İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Ahmet Benli: "Halka pahalı su, batan belediyeler göreceksiniz"

Ahmet Benli: "Halka pahalı su, batan belediyeler göreceksiniz"

Gönyeli Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, Türkiye'den gelen su konusundaki son gelişmelere ilişkin olarak, "Acı reçetenin saati geldi. Bu acı reçetenin bedelini siyasi olarak kim ödeyecek hesabı yapılıyor. Bu bir müjdedir belediyeler batıyor. Buna gara müjde denir. Halka pahalı su, batan belediyeler göreceksiniz" dedi.

Yayın Tarihi: 27/05/16 09:40
okuma süresi: 9 dak.
Ahmet Benli: "Halka pahalı su, batan belediyeler göreceksiniz"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Gönyeli Belediyesi Belediye Başkanı ve Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, Baykan Gürses Özdağ'ın hazırlayıp sunduğu Yeni Güne Merhaba programında Türkiye'den gelen su konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

"Ben 2 yıldır anlatıyorum artık anlatacak bir şeyim yok deyip susmak istiyorum" diyen Ahmet Benli devamında ise, "Bu belediyeler batıktır diyen sebepleri büyük oranda ortadan kaldırdık" şeklinde konuştu.

"ŞİMDİ CANLAR YANACAK"

Suyun personelle ilişkili bir krize yol açacağı yorumlarını da değerlendiren Benli, özetle şunları söyledi:

"Halkımızın su tüketim hakkının korunmasını söylerdik ya şimdi canlar yanacak. Bu faturalar çok yükselecek. Bunun nedenlerinden biri de bazı belediyelerin hantal olmasının da etkisi vardır. Verimli olmayan yapılar su faturalarını daha yüksek yapar."

"ACI REÇETENİN SAATİ GELDİ"

"Acı reçetenin saati geldi. Getirmişler dayamışlar Lefkoşa'nın ağzına suyu. E versene.

Bu acı reçetenin bedelini siyasi olarak kim ödeyecek hesabı yapılıyor.

Biz suyun işletmesinin Türkiye'deki, Güney'deki, Fransa'daki gibi olmasını istiyoruz. Bu örnekler suyu halka daha uygun ücretlere sunan modellerdir. Halbuki bizim karşımıza getirilen bir özel tekel modelidir. Temel fark buradadır."

"BİZE DAYATILAN MODEL TÜRKİYE'DE YASAKTIR"

"Biz BESKİ'yi kurduğumuzda İSKİ gibi bir model getirin denmişti. Bize dayatılan model Türkiye'de yasaktır.

Biz belediyeler olarak hiçbir şekilde bu sürece dahil edilmedik. Sayın Nazım Çavuşoğlu Danışma Kurulu oluşturdu, Türkiye'ye gidileceğinde bizim dışımızdaki her türlü unsurları çağırdı. Bu üyelerin bir tanesi için hep siyasilerdir.

Siz 2 lira 5 kuruşluk farkı su faturasının üstüne koyduğunuzda, gelirleriniz o kadar eksilir ve bunlar tüketim büyük olduğu için karşınıza büyük rakamlar çıkar.

Kesildiğinin ertesi ayı maaş yoktur 27 belediyenin 27'sinde."

"BU BİR MÜJDEDİR BELEDİYELER BATIYOR"

"Sadece 2 lira 5 kuruş artsa göbek atacağım. Kayıplar vardır. Yüzde 20 kayıp başarılı kabul edilir. Bizde yüzde 40'lardadır. Reel durum budur.

Örneğin sosyal yardım alan herkese su muaftır. GKK'ya suyu protokolle suyu 1 TL'ye verirsiniz. Ne yaparsanız yapın patlama olur. Yüzde 40'lardadır tabi kayıp. Yüzde 50 kaybı olan bir yer düşünelim. 100'ün 50'si döndüğüne göre siz iki katı göndermek zorundasınız suyu….

Bir belediyede fatura ne ise onun üzerine 4 lira 10 kuruş bir fark koymazsanız sürer hal çıkmaz. Yüzde 50 kayıp oranından hareket ettiğimizde. 2 lira ise 6 lira 6 kuruş oldu.

Suda vergi mi olur bu ülkede KDV vergisi vardır. Toplam KDV'yi de koyun. Bu bir müjdedir belediyeler batıyor. Buna gara müjde denir.

Kaynağından kesecek size devlet payınızı. Halka pahalı su, batan belediyeler göreceksiniz…."

"BELEDİYELER SUDAN KAR ELDE ETMİYOR"

"Belediyelerin sudan kar elde ettiği söylenir. Ama biz BESKİ çalışması içerisinde gördük. Belediyelerde sudan kar elde edilmiyor.

0,25 TL'den alıyorlar yüksek fiyata satıyorlar. Depoya girdi fiyatı 1 tanesi. O suyun sayaçlarını her ay okuyan memurlar vardır. Bunları tahsil eden tahsilat memurları vardır."

"BAKAN'IN YAPTIĞI OYDU, ACI REÇETELERİ BAŞKASINA ATMAK"

Ada genelinde 390 personel olarak sanıyorum… BESKİ'de 310'unu çalıştıracaktır. Bir işletmede en yüksek giderleri personel giderleri oluşturur. Araç gereçleri, yakıtları, arızalar, yeni yatırımlar vardır. Su girdi fiyatından almak ve belediyeler sizi kandırıyor demek… Acı reçeteler geldi, dün Sevgili Bakan'ın (Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu) da yaptığı oydu, acı reçeteleri başkalarına atmak…

İlginçtir iki belediyenin ortasına dayadılar… Bu ülkede suyu en iyi bilen unsur belediyelerdir. Ortalama 1.8 yıl ömrü var hükümetlerin, bu suyu öğrenemez. Günün sonunda su geldi ve bu güzel nimetin üstüne dalamıyoruz. Hadi biri açıklasın."

"DOKUMANI NİYE SAKLIYORSUNUZ SAYIN BAKAN?"

"Suyun fiyatı belirlendi. Belirlenirken, su depolara bu fiyata geldiğinde faturalara nasıl yansıyacağını söyledim. Eğer bu fiyat 2,3 girdi fiyatı gerçekse bunu kabul görmek zorundasınız. Gerçek bu değildir.

Bu su Güzelyalı'dan başlayarak ta depolara gelsin 56 kuruşa mal olur, 2,30'a değil. Danışma Kurulu da 58 kuruş buldu. Yerinden ölçülerek bulunan reel sonuçlardır. Bu belediyelerin depolarına ortalama maliyettir.

İşletme maliyeti olarak 56 kuruştur. Diğerleri nereden gelir verin dokümanı biz de görelim. Verin görsün insanlar, niye saklıyorsunuz Sayın Bakan?"

"ATEŞE ATILACAK OLAN BELEDİYE BAŞKANLARIDIR"

"Geçen gün Belediyeler Birliği Genel Kurulu toplantı yaptı. Esas ateşe atılacak olan belediye başkanlarıdır. Ciddi bir gerilim var ve bir takım kararlar aldılar. Kararlardan bir tanesi, yüzde 100 tümünün görüşü bu değildir; eğer bunlar oluşmazsa hemen devralasın devlet suyu bizden.

İsyandır, kabul etmiyoruz demektir bu. En az 10 arkadaşım bunu yazalım diye tekrarladı. Genel Kurulumuzun talebi ile görüşme talep ettik. Dün belki de ilk kez bir görüşme oldu."

"ÖZEL ŞİRKETE HAZIRLIK YAPILIYOR"

"Başbakan ilgili bakanına dedi ki Belediyeler Birliği başkanına verin dedi dökümünü. Bakan beni aradı başkan gel ben sana söyleyim. Özel şirket gelecek ya ona hazırlık yapılıyor.

Bizim talebimiz 2.3'ün dökümünü bize verin. Teknik ekip kuralım, cevap hayırdır.

"GERÇEKTE BU GÖRÜŞME KAPISI YOKTUR"

Belediyelerin kayıplarının en net sonuçları 2015 gelirlerinde mevcuttur. Su İşleri Dairesi de belediyelere verdiği suyu bilir. O verileri bize verin dendi, bu süreci uzatmaya yarar.

Dedik ki halk su bekler… başvurun size verelim… hani görüşeceğimiz mesele vardı. Gerçekte bu görüşme kapısı yoktur. Yoruldum! Gerçekten yoruldum."

"GEÇİŞ DÖNEMİNDE İHTİYACIMIZ KADAR ALALIM…"

"Suyu devletin depolarına koymakla zorunlu olan merkezi hükümettir. Birçok belediyemiz kendisi temin etmektedir suyu, devletin işini de yapmaktadırlar.

Geçiş döneminde ihtiyacımız kadar alalım diye görüşmemiz lazım. Geçiş hali bahar havasıdır demiştim, onu geçtik, bizi şirkete hazırlarlar."

"NEDEN MAĞUSA DEĞİL DE LEFKOŞA VE GÖNYELİ'YE?"

"Suyun ulaştığı yerlerde hemen olabilir. Mağusa'ya hemen ulaştırabilirler. Mevcut ishale hattıyla su gönderebileceklerini söylediler, göndermiyorlar. En çok susuzluğu çeken Mağusa'dır. Niye Lefkoşa'ya neden Gönyeli'ye? Çünkü buradaki başkanlardır suyun daha iyi yönetilmesini söyleyen."

"ÇOK DİRENEMEYİZ"

"Çok direnemeyiz, öyle bir şey yoktur. Bu ülkenin gerçekleri buna müsait değil. Bu faturayı halk ödeyecek, siyasi fatura da birilerine kesilsin, gaile budur.

Türkiye'den temin edilen suyun gittiği her yerde şirketin yönetiminde ve şirketin fiyatında olacak bu yazar milletler arası anlaşmada."

"SİYASİ BEDEL ÖDETME GAYRETİDİR BUNLAR"

Alınan sayaç parası değildir. Örneğin Gönyeli'de 70 milyon TL değerinde şebeke vardır. Orada alınan şebekeye katkı parasıdır. Bu konulan rakamlar da reel olarak şebekenin bedelini karşılamıyor. Niye manipüle ediyorsunuz? Siyasi bedel ödetme gayretidir bunlar. Alınan şebekeye katkı parasıdır. Dağdaki sondajdan, depolardan, elektrik maliyetinden, bakımından, idamesinden, borularından kaynaklanan bir bedeldir ve maliyeti karşılamıyor."

"BELEDİYELERDE MAAŞLARIN ÖDENEMEDİĞİNİ GÖRECEĞİZ"

"Suda uzun bir yol yürüdük. Bu sonuç suyu özlüyoruz, suyu insanlarımız özlüyoruz. Ama özellikle canı yanan yerlerde su bir an önce insanlara ulaştırılmalıdır.

İlgili bakanların tahmin ettiğinden çok daha acildir bu ülkede. Su kaynaklarının ne kadar hızlı tükendiğini bilen biriyim.

Su işletme modeli hatalı tercih edildiğinden can yanacak. Kayda değer artışlı faturalar göreceksiniz. Tahsil edilemezse de belediyelerde maaşların ödenemediğini göreceğiz. Umarım bu söylediklerimiz duyulur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.