İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

DEV-İŞ: "Basın emekçilerinin yaşadıkları emek sömürüsü sorgulanmalı"

DEV-İŞ: "Basın emekçilerinin yaşadıkları emek sömürüsü sorgulanmalı"

DEV – İŞ, Dünya Basın Özgürlüğü dolayısıyla yaptığı açıklamada basın emekçilerinin yaşadıkları emek sömürüsüne ve esnek çalışma adı altında haddinden fazla mesainin meşrulaştırılmasına vurgu yapılarak "Basın İş Yasası'nın neredeyse tamamının uygulanmamasının yarattığı koşullar özgürlüklerle birlikte eşitlik ve adaleti de sorgulamamız gerekliliğini dayatmaktadır" ifadeleri kullanıldı. DEV-İŞ Yönetim Kurulu adına Hasan Yıkıcı'nın yaptığı açıklamada tüm basın emekçilerine sendikalaşma çağrısı yapıldı.

Yayın Tarihi: 03/05/16 11:10
okuma süresi: 3 dak.
DEV-İŞ: "Basın emekçilerinin yaşadıkları emek sömürüsü sorgulanmalı"
A- A A+
DEV-İŞ'in açıklaması şöyle:

"Bugün Dünya Basın Özgürlüğü günü. Herkes farkında ki, ülkemiz gazeteciliği basın özgürlüğü konusunda geçmişte ağır bedeller ödemiştir. Bugün de hala gerçek anlamda özgürlüklerin tesis edildiğinden bahsedemeyiz. Genel geçer ifadeler arkasına saklanıp medyadaki gerek dışarıdan gelen baskı ile yapılan sansürü ve kontrolü gerekse de içten tetiklenen oto sansür ve oto kontrol mekanizmaların reddedemeyiz. Kıbrıs'ın kuzeyinde basın özgürlüğünün önündeki engellerden biri sermaye-iktidar-elitler nezlinde gelişen medyaya yönelik baskı ve güç ilişkileri olduğu kadar aynı zamanda gazeteciler tarafından yaratılan oto sansür ve otokontrol mekanizmalarıdır da!

Bunun yanında basın emekçilerinin yaşadıkları emek sömürüsü, esnek çalışma adı altında haddinden fazla mesainin meşrulaştırılması ve Basın İş Yasası'nın neredeyse tamamının uygulanmamasının yarattığı koşullar özgürlüklerle birlikte eşitlik ve adaleti de sorgulamamız gerekliliğini dayatmaktadır. Bundan dolayı da biz eşitlik ve adalet yoksa özgürlük de yoktur diyoruz! Toplumun iyi ve nitelikli habere ulaşması, örgütlü-sendikalı ve eşit-adaletli-nitelikli koşullarda emek harcayan basın emekçileri aracılığı ile gerçekleşecektir. Bu alamda basın emekçilerinin sendikalaşması, medya alanında sektörel toplu iş sözleşmesi sistemine geçilmesi ve basın emekçilerinin sosyal-ekonomik haklarının geliştirilmesi ve koruması sadece adaletli bir çalışma koşuluna değil, aynı zamanda basın özgürlüğüne de katkı sağlayacaktır.

Medya, kitle iletişimi toplumların gündelik, politik, kültürel ve sosyal hayatlarında belirleyici bir öneme sahip olmaya devam ediyor. Fakat hiçbir şey aynı kalmadığı gibi medya da, kitle iletişim araçları da değişiyor, dönüşüyor, yenileniyor. Dijitalleşen, dönüşen ve daha çok hızlanan kitle iletişiminin yaşadığı yeni süreçlerin farkında olarak bu süreçleri demokrasi-insan hakları ve özgürlükler zemininde şekillendirmek önemlidir.

Yazılı ve görsel basınımızın yaşadığı sıkıntılar, maddi çaresizliklerin bedeli çalışanlara ödetilmektedir. Bu anlamda bir yandan medyamızdaki patronluk yapısının etkisi, diğer yandan ise Türkiye gazete ve kanallarının, reklamlarının hiçbir bedel olmadan Kıbrıs'ın kuzeyinde yer edinebilmesi, doğalığında yerli gazete ve kanalları zor durumda bırakmakta, bunun da faturası emekçilere kesilmektedir.

Basın emekçilerini örgütlülüğü ve birlik içerisinde hareket edebilmeleri, pek çok sonunun üstesinden gelebilmenin ve ifade özgürlüğüne katkı koymaları anlamına gelmektedir. Bundan dolayı eşitlik ve adalet yoksa özgürlük de yoktur diyoruz ve tüm basın emekçilerine sendikalaşma çağrısı yapıyoruz!"

DEV-İŞ Yönetim Kurulu (a)

Hasan Yıkıcı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.