İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Latifoğlu: "Bugün alınması gereken ücret 3 bin 40 TL"

Latifoğlu: "Bugün alınması gereken ücret 3 bin 40 TL"

2016'nın asgari ücreti henüz belirlenemedi ve gözler hükümet değişikliğinin ardından Asgari Ücret Saptama Komisyonu üyelerinin belirlenmesinde ve komisyonun toplanmasında. HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu, asgari ücret konusunda uzlaşacak bir şey olmadığının altını çizerek, "3 bin 500 TL yalnız mutfağa harcarsınız. Bunu görmeyen insanlar kişilerin 1 aylık emekleri karşılığı aldıkları maaşla ailesini geçindirmesini bekliyorlar. Bugün alınması gereken ücret 3 bin 40 TL" dedi ve masada zorlu bir süreç yaşanacağının sinyallerini verdi.

Yayın Tarihi: 30/05/16 09:16
okuma süresi: 4 dak.
Latifoğlu: "Bugün alınması gereken ücret 3 bin 40 TL"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

HÜR-İŞ Başkanı Yakup Latifoğlu, Hüseyin Kıral'ın hazırlayıp sunduğu Sabahın Kralı programında, asgari ücret konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 1 üye değiştiğini, Komisyon Başkanı İsmet Lisaniler'in emeklilik hakkı kazandığını ve izinlerini kullandığını, yeni komisyon başkanının da bugün atanmasının beklendiğini kaydeden HÜR-İŞ Başkanı Latifoğlu, en büyük sıkıntının yasaların uygulanmaması olduğunu söyledi.

Geçim endeksinin olmadığı bir ülkede, asgari ücretin 3 bin TL seviyelerinde olması gerektiği tespitini ifade eden Latifoğlu, ortaya çıkan bir başka sorunun ise sosyal güvenlik yatırımlarının asgari ücret üzerinden yapılması olduğunun altını çizdi.

Emekilik hakkı kazanan bir çalışanın tek sosyal güvenlik bağlamında günümüz asgari ücreti üzerinden değerlendirildiğinde 1100 TL emekli aylığı alacağını da anımsatan Latifoğlu'nun konuşmasından öne çıkan unsurlar şöyle:

"Ne yazık ki hukuk devletlerinde yasalar hayata geçirilirken bizde yasa koyucular yasayı uygulamaz. Asgari ücrette yasanın esasları da göz ardı edilir. DPÖ'nün geçim endeksini açıklaması lazım ama açıklamazlar.

Hayatın her alanına baktığımızda insanlar şikayetçi ama resmi verilere baktığımızda bu enflasyon sayılmaz diyebiliyorlar…

Uzlaşacak bir şey yok ki. 4 kişilik bir aile 1750 TL net eline alsa bile geçinebilir mi?

3 bin 500 TL yalnız mutfağa harcarsınız. Hayat pahalılığı endeksine baktığınızda uçak bileti de bunun içine dahildir. Bunu görmeyen insanlar kişilerin 1 aylık emekleri karşılığı aldıkları maaşla ailesini geçindirmesini bekliyorlar.

Bugün alınması gereken ücret 3 bin 40 TL.

40 bin yabancı işçi var bu ülkede. Ve bizim esas ekonomideki sıkıntımız istihdamda kayıt dışılıktır, bir diğeri de yaratılan artı değerin bu 40 bin kişi tarafından doğrudan yurt dışına gönderilmesidir.

Göç Yasası Meclis'te tartışılırken KTTO, KTSO öne çıkıp bir an önce geçmesi gerektiğini söylediler. Bugün de bunun sonucunu görmektedirler. Siz elinizdeki parayı ancak mutfağa harcarsınız.

Bakan Saner'in açıklaması benim bildiğim asgari ücretten fazla ücret veren işverenlerin desteklenmesi gibi bir ifadeydi. Bir işyerine girdiğinizde 10 yıl da çalışansız beyan edilen ücretiniz asgari ücrettir.

Bunun oranı sosyal sigorta kayıtlarına baktığınızda çalışanın yüzde 62'sinin asgari ücret beyan edildiğini görürsünüz.

Hem sosyal sigortalar vergi tahsilatını yapamaz hem de devlet kayıt altına alınması gereken ekonomiyi kayıt altına alamaz.

Bunun önüne geçilmesinin yolu gerçek ücretlerden kayıt altına alınmasıdır.

60 yaşına kadar hep asgari ücretten yatırılırsa 1100 TL alacaklar emekliliklerinde.

Artık kişiler de bir şeyler yapmalıdır. Bugün bu ülkede 83 bin sigortalı vardır. Geriye 80 bin çalışan kalır. Ayağa kalkmazsa bizlerin yalnız tek başımıza bir şeyleri masada başarmamız mümkün olmaz. Bu insanların artık sendikalarda örgütlenmesi lazım."

ÖZEL SEKTÖRDE ÖRGÜTLENME

Özel sektörde örgütlenmenin sorunlarına da dikkati çeken Latifoğlu, sendikalaşmanın önünün açılabilmesi için ihaleye katılacak işletmelerde örgütlenmenin şart koşulması gerektiğini kaydetti.

Güney Kıbrıs'ta örgütlenmenin yüzde 80'ler seviyesinde olduğunu kaydeden Latifoğlu, güneyde bir işveren sektöründe iş sözleşmelerine uyulmaması durumunda ilk cezayı işveren örgütlerinin kestiğini kaydetti.

Latifoğlu, "Biz kapı kapı gezip toplu iş sözleşmesi yapmak istemeyiz ama sektörel bazda minumum değerleri belirlemek isteriz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.