İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Hükümet ile Belediyeler Birliği arasında "Su" zirvesi gerçekleştirildi

Hükümet ile Belediyeler Birliği arasında "Su" zirvesi gerçekleştirildi

Hükümet ile Belediyeler Birliğinin oluşturuduğu su komitesi Türkiye'den gelen su konusunu görüştü.

Yayın Tarihi: 26/05/16 19:43
okuma süresi: 6 dak.
Hükümet ile Belediyeler Birliği arasında "Su" zirvesi gerçekleştirildi
A- A A+
Hükümet ile Belediyeler Birliğinin oluşturuduğu su komitesi Türkiye'den gelen su konusunu görüştü.

Toplantıdan çıkan en net sonuç hükümetin belediyelere suyun maliyetinin ne olabileceği ve maliyet artırıcı unsurların neler olduğu konusunda çalışma talep etmesi oldu.

İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu, "Belediye başkanlarının yaptığı görüşmede hükümetin onlara söylediği bu suyu kaça satabilirsiniz maliyetini bize aktarınız ve sizin maliyet artıcı unsurlarınızı ne olduğunu bize belgeleyiniz. Eğer kaybınız varsa ödenmeyen faturanız varsa, kaçaklarınız varsa işçiniz fazla ise maliyet artırıcı tüketim giderlerinizi bizlere belgeleyiniz şeklinde yaklaşım oldu." Dedi.

Belediyelerin yapacakları çalışmayı en kısa sürede hükümete aktarmaları bekleniyor.. Toplantıda bir fiyat üzerinde uzlaşılmadı. Ancak suyun ton fiayatının ne olabileceği konusunda bazı görüşler ortaya kondu.

Çavuşoğlu "Biz hükümet olarak belediyelerin satış fiyatlarına müdahil değiliz. Belediyeler özerktir ve kendi yönetim anlayışlarına göre maliyetlerini belirlemektedir. Bir kısmının istihdamı daha az bir kısmının daha çoktur. Biz belediyelerin fiyat politikasına karışmayacağız. Ben kendi bağlı bulunduğum belediyede bu suyu 3.45 TL talep ettiğimi şahsım adına. Abonesi olduğum belediyeden 2.30 a aldığı suyu yüzde 50 işletme maliyeti ile 3.45'e satması gerektiğini ifade etmiş biriyim. "Tek fiyat beklentimiz ve hedefimiz yoktur. Belediyeler kendi yönetim becerilerine göre yani aldıkları maddeyi en ucuza tüketiciye götürmek demektir. Beklentimiz belediye başkanlarının kişisel becerilerine ve yöneticilik anlayışların göre bu suyu en ucuz şekilde ve en verimli şekilde abonelerine ulaştırmasıdır" dedi.

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, "Ben o iddiadayım ki 0.25'e aldığımız zaman suyu bizde 2.5 Türk Lirası idi suyun tonu. Aslında 0.25 alıp, 2.5 Türk Lirasına satmakta; 2.30 TL alıp 5.5 TL satmakta sonuçta aynı sonucu, geliri getirir ve aynı karı bırakır" dedi.

Toplantıyı değerlendiren Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, hükümetle görüşmelerine rağmen ciddi gaylelerinin devam ettiğine işaret etti.

Benli, "Dün yapılan toplantıda belediyelerin içinde bulunduğu güçlükler ve muhtemel doğabilecek güçlükler, gaylelerimizin olduğu bu nihayetinde belediyelerde maaş ödeyememe noktasına kadar gidebilen riskler içeren bir sürece girdiğimizi görüyoruz. Buna aktarmak için geldik diğer yandan da ifade edilen halka gidebilecek olan perakende su faturalarının bizim görüşümüze göre çok daha yüksek olacağı gaylelerimizi hükümetimize aktardık.

Toplantıdan çıkarken ne kadar gaylelerimizden uzaklaştık diye sorarsanız gaylelerimizden çok uzaklaşmadık. Bu gaylelerimiz devam ediyor.Ancak hükümet bir çalışma yapacağını ve görüşmelerimizi sürdürmemiz gerektiğini ifade etti. Bu da umutlu ve gayleli bekleyişimizi devam ettiriyor"dedi.

Ahmet Benli, hükümetten taleplerine tatmin etmeyecek cevap gelse dahi halkın su verilmesinin bekletilemeceğini ciddi sıkıntı yaşanan yerlere suyun hemen verilmesini talep ettiklerini belirtti.

Komite üyesi Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy de toplantıyı değerlendirdi.

Namsoy, "Konuştuk tartıştık enine boyuna askerinden, üniversitesine, su kaybından her konusuna kadar olayı değerlendirdik. En son bize söylenen odur ki belediyeler bir çalışma yapsın ve yarına kadar kendilerine iletilsin. Eğer biz halka suyu tonu 4 TL'den satarsak bunun karşılığında zararınız ne olur? Biz her bir belediyeyi bu anlamda değerlendirmek istiyoruz. Ve kendi bütçemizi de değerlendirerek belediyelere bu zararlarını asgariye indirecek ne gibi bir katkı sağlayabiliriz yolundadır"dedi.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da, hiçbir belediyenin sudan kar elde etmediğini vurguladı.

Harmancı "Günün sonunda yukardan bakan bir anlayışla yerel yönetimler sanki sudan fahiş karlar elde ediyorlar gibi bir izlenimi topluma yansıtmak ciddi bir günahtır. Çünkü bu bütün belediyelerin rakamları alınabilir hiçbir belediye aslında sudan kar elde etmiyor." Dedi.

Harmancı hükümetten diyalog kapısını açık tutmasını da istedi.

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçun dahükümetin iyi niyetle su sorununu çözüme adına bir adım attığının görüldüğünü söyledi.

Orçun, "Vatandaşa suyu nasıl ucuza ulaştırabiliriz noktasında da bir çalışma içerisine girdik. Sanıyorum bunu bir hafta 10 gün içerisinde neticelendireceğiz. Bunu çok uzatmaya gerek yok. Vatandaşımız bu sıcak günlerde süratle bu suya ihtiyaç var. Çeşmelerden akması lazım. Belediyeler olarak bu konuda elimizden geleni yapacağız" dedi.

Tarım ve Doğal kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da belediyer birliği su komitesi yetkililerinin görüşleirni dinledikten sonra hükümetin tutumunu aktardı.

Çavuşoğlu, "Kaygılarını önce belgelemeleri gerekiyor. Belgeledikten sonra kaygılarına o zaman resmi bir cevap alabilirler. Çünkü afaki konuşmalar ve rakamlarla herhangi bir resmi cevap verebilmek mümkün değil"dedi.

Çavuşoğlu bir soru üzerine "Su kayıpların oranını görmemiz gerekiyor. Gerçekten belediyeleri yok edebilecek bir durum varsa o zaman da hükümet elinden geleni yapmaya çalışacaktır" şeklinde yanıt verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.