İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN: "DAÜ ile ilgili tasarı UBP-DP tarafından komiteden çekildi"

DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN: "DAÜ ile ilgili tasarı UBP-DP tarafından komiteden çekildi"

DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN, Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa (değişiklik) Tasarısı'nın neredeyse bitmiş durumda olmasına rağmen UBP-DP hükümeti tarafından komiteden geri çekilmesini eleştirdi.

Yayın Tarihi: 27/05/16 15:27
okuma süresi: 4 dak.
DAÜ-SEN ve DAÜ BİR-SEN: "DAÜ ile ilgili tasarı UBP-DP tarafından komiteden çekildi"
A- A A+
Açıklama şöyle:

"Kuruluşundan beridir kurumumuzda yaşanan birçok sorunun esas kaynağı olan ve değişmesi yönünde mücadele ettiğimiz Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa (değişiklik) Tasarısı için 19 Aralık 2014 tarihinde KKTC Meclisinde oybirliği ile ivedilik alınmıştı ve kurulan ad hoc komite 12 Ocak 2015 tarihinde ilk toplantısını yapmıştı.

O tarihlerde yaptığımız açıklamalarda bu yasanın bir an önce geçmesinin önemli olduğunu belirtmiş ve hedeflenmesi gereken temel değişiklikleri aşağıdaki gibi sıralamıştık:

  1. Özerklik
  2. Demokratikleşme ve Katılımcılık
  3. Hesap Verebilirlik
  4. Şeffaflık
  5. Sürdürülebilirlik

27 Mayıs 2016 tarihinde gelinen noktada üzerinde yaklaşık iki yıldır görüşülen ve tüm tarafların görüşleri alınarak neredeyse bitmiş durumda olan yasa UBP-DP hükümeti tarafından komiteden geri çekildi. Yani tarih yeniden tekerrür ediyor ve DAÜ Yasası makus talihini yenemiyor. Çok iyi hatırlanacağı üzere 2007 yılı sonunda sendikalarımızın ısrarlı talepleri doğrultusunda konu o dönemin hükümeti tarafından Meclis'in gündemine alınmış fakat erken seçim sonucunda işbaşına gelen Ulusal Birlik Partisi hükümeti yasanın değişmesi konusunda hiçbir adım atmamış ve böylece Meclis'teki yasa kadük olmuştu. 2009 yılında rektörlük makamına gelen Sn Abdullah Öztoprak da verdiği sözlerin aksine görev yaptığı beş yıl boyunca yasanın değişmesi yönünde tek bir girişim yapmamıştı. En son girişim olarak 2014 yılında başlayan çalışma da ne yazık ki yine sonuçlanamamıştır.

Meclis'te 12 Aralık 2014 tarihinde ivediliği alınan DAÜ Yasası hala geçirilmedi ama o tarihten bu yana bakın ülkemizde ve dünyada neler oldu:

  • Ülkemizde üç başbakan değişti, Mustafa Akıncı yeni Cumhurbaşkanımız oldu
  • DAÜ toplam 4408 mezun verdi
  • Türkiye'den gelen su hattı projesi tamamlandı
  • Suudi Arabistan'da 5 kadın ilk defa Yerel Meclis'e seçildi
  • Küba ve ABD arasındaki diplomatik ilişkiler tekrar başladı
  • NASA ve Avrupa Uzay Ajansı Mars'a gidecek uzay aracının test uçuşlarını başlattı.
  • Rosetta uzay aracı 6 milyar kilometre uzaklığındaki bir kuyrukluyıldıza indi
  • Transpasifik Ortaklık Anlaşması imzalandı
  • İran Nükleer Programı ile ilgili anlaşmaya varıldı

AMA DAÜ YASASI BİTİRİLEMEDİ!!!!!!

Bu yasa DAÜ için çok önemlidir. Bugüne kadar DAÜ'de yaşadığımız çoğu sorunun temelinde yürürlükteki DAÜ yasasının merkeziyetçi, antidemokratik, şeffaflıktan uzak yapısı büyük rol oynamıştır. Onun için bu yasanın bütün paydaşların görüşleri alınarak hazırlanması ve geçirilmesi bütün DAÜ çalışanları için esastır. Gelinen noktada ortaya çıkan durum; paydaşlara danışılmadan aceleyle alınan kararlar sonucu DAÜ Yasası hakkındaki belirsizliğin artmış olmasıdır.

Sendikalarımız, DAÜ için kaçırılmaz bir fırsatın doğduğu bu zamanda gündemi ısrarla başka taraflara çekmeye çalışan, çıkarcı, koltuk ve makam aşkıyla yanıp tutuşan, Üniversiteyi kendi ihtirasları uğruna hiç tereddüt etmeden kaosa sokmaktan zerre kadar çekinmeyen grupların oyunlarına izin vermeyecektir. Sendikalarımız tüm dikkatini ve enerjisini DAÜ'yü huzura kavuşturacak kalıcı ve kapsamlı bir yasa değişikliğine odaklayacaktır. Ümit ve temennimiz tüm kesimlerin de aynı ortak kaygı ile çabalarını bu yönde yoğunlaştırmalarıdır.

Tüm DAÜ ailesini geleceğimizi doğrudan şekillendirecek olan kuruluş yasasını odak noktasına almaya, bu konu üzerinde çalışmaya ve fikir üretmeye davet ediyoruz. Hükümeti ve yetkilileri de DAÜ Yasası konusunda kamuoyunu ve paydaşları bilgilendirmeye ve yasanın ivedilikle geçirilmesi konusunda gerekeni yapmaya davet ediyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.