İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

And: "Borç 8 yılda anaparanın 39.995 katı"

And: "Borç 8 yılda anaparanın 39.995 katı"

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım And, ülkede hemen hemen her konuda birçok sorun olduğunu ancak bütün sorunların temelinde ekonomik problemler yattığına dikkat çekerek, sistemin ve çarpık ekonomik ilişkilerin kurbanı olmuş veya kendi kişisel hatalarıyla da olsa bile mağdur olan insanlara suçlama mekanizmasını çalıştırmadan bu sorunlara çıkış arandığını vurguladı.

Yayın Tarihi: 28/05/16 18:56
okuma süresi: 6 dak.
And: "Borç 8 yılda anaparanın 39.995 katı"
A- A A+

"BORÇ 8 YILDA ANAPARANIN 39.995 KATI"

Ada TV'de yayınlanan ve Erçin Şahmaran'ın hazırlayıp sunduğu Gündeme Bakış programına konuk olan Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım And, önemli açıklamalarda bulundu. Ülkede hemen hemen her konuda birçok sorun olduğunu ancak bütün sorunların temelinde ekonomik problemler yattığına dikkati çeken Kazım And, sistemin ve çarpık ekonomik ilişkilerin kurbanı olmuş veya kendi kişisel hatalarıyla da olsa bile mağdur olan insanlara suçlama mekanizmasını çalıştırmadan bu sorunlara çıkış arandığını vurguladı.

Medyanın kamuoyunda yanlış bir algı oluşturmaya çalıştığını savunan Kazım And, faiz konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kazım And, yıllık faizin yüzde 9'u geçemeyeceğine işaret ederek şöyle dedi;

"FAİZİ BELİRLEME YETKİSİ MERKEZ BANKASI'NDA"

"Yıllık faiz yüzde 9'u geçemez, birinci madde. 2'inci maddesi; faiz anaparayı geçemez. Önce yıllık bir sınır getirildi, ikincisi kat sınırı getirildi. Üçüncüsünde de faiz faiz getiremez diye birleşik faizi yasakladı. Yani tefeciliğin önünü, tefecilik anlamında bankacılık yapılmaması için önünü kesmek için üç tane basit madde. Onu kaldırdılar ve onun yerine hiçbir şey koymadılar. Sadece faizi belirleme yetkisini Merkez Bankası'na verdiler. 1987 yılında Cumhuriyet Meclisi Merkez Bankası'na tamamen bu yetkileri devretti. Merkez Bankası da bu yetkisini 3 kez kullandı."

"BORÇ 8 YILDA ANAPARANIN 39.995 KATI"

Yüksek Mahkeme'nin Sayıştay'a gönderip hesaplattırdığını ve buna göre bir borcun 8 yılda anaparanın 39.995 katına ulaştığına dikkati çeken Kazım And, şunları söyledi: "Bu ülkede insanlar 2000'li yılların başından itibaren resmen ekonomik soykırımdan geçirildi. Tefecilik zihniyeti, rant zihniyeti ile bankacılık yapanlar tarafından. Resmen bu bir ekonomik soykırımdır. Genel olarak sistem. Böyle bir sistem kuruldu, böyle bir sistem oluştu. Aslında suçlamak gereken siyasi iradedir. Bunu yapmayan, önlem almayan ve 2007 yılından bugüne kadar iktidara gelmeyen parti mi var? 2007'den bugüne kadar o mecliste bakan olmayan da tek tük adam var yani." Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım And, bunların kimler olduğunu, bunu yapan bankaların çok iyi bilindiğini ifade etti. Mağdurların istedikleri mahkemeye gitseler bile böyle bir davayı kazanamayacaklarını ifade eden And, Merkez Bankası kararının yasal olduğu için yargıçların da bu yasa doğrultusunda kararlar vermek zorunda olduklarının altını çizdi. And, konuşmasına şu sözlerle devam etti;

"KESER DÖNER, SAP DÖNER…"

"Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner. Olay aynen bu olaydır. Siz ödeme gücünü kaybettiniz. 3 ay ödemediğinizde 91.gün sizi donuğa alırlar. Sonra da takibe alırlar. 6 aya kadar sizi 3.sınıf kredilere alırlar. 6 ayla 1 yıl arasında sizi 4.sınıf kredilere alırlar. 1 yıldan sonra 5.sınıf kredilere alırlar. O artık batak kredidir. 2012 tarihinde yayınlanan tebliğin gereği de budur. "

"BANKALARIN KKTC'DEN 4 MİLYAR KÜSUR ALACAĞI VAR"

Faiz ve Mazbata Mağdurları Komitesi Başkanı Kazım And, Faiz Yasası'nın önüne geçmeye çalışan çok fazla insan olduğunu, buna istinaden bankaların yapısal sorunlara da sahip olduklarına dikkati çekerek, bu noktada bankaların gidip devleti yönetenlerle hesaplaşmaları gerektiğini dile getirdi. And, şunları kaydetti; "Bankaların KKTC Devletinden 4 milyar küsur alacağı var. Gitsinler onlarla uğraşsınlar. Devlet veya onu yönetenler size gebedir diye bu zavallı borçluların ensesinden çıkarmayın bunu. KKTC'nin bankalara borcu 5 milyarı aştı. Bankaların en çok şikayeti, mahkemelerden dolayı bankada oturup iş yapamaz olduklarıdır. Allah'tan korkun, utanın. Şubat 2012'de ilk Yapılandırma Yasası'nı çıkardık, ayıptır yalan söylüyorlar veya doğru söylemiyorlar."

"MAHKEMEYE GİTME NEDENİ DE BANKALARIN ZORLAMALARIDIR"

Kazım And, bankaların uzlaşı kabul etmediği durumlarda vatandaşların doğrudan mahkemeye gitmelerini önerdiklerini belirterek, bunun mahkemelerin yükünün bir o kadar daha artırmak demek olmadığını, bunun bir mecburiyetten doğduğunu ifade etti. Bunun en büyük nedeninin de, bankaların yapmış olduğu zorlamalar olduğuna dikkati çeken And, şimdi insanların mahkemelere giderek durumlarını anlatarak yapılandırma konusunda yardım istediklerini kaydetti. Bankaların tüm gün mahkemede oldukları için şikayet etme hakları olmadığını söyleyen And, bunun sebebinin de kendileri olduğunun altını çizdi.

Kazım And, şöyle dedi; "Hiçbir uzlaşma noktası yok. Baskı grubu oluşturdunuz ne istiyorsunuz? Lobi oluşturdunuz. Benim oluşturmaya başladığım baskı grubunun içerisinde eylem grupları da var. Ben kimseyi tehdit etmiyorum. 15 kişilik yeni komite seçildi, istemememe rağmen arkadaşlarım zorunlu olarak beni yine başa getirdiler. Bu görev bana verildiği sürece ben de bu halk adına, zavallı hale düşürülen bu insanlar adına bu görevi yapacağım."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.