İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Akıncı: "Müzakere süreci inişli çıkışlı bir süreç; şu an inişte"

Akıncı: "Müzakere süreci inişli çıkışlı bir süreç; şu an inişte"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere süreçlerinin inişli çıkışlı süreçler olduğunu, sürecin şu an inişte görünse de bunun geçici olacağını umut ettiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 27/05/16 07:40
okuma süresi: 5 dak.
Akıncı: "Müzakere süreci inişli çıkışlı bir süreç; şu an inişte"
A- A A+

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere süreçlerinin inişli çıkışlı süreçler olduğunu, sürecin şu an inişte görünse de bunun geçici olacağını umut ettiğini belirtti.

Akıncı, Türkiye'de İnsani Yardım Zirvesi çerçevesinde katıldığı yemek ve BM Genel Sekreteri ile yaptığı görüşme sonrasında yaşan olayları değerlendirerek, Kıbrıslı Rumların 'bir kaşık suda fırtına koparmasını' bir yere kadar anlayabildiğini, ancak Kıbrıs Türk tarafındaki eleştirileri anlamanın mümkün olmadığını da söyledi.

"MÜZAKERE SÜRECİ İNİŞLİ ÇIKIŞLI BİR SÜREÇ"

Lefkoşa Golden Tulip Otel'de düzenlenen Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği'nin Olağan Genel Kurulu Kokteyli'nde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinin inişli çıkışlı bir süreç olduğunu, şu an inişte görünse de bunun geçici olacağını umut ettiğini belirtti.

Türkiye'de yapılan Dünya İnsani Yardım Zirvesi sonrasında yaşanan olayları "bir kaşık suda koparılan fırtına" olarak niteleyen Akıncı, değerlendirmelerde bulundu.

"Kıbrıslı Türkler olarak yerimiz o zirvedeydi. O zirvede olabilmeliydik" diyen Akıncı, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin iki eşit ortağından biri olduğunu ancak 53 yıldır dışlandığını ve hakkı olan yeri elde edemediğini söyledi.

Zirvede sadece bir toplumun liderinin tüm Kıbrıs'ı temsil etmesinin hakkaniyete sığmadığını söyleyen Akıncı, burada sadece BM üyesi ülkeler ve devletlerin temsil edilmediğini, onun dışında da katılımların olduğunu, tanınmamış olsa bile KKTC'nin de katılabileceğini ancak bunların yapılmadığını, göz ardı edildiğini belirtti.

Zirve çerçevesinde ama zirve dışında, farklı bir mekanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın düzenlediği yemeğe KKTC Cumhurbaşkanı olarak davet edildiğini dile getiren Akıncı, bu davete icabet ettiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri ile de yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Akıncı, "Bunun üzerine birkaç gündür bir kaşık suda fırtına koparıldı" dedi.

Akıncı, yaşananların "KKTC'nin düzeyini yükseltme çalışması olarak algılandığını, buna izin verilemeyeceğinin söylendiğini" belirtti.

Makul ve mümkün olanın ardından gittiklerini; bunun da iki toplumlu, iki kesimli, iki kurucu devletin siyasal eşitliğine dayalı bir çözüm olduğunun bilincinde olduklarını söyleyen Akıncı, bunun için uğraştıklarını ifade etti.

Akıncı, "KKTC Cumhurbaşkanının hangi yemeğe davet edileceğine, o yemeğe katılıp katılmayacağına, BM Genel Sekreteri ile görüşmek isteyip istemeyeceğine bizden başka kimse karar veremez. Bu da böyle bilinmelidir" dedi.

"KENDİ İÇİMİZDE BAZI ÇEVRELERİN HAZMEDEMEYİŞİNİ ANLAMAM MÜMKÜN DEĞİL"

Kıbrıslı Rumların bir kaşık suda fırtına koparmasını üzülerek izlediğini, bunu bir yere kadar anlayabildiğini söyleyen Akıncı, şöyle devam etti:

"Ancak böyle haklı ve gerçekçi bir noktada yemeğe katılmamızı ve BM Genel Sekreteri ile görüşmemizi kendi içimizde bazı çevrelerin hazmedemeyişini anlamam mümkün değil. Asıl üzücü olan, bunu yapan çevreler eğer biz bu görüşmeye bu davete gitmeseydik ve hem zirvede hem de yemekte sadece Kıbrıslı Rum lider olsaydı, dönüp de 'hani Akıncı nerede, nerede Kıbrıslı Türk lideri, nerede KKTC Cumhurbaşkanı, işte Türkiye de onları dışladı, işte sadece Rumları tanıyorlar' diyeceklerdi, bunu eleştireceklerdi ve bunu yapacak olanlar da aynı insanlar, aynı çevreler olacaktı. İşte bunu anlamak mümkün değil " dedi.

Akıncı, birleşik, federal Kıbrıs'ı kurmak için var gücüyle çalışmaya devam edeceğini söyleyerek, "Bu olaylar beni üzer, ama yolumdan caydıramaz" diye konuştu.

Kıbrıs Türk halkının hak ve meşru çıkarlarını gözeteceğini kaydeden Akıncı, diğer toplumun da makul hassasiyetlerini göz ardı etmeyeceğini vurguladı.

Akıncı, "Bir kaşık suda fırtına koparacak davranışlara da prim verecek değilim" dedi.

"VAR OLABİLMEMİZİN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ FİNANS SEKTÖRÜ"

Bankalar Birliği'nin yönetim kadrosuna başarılar dileyen Akıncı, gelecekteki Birleşik Kıbrıs'ta var olabilmenin önemli unsurlarından birinin finans sektörü olacağını söyledi. Akıncı, çözüme yönelik hazırlıkların yapılması, AB reformlarının uygulanması yönünde hazırlık yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Birleşik Federal Kıbrıs'ta Euro'nun geçerli para birimi olacağını vurgulayan Akıncı, buna yönelik hazırlıkların yapılması için de çalışılması gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.