İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Kiracıoğlu: "Nami bizi bilgilendirmiyor, biz de basından öğreniyoruz"

Kiracıoğlu: "Nami bizi bilgilendirmiyor, biz de basından öğreniyoruz"

Kıbrıs Postası'na açıklayan CTP Parti Meclisi üyesi Haşim Kiracıoğlu, Eski Dışişleri Bakanı, CTP'li Müzakereci Özdil Nami'nin müzakerelere ilişkin partiyi bilgilendirmediğini, Genel Başkan Talat'ı bilgilendiriyor olabileceğini düşündüğünü ifade ederek bu durumdan "partili biri olarak" duyduğu rahatsızlığı dile getirdi…

Yayın Tarihi: 06/05/16 07:50
okuma süresi: 7 dak.
Kiracıoğlu: "Nami bizi bilgilendirmiyor, biz de basından öğreniyoruz"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kiracıoğlu, müzakerelere ilişkin bir öngörüyü temellendirecek herhangi bir bilgiye sahip olmadığını kaydederek "Sayın Cumhurbaşkanının yer yer Sözcüsünden ve basından, yani biz de sizlerden ve kaynaklarınızdan öğreniyoruz. Ketumiyet Cumhurbaşkanlığında sürüyor. Sayın Nami de partiye gelip bilgilendirme yapmıyor. Belki üst düzeyde Sayın Talat'a iletiyordur ve Genel Başkan da değerlendiriyordur ancak bizim de sürece katkı koyabileceğimiz şekilde bir bilgilendirme içinde değiliz" dedi.

"Tabudan' 'vazgeçilmeze' uzanan Garantörlük tartışmalarını nasıl izlediniz?" sorusuna yanıtla ise Kiracıoğlu "Kendi evimin; yani çözümü destekleyen bir ailenin mensubu olarak babam bile bana diyor ki 'Garantörlük ortadan kalkarsa ben bu anlaşmaya sıcak bakmam'. Yok ki dışarıdaki insanlar" ifadeleri dikkat çekti.

CTP-BG PM Üyesi Haşim Kiracıoğlu, ayrıca Güney Kıbrıs için de geçerli olan AB'nin vize muafiyeti konusundaki gelişmeler hakkındaise ne denli devrede olduğumuzu sorguladı.

Kıbrıs Postası'na açıklayan Cumhuriyetçi Türk Partsi Birleşik Güçler (CTP-BG) Parti Meclisi (PM) üyesi Haşim Kiracıoğlu, Eski Dışişleri Bakanı, CTP'li Müzakereci Özdil Nami'nin müzakerelere ilişkin partiyi bilgilendirmediğini, Genel Başkan Talat'ı bilgilendiriyor olabileceğini düşündüğünü ifade ederek bu durumdan "partili biri olarak" duyduğu rahatsızlığı dile getirdi…

Haşim Kiracıoğlu Kıbrıs Postası'nın "Kıbrıs Sorunu" özelinde sorularını yanıtladı.

Kıbrıs Sorununda genel gidişatı yorumlamasını istediğimiz Kiracıoğlu şöyle konuştu; "Kıbrıs sorunu, Güney'deki seçimler nedeniyle buzluk pozisyonunda… Büyük bir açılım ve ilerleme beklemiyorum. Mayıs'tan sonra da ilerleme olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz. Çünkü ben, öngörüde bulunabilecek noktada herhangi bir bilginin sahibi değilim… 2016'nın sonunda belki bir noktaya gelebilir ama yaz başında doğrusu bir şey beklemiyorum"

"İki taraf da dönüyor. Seçim dönemi propagandaları anılmıyor"

"Liderlerin performansını nasıl buluyorsunuz?" sorusu üzerine ise Kiracıoğlu, iki liderin de seçimde söyledikleri ile görevde gerçekleştirdikleri ya da gerçekleştirmeye çalıştıkları arasındaki çelişkilere işaretle şu ifadeleri kullandı; "Sıkıntı şu: o koltukta oturan kişi, seçimde söylediklerini yapamıyor. Örneğin Sayın Akıncı'nın Maraş birincil seviyede öne çıkardığı bir gündemi idi. Diğer GYÖ'ler de öyle... Oraya gittikten sonra herkes 'Bütünlüklü Çözüme gidiyoruz' illüzyonuna sanırım kapılıveriyor ve durum içinde 'artık bunlara GYÖ'lere gerek kalmayacak' söylemine geçer. Ya da 'Maraş'a ne gerek var' demeye başlar. Ki bence Maraş, halen daha bütünlüklü çözümde bir Al-Ver kozudur. Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı'nın da Bütünlüklü Çözüm içinde bunu aradan çıkartarak verme gayretinde olacağını da sanmam…Anastasiadis de aynı şekilde… İki taraf da dönüyor. Seçim dönemi propagandaları, bildirgelerini şu an anmıyor…"

"Babam bile Garantörlük olmazsa sıcak bakmayacağını söylüyor…"

"Tabudan' 'vazgeçilmeze' uzanan Garantörlük tartışmalarını nasıl izlediniz?" sorusuna yanıtla ise CTP PM Üyesi Kiracıoğlu "Garantörlük evet, Kıbrıslı Türkler için halen daha bir tabudur… Anketlerin tamamı da böyledir… Kendi evimin yani çözümü destekleyen bir ailenin mensubu olarak çevremde de bunu görüyorum. Babam bile bana diyor ki 'Garantörlük ortadan kalkarsa ben bu anlaşmaya sıcak bakmam'. Yok ki dışarıdaki insanlar… Elbet garantörlük (bir formül olarak) değişecektir. Malum mevcut anlaşma 60'In garantörü…" dedi.

"Annan Planı'nda AKEL travmasını yaşamış biri olarak AKEL'e güvenmem"

"Olası bir referandumda bu kez AKEL'e güveniyor musunuz?" sorusunu ise Kiracıoğlu, "Hayır… Geçmiş deneyimi gençlik örgütünde çok acı bir şekilde yaşamış ve bunun travmalarını da yaşamış biri olarak tam olarak AKEL'e o günden sonra güvenemedim bugün de güvenmiyorum… 2010'da Sayın Talat'la Hristofyas'ın görüşmeleri götürdüğü noktada seçimi yaşamış bir gençlik örgütü başkanı olarak AKEL'in Gençlik Örgütü EDON'a 'gelin açıklayalım' dedik. Bize Hayır, dediler bizim böyle bir gündemimiz yok… Bu ülkeye Ban Ki Moon geldi, bunları unutmayız…" şeklinde yanıtladı.

"Basından, yani biz de sizlerden öğreniyoruz"

"Parti olarak müzakereleri nasıl izliyorsunuz. Müzakereci nihayetinde CTP'li Sayın Nami…" sorusuna yanıtla ise Kiracıoğlu şu ifadeleri kullandı; "Sayın Cumhurbaşkanının yer yer Sözcüsünden ve basından, yani biz de sizlerden ve sizin kaynaklarınızdan öğreniyoruz. Görüşmeci de zaten diğerleri gibi değildir, açıklama yapar bir pozisyonda değildir… Ketumiyet Cumhurbaşkanlığında sürüyor. Ayrıca Sayın Nami de partiye de gelip bir açıklama bilgilendirme yapmıyor. Belki üst düzeyde Genel Başkan Sayın Talat'a iletiyordur ve Genel Başkan da değerlendiriyordur ama bizim de çözüme ve sürece katkı koyabileceğimiz bir surette dâhil olabileceğimiz bir bilgilendirme içinde değiliz. Meclisteki Görüşme notlarından ne denli bilgi gelirse o kadar…"

"Cumhurbaşkanı ne kadar devrededir veya görüşü nedir?"

Türkiye'nin Güney Kıbrıs için de geçerli olan AB vize muafiyeti konusundaki gelişmeler hakkında ise Kiracıoğlu, "Büyük bir olaydır… Normalleşmenin sadece kelimeden çıkıp hayatımıza yansıttığının göstergesidir. Burada bizi esas ilgilendiren Kıbrıs vatandaşlarına vize uygulaması olmayacak olmasıdır. Bu uygulama olurken KKTC olarak biz neredeyiz? Cumhurbaşkanı ne kadar devrededir masada onun elini zayıflatacak mı? Karşı hamle var mı? Bilmiyoruz. her şey kapalı kapılar ardında…" değerlendirmesini yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.