İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Filo kiralayan büyük şirketlerden kiralık plaka baskısı!

Filo kiralayan büyük şirketlerden kiralık plaka baskısı!

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü'nün değiştirilmesiyle Z plakalı araçların plakaları da yavaş yavaş kırmızıdan beyaza doğru kayıyor ancak bu uygulamaya neden geçildiği bilinmezliğini koruyor.

Yayın Tarihi: 28/05/16 09:17
okuma süresi: 5 dak.
Filo kiralayan büyük şirketlerden kiralık plaka baskısı!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Meryem ekinci

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü'nün değiştirilmesiyle Z plakalı araçların plakaları da yavaş yavaş kırmızıdan beyaza doğru kayıyor ancak bu uygulamaya neden geçildiği bilinmezliğini koruyor. Kiralık araç şirketleri hem beyaz hem de kırmızı renkli plakaların dolaşımda olmasının yarattığı anomaliye dikkati çekerken, üzerinde durulan iddia ise bu değişiklikte bir araç kiralama şirketinin, başka büyük şirketlere araç filosu kiralaması ve bu şirketlerin kırmızı plaka kullanılmasını istememesinin etkili olduğu.

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Tüzüğü'nde Kasım 2015'te yürürlüğe giren değişiklikle Z plakalı araçlar için yeni şartlar getiren dönemin CTP-UBP Hükümeti, 6 Mart 2016'da ise Motorlu Araçlarla Yolcu ve Eşya Taşınması (Denetim) Yasası'nın Z plakalı araçlarla ilgili 18'inci maddesinin 5'inci ve 6'ıncı fıkralarının tüzükle uyumlaşmasını sağlayacak değişikliği Meclis Hukuk Komitesi'ne göndermişti.

19 Kasım 2015'te yürürlüğe giren tüzük değişikliği ile kiralık araç şirketleri Aralık 2016'ya dek Z plakalı kiralık araçların ön ve arka tarafındaki plakanın beyaz zemin üzerine siyah renkte harf ve sayılardan oluşmasını ve plakanın sonunda Z harfi bulunmasını sağlamak zorunda.

Ancak birçok kiralık araç şirketinin tüzük değişikliğini araç muayenesi sırasında öğrendikleri ve uzun yıllardır devam eden kırmızı zeminli plakalar ile beyaz zeminli plakaların ikisinin birden uygulamada devam etmesinin anomali yarattığı üzerinde duruluyor.

Ortaya konulan önemli bir iddia ise bu değişiklikte bir araç kiralama şirketinden 100'e yakın araç kiralayan iki büyük şirketin baskısı olduğu.

Tolga Doğaç: "Bu değişikliğin açıklaması yapılmadı"

Kiralık Araç İşletmecileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, A One Rent A Car Şirket Sorumlusu Tolga Doğaç, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, yaratılan durumun korsan kiralık araç uygulamasını da beraberinde getireceği uyarısında bulundu.

Doğaç, kırmızı plaka uygulamasının uzun yıllardır süregeldiğine ve bu durumun toplumda "yabancı şoför" algısı yaratarak, trafikte daha dikkatli olmaya yönlendirdiğine dikkati çekerken, resmi makamlardan tüzük değişikliğinin neden uygulamaya girdiğine dair bilimsel bir açıklamanın ise yapılmadığı üzerinde durdu.

"Yasa dışı uygulama yapılıyor. İşletme izni harcımız için ödediğimiz evrağın üzerinde dahi plakanın kırmızı zemin üzerine siyah olacağı yazıyor. Muayeneye giden araçlarımız için plaka beyaz olacaktır deniyor. Öyle bir kargaşa var zaten" şeklinde konuşan Doğaç, devamında ise söz konusu uygulamadaki anomaliliğin yanı sıra kiralık araç işletmelerine getirdiği mali yüke de işaret etti.

Doğaç şöyle konuştu:

"Ben tüm sözleşme başlıklarımı da değiştirmek zorundayım. Bana tüm araçların plakalarını değiştirdiğimde 6 bin TL diye bir rakam çıkıyor. Sonuç olarak bu değişikliği yapan bakan, ilgili birim tarafından bu değişikliğin açıklaması yapılmadı. Uyum yasası dendi.

Fahri Okçuoğlu: "Bir firmadan araç alan şirketlerin baskısı olduğu bilgisini edindim"

Inter Rent A Car Sahibi Fahri Okçuoğlu ise, söz konusu tüzük değişikliğinin ve sırada bekleyen yasa değişikliğinin, iki büyük şirkete kiralık araç sağlayan bir firma ile söz konusu iki şirketin baskısıyla yapıldığı iddiasında bulundu.

"Benim edindiğim bilgi bir firma iki büyük şirkete araç tedarikçiliği yapıyor. Onların baskısıyla, o iki şirketin baskısıyla yapıldığı. Araçlarda kiralık araç görüntüsü olması onları rahatsız ediyor. 100'e akın araçları var" diyen Okçuoğlu, söz konusu uygulamayı araçların muayeneye gönderilmesi sırasında öğrendiklerinin de altını çizdi.

Konunun hiç tartışılmadığını, resmi makamlardan bilgi verilmediğini vurgulayan ve "Yangından mal kaçırıldı tabii ki çünkü 6 bin tane kiralık araç var. Bir anda 6 bin aracın plakası değişecek" şeklinde konuşan Okçuoğlu da kırmızı plaka uygulamasının doğru olduğu düşüncesinde.

"Yetkililer bunun nedenini açıklamalı"

Kırmızı plaka uygulamasının 1960'lı yıllardan beri uygulandığını ve Güney Kıbrıs'taki uygulamanın da bu yönde devam ettiğini belirten Okçoğlu, şöyle konuştu:

"Kırmızı plaka sisteminin doğru olduğunu düşünüyorum. Toplum bunun avantajlarını yaşıyor. Sürücünün yabancı olduğu konusunda farkındalık yaratıyor. Ben plakalarımın tümünü değiştirmek için sipariş de verdim. Ama bunun yanlış olduğunu söylüyorum. Bırakın mali boyutunu doğru olan uygulamalarımız da değişiyor. Yetkililer bunun nedenini açıklamalılar. Bazı adalarda ve Güney Kıbrıs'ta kırmızı plaka var. 1960'lı yıllardan beri uygulanan bir kural."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.