İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Çalışma Bakanlığı'nın daireleri 'bir tıkla' birbirine bağlanıyor

Çalışma Bakanlığı'nın daireleri 'bir tıkla' birbirine bağlanıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, yabancı işçilerin çalışma izni konusunda ilgili belgelerin bakanlığın internet sayfasından edinilmesi amacıyla çalışma başlatılacağını kaydetti. Bakan Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi ile İhtiyat Sandığı Dairesi'nin bakanlığa senkronize edilmesinin de hedefleri arasında olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 26/05/16 08:50
okuma süresi: 4 dak.
Çalışma Bakanlığı'nın daireleri 'bir tıkla' birbirine bağlanıyor
A- A A+
Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner, Yeni Güne Merhaba Programı'nda bakanlığının hedeflerini açıkladı, iş hayatına ve Sosyal Sigortalar Dairesi ile İhtiyat Sandığı Dairesi'ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yabancı işçilerin çalışma izni konusunda ilgili belgelerin bakanlığın internet sayfasından edinilmesi amacıyla çalışma başlatılacağını kaydeden Bakan Hamza Ersan Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi ile İhtiyat Sandığı Dairesi'nin bakanlığa senkronize edilmesinin de hedefleri arasında olduğunu vurguladı.

Bakan Saner, "Bir tıkla bakanlığımız birbirine bağlanacak ve oradaki memurum herkesin ihtiyat sandığı sicilini görebilecek. İhtiyat Sandığı'ndaki kayıtlar ile Sosyal Sigortalar Dairesi'ndeki kayıtlar her iki daireden de görülecek" dedi.

Bakan Saner, sağlık sisteminden yararlanan hastaların sosyal sigortalardan aldıkları ilaç katkısıyla ilgili yeni bir proje hazırlığı içinde olunduğunun da altını çizerek, şöyle konuştu:

"Artık eczacılarımız ay sonunu beklemeden online olarak bizlerle yaptıkları satışları paylaşabilecek. Bunu Eczacılar Birliği'yle tam konuşmadık ama bu tür girişimleri yapmak zorunda olduğumuzu biliyorum."

Bakan Saner, Sosyal Sigortalar Dairesi'nin durumunu da değerlendirerek, şöyle konuştu:

"Sosyal Sigortalardaki sıkıntıya rağmen İhtiyat Sandığımızda çok ciddi bir birikim var. Burada fonumuz var, İstihdam Destek Merkezimizden gençlerimize yönelik, sivil toplum örgütleriyle yapacağımız görüşmelerle, boşluk olan iş dallarına ilişkin ciddi çalışmalarımız olacak.

Sigortalarımız gelirleriyle toplam ödemelerinin yüzde 90'ını gerçekleştirecek durumda. Biz 12 prim topluyoruz, 13 prim ödüyoruz. Sistemin açık vermesinin sebeplerinden bir tanesi. Bunu ortadan kaldıracağız dersek doğru olmaz.

Bugün ortalama herkes ortalama asgari ücret yüzde 65 yatırırken, sistem 2 bin 225'ten yoğunlaşıyor. 2012'den sonra bu yasamız düzenlendi. Ne olursa olsun en son yatırdığınız miktar ne olursa olsun ortalamanız alınacak.

Sosyal sigortalar 236 milyon TL açıktadır nisan ayı itibarıyla. Bunun 100 milyon TL'si İhtiyat Sandığı'na borcumuzdur. Geriye kalan 136 milyon bankalardan aldığımız borçlardır."

ASGARİ ÜCRET

Bakan Saner başta Asgari Ücret Saptama Komisyonu üyelerinin ve ardından da asgari ücretin belirlenmesi konusunu da değerlendirerek, şöyle konuştu:

"Ben yarın itibarıyla Asgari ücret Saptama Komisyonu üyelerin saptanması için, resmi veya gayri resmi çalışmaların başlaması için startı vereceğim.

Asgari ücret kavramından da artık kurtulmamız gerekiyor. Biz maalesef asgari ücreti bütün ülkeyi... Ben sadece vasıfsız işçinin ücretini belirleyeceğim. Bugüne dek böyle geldiği için bir dakikada değiştiremeyeceğimizi biliyorum. Bir an önce bu konuda hemen çalışmaları başlatacağız.

5 yıllık mimarının maaşının artık asgari ücret olmaması gibi bir takım düşüncelerimiz var ama elimizde sihirli değneğimiz yok. Bunun bir taban fiyatının olması lazım. Özel sektörde de birliklerle yaptığımız görüşmelerde KTTO, KTSO, bu konuda sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum. Bunu konuşmak için çok erken. Bu bakanlığımızda insanla bire bir temastasınız. Olayın sosyolojik, psikolojik, toplumsal yönü var."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.