı 4. Bu ayın 6'sında liderlerin nelerde uzlaşıldığı konusunda bir açıklama yapacağı beklentisi var.

Hükümet Programı'nda hayır yüksek sesle dillendiriliyor. Biz yeniden bir ortaklık kurmaya çalışıyoruz ve kendileri de biliyor ilerlemeleri. İlk defa bu kadar düzenli tutanaklar geliyor Meclis'e Cumhurbaşkanı'ndan. Tüm bunlara rağmen ille hayır dersek ne olacağını bilmek istiyoruz deniliyor.

Kıbrıs Rum tarafı hayır derse de Kıbrıs Türk tarafı evet der, belki geçmişte söz verilip de yapılmayanlar olur ama tersten bir bakış açısı bu sefer Rumlar evet der de biz hayır dersek… Bu hükümetin söylemek istediği odur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.